logo-loader
Comunicare

Cu mica noastră afacere, vom deschide noi locuri de muncă

  • Dezvoltarea rurală
  • Istorii
12 iulie 2019
Vizite: 1032

Am vizitat familia Necula într-o dimineață călduroasă de toamnă. Domnea un parfum proaspăt al unui anotimp colorat, care deja de săptămâni bune a intrat în drepturi pe plaiul nostru. Acum, călătoriile spre satele moldovenești au devenit mai interesante, întrucât orice peisaj îți atrage privirea, iar fiecare frunză cade poetic.

După aproape o oră petrecută în automobil și un ceai deja rece, luat mai devreme de la cel mai apropiat magazin din Capitală, am pornit spre mai o margine a satului Dolna, r-n Strășeni, să vizităm familia Necula. Vasile și Valentina Necula sunt beneficiari ai proiectului Fondului Granturilor Mici, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Proiectul lor e întitulat „Crearea condițiilor de procesare a fructelor în microregiunea GAL «Plaiul Codrilor».” Astfel, în gospodăria lor, datorită contribuției parțiale a FGM, a apărut un al doilea cuptor, utilizat pentru deshidratarea fructelor. „Am decis să ridicăm cuptoare pentru uscarea fructelor acum trei ani”, povestește Vasile, amintidu-și de obiceiul din copilărie de a usca prunele în așa-zisele loznițe. „Mă mândresc cu ceea ce fac. Visam să am cuptoare, la care să prelucrez fructele. Visam și la livada mea, iar acum ea are tocmai 27 de hectare”, povestea Vasile când ne plimbam printre rândurile enorme de arbori de prun.

Dacă ai vedea cuptoarele, te-ai minuna ce construcții detaliate și migăloase sunt ele. „Acum trăim în timpul tehnologiilor mai performante, mai bune. Avem de gând să deschidem niște contracte cu parteneri, să dezvoltăm un cuptor de gătit, pentru care va trebui să ne conectăm la gaz metan”. Anul curent, au fost uscate circa 45 de tone de prune, culese din livada familiei Necula. Anul următor, este planificată oferirea serviciilor uscătoriei și altor doritori.

Livada a fost sădită prin 2005, dar, pe parcursul anilor, au mai fost adăugați și alți arbori. În livada familiei Necula, cresc trei soiuri de bază de prune și câteva hectare de centenar. „Cel mai greu ne-a fost să trecem prin anii de așteptări – când pomii cresc, când se fac investiții simțitoare. Momentul, însă, când am cules prima roadă, a fost extrem de fericit – ne-a crescut inima și eram atât de mândri, încât chiar și faptul că am luat credite nu ne-a părut o decizie rea.” La moment, familia Necula muncește la îmbunătățirea picurătoarelor, astfel încât arborii să primească necesarul de apă – așa, și calitatea prunelor e mai bună, și vânzările, la sigur, vor crește. Sunt trase, deocamdată, picurători la doar trei hectare de pomi. „Nu regret nici un minut că dedic atât timp acestui lucru! Fac ceea ce-mi place, chiar de pare greu – suntem într-un proces continuu de muncă”, zise Vasile.

Dacă vă-ntrebați ce face familia Necula cu prunele uscate, să știți că le vinde. „Mulți se interesează de ele. Suntem în pregătirea certificatelor de calitate”, a menționat Vasile. „La anul, vrem producție dublă, iar asta înseamnă și mai mulți lucrători. Astfel, cu mica noastră afacere vom deschide noi locuri de muncă, prin care sperăm că vom atrage mai mulți muncitori spre Dolna. Toți vor avea și leafă bună, și prune pe masă!”

La moment, familia Necula are un mic parteneriat cu o firmă, care va transmite câteva tone de prune spre Ucraina, dar speră să facă contracte și cu Polonia sau Italia. „S-ar părea că nu avem așa multe succese, dar am făcut și o linie de sortare, spălare și calibrare”, a punctat Vasile.

Dumnealui îndeamnă toți cei doritori de a contribui la dezvoltarea comunităților și a micilor afaceri în zona rurală să participe la proiecte, prin care ei pot obține susținere financiară parțială. „Trebuie mereu de mers înainte, că sunt o mulțime de proiecte, unde putem investi și noi bani, primim susținere și avem și noi un folos. Pentru oamenii din sate tot e un plus – cu pași mici, ne dezvoltăm afacerea și facem noi locuri de muncă. Agricultura pare un domeniu greu, dar cu puțin efort, vom vedea și rezultate bune”, accentuează Vasile.

După ce ne-am luat și noi prune și mere uscate, ne-am văzut de drum și am plecat spre următorul proiect, realizat în GALul „Plaiul Codrilor”, unde sunt proiecte atât de diverse și interesante, că nu știi despre care să povestești mai repede.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă