logo-loader
Comunicare

Îmi doresc să implic mai mulți oameni în dezvoltarea satului

  • Istorii
12 iulie 2019
Vizite: 896

Întrucât mulți și-au exprimat dorința să afle detalii despre ce, totuși, se întâmplă în cadrul proiectului Acces pentru Succes, echipa A2S a hotărât să publice o serie de articole despre participanții și inițiativele lor – doar ele sunt atât de multe și atât de diverse și interesante, mai ales dacă vorbim despre parteneriatele dintre comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru.

„Sunt Pavlina Petrașco, Președintele Consiliului – Primar al satului Bucuteni, r-n Râbnița. Oamenii m-au ales, ca să îmbunătățesc viața satului”. Deputatul regiunii, unde Pavlina locuiește și muncește, își dorește să facă doar schimbări pozitive în comunitate, de aia și a sfătuit-o pe Pavlina să se înregistreze în proiect. Așa au plecat la un training în Tiraspol în septembrie 2017 împreună cu Primarul satului vecin Jura.

„Aveam doar idei de dezvoltare culturală”, povestește Pavlina. „Îmi doresc să implic mai mulți oameni în dezvoltarea satului și menținerea tradițiilor, dar nu prea avem posibilități în această direcție – nici spațiu, nici condiții adecvate. Iată de ce am găsit un spațiu, pe care ne dorim să-l îmbunătățim – să-l conectăm la un sistem de încălzire pe gaz.”
În s. Butuceni vei găsi de toate, dar într-o stare proastă. „Am ales unicul edificiu al sălii de sport – are pereții înalți, un acoperiș bun și ne-am zis că în zilele cu vreme urâtă sau în serile reci de iarnă, ai noștri pot să se adune în acest spațiu. Vara, sătenii își petrec timpul îngrijind grădinile, așa că iarna tot trebuie să te ocupi cu ceva productiv. Spre exemplu, adulții ar putea transmite generațiilor mai tinere experiența lor în împletit și brodat și, poate chiar, cântatul poeziilor tradițional. De asemenea, tinerii vor putea frecventa orele de mini-fotbal, volei și tenis”.
Proiectul coordonat de Pavlina este susținut enorm de către comunitatea locală. „Reprezint Administrația satului și, împreună cu deputații, luăm decizia încotro să orientăm sursele prezente, unde mai găsim surse financiare noi, cine va îndeplini sarcinile proiectului, unde apelăm la ajutorul voluntarilor – până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu ceva”, continuă Pavlina. Astfel, împreună cu un grup de inițiativă din 50 de oameni din diverse domenii și cu sătenii, Pavlina și echipa de deputați a început să studieze despre istoria satului. „Spre exemplu, în cadrul unui chestionar, am aflat că hramul satului până în anii ’40 era celebrat pe 28 august, uar acum e oe 4 noiembrie”.

Pavlina a urat viitorilor participanți în cadrul proiectului un sfat util – să nu să se dea bătuți și mereu să meargă înainte să-și atingă scopul.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă