Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11

Warning: Attempt to read property "taxonomy" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11
septembrie, 2020 | Solidarity Fund PL
logo-loader

Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 32

Warning: Undefined variable $post_type_object in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 43

Lună: septembrie 2020

Vizite:
Istorii de succes

Lansarea oficială a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” — perspective și oportunități

,

22 septembrie 2020
Vizite: 910

Astăzi, în cadrul unui eveniment online, a fost lansat oficial proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală”, care este rezultatul unei cooperări dintre Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Solidarity Fund PL și Programul de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone

Noul proiect, cu bugetul total de 3.000.000,00 USD prevede implementarea și promovarea abordării LEADER în zonele rurale din Republica Moldova, atât prin diverse oportunități de dezvoltare create, cât și prin implementarea micro-proiectelor locale.

Abordarea LEADER este un instrument european, implementarea căruia a început în Republica Moldova în anul 2016. La acest proces contribuie mai mulți parteneri, inclusiv Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, comunitățile locale, autoritățile publice, parteneri de implementare. Datorită implicării active a actorilor locali și rezultatelor care au fost obținute, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a început procesul de creare a cadrului legal pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală din surse publice.

Proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală” este o nouă componentă a procesului de dezvoltare, care va contribui la identificarea și valorificarea resurselor locale în micro-regiuni, va oferi suport Grupurilor de Acțiune Locală ce activează pe teritoriul țării și va contribui la crearea a cel puțin 16 GAL-uri. De asemenea, 70% din buget vor fi direcționate spre finanțarea proiectelor de îmbunătățire a economiei locale.

Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador al Republicii Polone în Republica Moldova a declarat faptul că cel mai mare succes al abordării LEADER și al Grupurilor de Acțiune Locală este faptul că locuitorii zonelor rurale și-au recăpătat optimismul pentru a continua afacerile de familie lansate. Colaborarea cu Statele Unite ale Americii este o onoare imensă și o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii ani, de Polonia și echipa Solidarity Fund PL în Moldova. Abordarea LEADER reprezintă un instrument european care a demonstrat eficiența în dezvoltarea posibilităților autorităților locale, dar și în domeniul antreprenoriatului prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, aceasta fiind în esență – cheia succesului. Prin implementarea unor asemenea proiecte, construim deja Uniunea Europeană în casele oamenilor, a subliniat Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk.  

Scott Hocklander – Director de Misiune, USAID in Moldova a declarat faptul că prin eforturi comune, proiectul LEADER pentru Moldova Rurală devine o istorie de succes. Parteneriatul Guvernului Statelor Unite cu Guvernul Poloniei este unul foarte important și valoros pentru implementarea Abordării LEADER, iar istoriile de succes în dezvoltarea locală și oportunitățile care se oferă la nivel local, confirmă faptul că această activitate trebuie să continue. USAID este interesată în sprijinirea acestui program în Republica Moldova, pentru că anume Abordarea LEADER încurajează cetățenii să-și rezolve problemele la nivel local și încurajează tinerii să investească în dezvoltarea comunităților în care trăiesc. 

Totodată, Scott Hocklandera reiterat importanța implicării MADRM, așa încât suportul să fie alocat și din bugetul de stat, iar Abordarea LEADER să fie instituționalizată.  

Dorin Andros, Secretar de Stat al Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a confirmat susținerea la nivel de stat în procesul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova. Împreună cu Solidarity Fund PL în Moldova am reușit în acest an, să elaborăm și să promovăm în Parlament, inițiativa legislativă care ne va oferi posibilitatea de finanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, iar cele 5% din Fondul de Subvenționare în Agricultură vor putea contribui la implementarea anumitor proiecte. 

Aleksandra Jarosiewicz, Director Executiv al Solidarity Fund PL și-a exprimat recunoștința pentru suportul constant al partenerilor proiectului – USAID, Polish Aid și  MADRM, subliniind faptul că doar prin cooperare va fi asigurată durabilitatea proiectului și vor fi aduse schimbări de la rădăcină.

Elena Reoneac – manager GAL Lunca cului a relatat experiența de creării GAL-ului: „Grupul de Acțiune Locală  este un sprijin cu adevărat pentru cei care vor să-și realizeze ideile aici, acasă. În anul 2019, am implementat cu succes 12 proiecte, iar cel mai îmbucurător fapt, este că populația a început să creadă în forțele proprii și să vină cu inițiative”. 

Alexandru Sîrbu, Membru al Grupului de Acțiune Locală Valea Cuboltei: Încă de la începuturi mi-am exprimat dorința de a scrie proiecte și de a mă implica în activitatea GAL-ului. Proiectele sunt mici, dar au un impact direct asupra localității și în acest sens, îndemn toți cetățenii să beneficieze de oportunitățile oferite de GAL. 

Proiectul constă din patru activități-cluster (grupate):

  • LEADER Inception –  crearea a 16 GAL-uri noi;
  • LEADER Advancers – susținerea proiectelor de dezvoltare locală în parteneriat cu aproximativ 12 GAL-uri;
  • Inovatori LEADER – pilotarea instrumentelor inovatoare pentru dezvoltarea economiei locale;
  • LEADER Knowledge – analiza impactului de dezvoltare.

Proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală” este finanțat de USAID Moldova și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă

Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Istorii de succes

12 antreprenori au semnat contractele de finanțare în cadrul Fondului Inițiative Pilot LEADER – UE 2020

,

17 septembrie 2020
Vizite: 857

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020 – cofinanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid – sprijină proiecte antreprenoriale inovatoare în zonele rurale care contribuie la creșterea economică și stimulează inovarea în comunitățile rurale.

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020 – cofinanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid – sprijină proiecte antreprenoriale inovatoare în zonele rurale care contribuie la creșterea economică și stimulează inovarea în comunitățile rurale.

În urma unui concurs deschis au fost selectate 12 idei inovative de dezvoltare a afacerilor rurale dintr-un număr de 117 aplicații depuse. Aceste idei reprezintă intervenții pentru dezvoltarea turismului rural, promovarea apiculturii inteligente, creșterea plantelor medicale și aromatice dar și aplicarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii. Antreprenorii selectați au fost invitați la evenimentul de celebrare simbolică și de semnare a contractelor de finanțare.

Valorificarea resurselor și a potențialului local este unul dintre scopurile Fondului, iar inițiativele antreprenorilor se vor încadra în bugetul total de 3,866,520.00 MDL.

Uniunea Europeană va continua să sprijine inițiativele care oferă șanse de dezvoltare fiecărui locuitor din zonele rurale. Astăzi marcăm un pas înainte spre transformarea visurilor în realitate, Fondul Inițiativelor Pilot LEADER — UE reprezintă un exemplu după care se vor ghida și alții.  UE apreciază foarte mult parteneriatul stabilit cu Polonia și Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova și va continua sprijinirea inițiativelor”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica, Peter Michalko.

Excelența sa, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk  a menționat că experiența Poloniei a arătat că este posibil de realizat foarte multe lucruri prin efortul oamenilor la nivel local și avem, deja, și în Republica Moldova exemple de schimbări pozitive.

Suntem convinși ca aceste proiecte vor contribui substanțial la îmbunătățirea nivelului de trai în regiunea unde locuiți pentru că nu există proiecte mici —  toate proiectele sunt importante. Cu pași mici vom construi lucruri mari”, a reiterat dumnealui.

Cele 12 proiecte selectate vor servi drept modele de dezvoltare pentru comunitățile locale. În baza acestor experiențe vor fi  dezvoltate metodologii ce vor putea fi multiplicate și preluată de alte afaceri.

Prezent la eveniment, Sergiu Gurău, fondatorul întreprinderii sociale Floare de Cireș a menționat că datorită suportului Fondului, organizația va crea și mai multe oportunități pentru tinerii din mediul rural, în special pentru tinerii cu necesități speciale.

Datorită suportului FIP, fondatorul fermei Vilador Viorel Prisăcari susține că își va consolida conceptul de clusterizare o inovație pentru Republica Moldova care va spori atractivitatea turismului rural și agricol și alături de alți prestatori din domeniu, își va diversifica gama de servicii și va prelua bunele practici ale Poloniei.

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER — UE 2020 este creat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Rezultatele finale ale apelului FGM 2020, ediția Acces pentru Succes+

,

9 septembrie 2020
Vizite: 920

UPDATE: Cu părere de rău, din cauza situației pandemice din țară, implementarea proiectelor de parteneriat a devenit imposibilă, căci proiectele presupuneau inclusiv activități comune între partenerii de pe ambele maluri ale Nistrului. În anul 2021, vor fi analizate opțiunile de continuare a implementării în contextul apelului de propuneri existent sau desfășurării unuia nou.

Apelul de propuneri în cadrul Fondului Granturilor Mici 2020, ediția Acces pentru Succes+ (A2S+), lansat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid, anunță rezultatele finale ale selecției parteneriatelor ce vor sprijini direcția de dezvoltare Consolidarea încrederii dintre comunități și stabilirea relațiilor de cooperare dintre ambele maluri ale Nistrului, prin continuarea acțiunilor implementate în cadrul proiectului A2S.

Astfel, în urma unui proces complex de evaluare și analiză, dintre cele șapte (7) dosare recepționate, au fost selectate cinci (5) parteneriate care vin cu idei inovative de îmbunătățire și modernizare a infrastructurii și consolidare a relațiilor inter-comunitare. Aceste parteneriate vor implementa proiectele comunitare locale în anul 2021.

Amintim că A2S+ are drept scop susținerea partenerilor locali de pe ambele maluri ale Nistrului pentru consolidarea cooperării și încrederii, prin asigurarea sustenabilității parteneriatelor create și dezvoltate în cadrul proiectului A2S, pentru dezvoltarea locală.

Bugetul solicitat al proiectului este de 450 000, 00 MDL. Rezultatele finale le găsiți aici.

Dacă doriți să obțineți informații suplimentare referitor la rezultatele finale ale apelului de propuneri FGM 2020, ediția A2S+, și argumentarea rezultatelor, vă rugăm să transmiteți o solicitare sau un mesaj la adresa ana.chihai@solidarityfund.md.

Apelul de propuneri este implementat în cadrul Fondului de Granturi Mici, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Polish Aid.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă