Întrebări și răspunsuri privind Apel de propuneri de proiecte: Sprijin pentru Întreprinderile Municipale în consolidarea rezilienței orașelor și îmbunătățirea capacității acestora de a face față potențialelor amenințări și dezastre
Întrebare 1: Solicitantul poate participa la un singur lot sau la ambele?
Răspuns 1: Prin depunerea cererii, solicitantul este automat înscris pentru ambele loturi. Totuși, acesta poate câștiga doar un singur lot. Distribuția se face în ordine descrescătoare a punctajului obținut: participanții clasați pe locurile 1-6 în urma evaluării aplicației devin eligibili pentru tractoare (Lot 1), iar cei de pe locurile 7-12 sunt atribuiți Lotului 2, conform scorului acumulat.
Întrebare 2: Întreprinderea Municipală poate depune aplicația la proiect dacă are datorii, iar certificatul de la FISC indică existența acestora?
Răspuns 2: Conform Termenilor de Referință, unul dintre documentele obligatorii incluse în Anexa 1 este
certificatul privind lipsa datoriilor față de bugetul național. Acest document nu poate fi obținut în cazul în care există datorii. O posibilă soluție ar fi achitarea datoriei înainte de termenul limită al apelului, astfel încât aplicația să poată fi depusă ulterior.
Întrebare 3: Anexele trebuie să fie semnate cu ștampila umedă sau electronică?
Răspuns 3: Nu există restricții privind tipul de semnătură aplicată pe documente. Este important ca semnătura să fie realizată conform procedurilor legale și de persoanele abilitate să o efectueze. Ambele variante sunt acceptate.
Întrebare 4: Satele pot participa în acest proiect?
Răspuns 4: Acest apel este destinat exclusiv întreprinderilor municipale din orașe.
Întrebare 5: Pot participa în acest proiect întreprinderile municipale care se ocupă de amenajarea orașului, dar care intenționează, de asemenea, să achiziționeze un tractor pentru curățarea drumurilor subordonate pe timp de iarnă?
Răspuns 5: Pot participa orice Întreprindere Municipală a unui oraș, care, conform statutului său, este responsabilă pentru executarea lucrărilor locativ-comunale. Este important ca acestea să demonstreze, cu sprijinul SPFL PL în Moldova, că pot contribui la atingerea obiectivelor menționate în anunț, și anume sporirea rezilienței orașelor și consolidarea capacităților tehnice, asigurând un răspuns rapid și eficient, gestionând crizele și hazardele, în contextul riscurilor de securitate și al schimbărilor climatice, etc.
Întrebare 6: Din câte am dedus din formular, nu este prevăzută cofinanțare din partea Întreprinderii Municipale în cadrul acestui proiect?
Răspuns 6: Nu se va solicita nicio contribuție financiară din partea Întreprinderii Municipale.
Totuși, conform Termenului de Referință, punctul 4.4, în cazul aplicațiilor selectate, beneficiarul va fi responsabil pentru acoperirea cheltuielilor financiare legate de taxele de înmatriculare, punerea în funcțiune, întreținerea bunurilor și alte costuri similare.
Întrebare 7: Vă rugăm să ne consultați cu privire la eligibilitatea noastră în cadrul proiectului. În prezent, întreprinderea municipală care prestează serviciile relevante se află în proces de reorganizare într-o altă formă juridică, iar în extrasul din Registrul de Stat este menționată această situație. În acest caz, putem aplica în cadrul proiectului sau este necesar ca o altă entitate, care de facto desfășoară activitatea, să fie aplicantul, cu documente justificative și asumarea responsabilității din partea autorităților locale?
Răspuns 7: În cazul în care Întreprinderea Municipală din oraș se află în proces de reorganizare, putem considera drept aplicant fie întreprinderea care, de facto, desfășoară lucrările locativ-comunale, cu condiția ca documentele justificative să fie atașate și să confirme situația, alături de asumarea responsabilității din partea APL/IM. În acest sens, este necesară atașarea unei confirmări/decizii din partea primarului sau viceprimarului, care să confirme situația actuală și să garanteze că întreprinderea responsabilă efectuează lucrările conform atribuțiilor și este cea menționată.
Dacă Întreprinderea Municipală se află în proces de reorganizare, dar și-a păstrat personalitatea juridică, aceasta este considerată funcțională și poate continua să presteze servicii, inclusiv să înregistreze bunuri în bilanț. Atâta timp cât reorganizarea nu este finalizată, nu există restricții legale asupra operațiunilor sale și lucrările urmează să fie efectuate după finalizarea procesului, într-un termen de cel mult 3-4 luni, întreprinderea poate fi considerată eligibilă pentru aplicare. Este necesară o explicație oficială din partea primarului sau viceprimarului care să confirme situația și să-și asume resposnabilitatea față de proces și documentație.