Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11

Warning: Attempt to read property "taxonomy" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11
martie, 2022 | Solidarity Fund PL
logo-loader

Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 32

Warning: Undefined variable $post_type_object in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 43

Lună: martie 2022

Vizite:
Istorii de succes

Închiderea proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova” marcată printr-o expoziție de fotografie

,

25 martie 2022
Vizite: 546

Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER anunță închiderea proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, derulat în perioada 1 februarie 2020 – 28 februarie 2022.

Pe parcursul perioadei de implementare, activitățile din cadrul proiectului au contribuit la promovarea abordării LEADER în Republica Moldova, ca instrument  ce  asigură  dezvoltarea  durabilă  și  modernizarea  zonelor  rurale  din  țară. În acest sens, prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală, au fost susținute 230 de inițiative de dezvoltare locală în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală 2020 și 10 proiecte antreprenoriale inovatoare prin prisma Fondului de Inițiative Pilot 2020. Proiectul a contribuit și la consolidarea GAL-urilor ca modele de dezvoltare pentru sectoare specifice de activitate, cu potențial de a spori semnificativ dezvoltarea economică a regiunii.

Totodată, au fost create 7 GAL-uri noi în baza metodologiei LEADER și a fost încurajată dezvoltarea a 17 parteneriate între GAL-urile din Republica Moldova, în scopul promovării și împărtășirii experienței LEADER, dar și creșterii capacităților instituționale și de implementare a activităților de dezvoltare a microregiunilor sale de către GAL-uri.

Unul dintre rezultatele majore ale proiectului îl constituie promovarea abordării LEADER ca politică națională și crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea cadrului legal de funcționare a GAL-urilor și de finanțare a acestora din Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, la data de 9 aprilie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea nr. 50 cu privire la Grupurile de Acțiune Locală care permite înregistrarea GAL-urilor în calitate de persoane juridice și implementarea strategiilor de dezvoltare locală  prin intermediul Programului Național LEADER (PNL), conceptualizat și implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Lansarea ediției pilot a Programului Național LEADER va avea loc prin intermediul unui apel al MAIA și este planificat pentru doi ani consecutivi, 2022-2023.

Cu ocazia închiderii proiectului, dar și a anticipării ediției pilot a PNL, a fost lansată expoziția de fotografie „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, care reprezintă 20 de exemple a istoriilor de succes. Aceasta va fi deschisă pentru public în perioada 25 martie – 3 aprilie 2022 și poate fi vizitată la parterul sediului AIPA și MAIA – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 162, Chișinău. De asemenea, fotografiile pot fi vizualizate într-o galerie online, disponibilă aici.

Mai multe detalii despre activitățile și rezultatele proiectului puteți afla din broșură.

Proiectul „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova” a fost finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Centrul pentru cazare temporară a refugiaților: întindem o mână de ajutor Ucrainei 

,

22 martie 2022
Vizite: 589

La parterul unui bloc de locuit de pe strada Drumul Viilor 38/1 din Chișinău, se pare că lucrul clocotește 24 de ore din 24. Printre jucării, pungi cu haine și o rezervă impresionantă de apă, voluntarii Centrului pentru cazare temporară a refugiaților din Ucraina coordonează ajutorul pentru femeile și copiii care au reușit să fugă din zonele de conflict armat. Crearea Centrului este inițiativa Congresului Ucrainenilor din Moldova în colaborare cu Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, realizată cu susținerea Solidarity Fund PL în Moldova.  

Diana, voluntară: 

Despre faptul că urmează să se deschidă un Centru pentru refugiați, am aflat din internet și am fost printre primii care au răspuns apelului de a deveni voluntară. Împreună cu membrii echipei am amenajat încăperile pentru a primi beneficiarii Centrului. Am găsit mobilier, am asigurat încălzirea spațiilor și am avut grijă să fie și internet disponibil. Aici sunt 50 de locuri disponibile pentru femei și copii care vin din epicentrul războiului și care au pierdut tot. 

Anna, refugiată: 

Eu sunt din Cernomorsk. Am luat decizia de a pleca, într-o singură zi. Până la frontiera cu Moldova am mers cu mașina, însă acolo era un rând atât de mare, încât mai departe am mers pe  jos – eu cu copilul de trei ani în brațe, sora mea și mama soacră. Despre Centrul din Chișinău am aflat încă de la Cernomorsk și ne-am dorit foarte mult să ajungem anume aici. Între acești pereți mă simt în siguranță, toți sunt receptivi și atenți cu noi.  

Când abia am ajuns, sora mea s-a îmbolnăvit – avea febră foarte înaltă, iar voluntarii i-au venit în ajutor imediat – au chemat ambulanța și au procurat medicamentele necesare. Copilului meu îi este bine, nu se plictisește – se joacă cu alți copii, care sunt mulți aici. 

Centrul pentru cazare temporară a refugiaților din Ucraina este înregistrat oficial în lista punctelor de ajutor a Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, iar echipa de 12 persoane primește permanent cereri din partea celor care doresc să se alăture voluntarilor. 

Adam, voluntar: 

Sunt aici permanent din prima zi de lucru a Centrului. Chiar m-am concediat de la locul oficial de muncă pentru a ajuta. Când vine o persoană nouă, în obligațiile mele intră să aflu de ce are nevoie, să o ajut cu bagajele, să îi asigur hrana sau să-i ofer orice alt fel de suport de care are nevoie. Împreună cu alți voluntari mergem prin blocurile Centrului, răspundem la întrebările refugiaților, le setăm accesul la internet, scoatem gunoiul. Oamenii ajung aici în mod diferit, la început plasam anunțuri în grupul de pe Facebook, însă acum mesajul despre Centrul nostru este transmis de la o persoană la alta prin viu grai, după care  ne sună și se interesează dacă sunt locuri libere. 

Și această metodă funcționează – de când se desfășoară războiul, Centru a căpătat reputația unui loc sigur și ospitalier, așa încât coordonatele lui sunt transmise de la un om la altul printre cei care caută un refugiu. 

Olga, refugiată: 

Am venit la Centru pe jos, folosing Google Maps, iar coordonatele le-am primit de la o verișoară. Atitudinea celor de aici față de noi, este excelentă –  ni se oferă mâncare, internet, este duș și wc. Voluntarii ne ajută foarte mult și din punct de vedere informațional.  

Părinții erau pentru ca eu să plec, m-am speriat că în orașul meu ar putea să nu fie nici mâncare și nici apă. Acum îmi este foarte rușine că eu sunt aici la cald și în siguranță, iar apropiații mei au rămas acolo…  

Victoria, refugiată: 

Dimineața am fost trezită în Irpin de un sms de la copil: „Mamă, deasupra noastră zboară rachete, îmi este frică.” Atunci am înțeles că trebuie să plec urgent la rude. Când treceam peste podul din Irpin, acesta a fost aruncat în aer practic după ce l-am traversat. Până la Odesa am făcut autostopul, noaptea, pe ploaie, pentru a-i lua pe cei apropiați și a-i aduce într-un loc sigur.  

La Chișinău, în Centrul pentru cazarea refugiaților mă simt în siguranță; aici este totul pentru un trai confortabil – apă, căldură. Ne hrănesc foarte bine, produsele sunt calitative. Însă cel mai important – aici se poartă cu noi precum cu niște oameni apropiați. Vă mulțumesc pentru grijă! 

…  

Echipa Solidarity Fund PL în Moldova își exprimă speranța că războiul se va încheia curând și că în Ucraina va reveni pacea. Însă atât timp cât conflictul armat va continua, datoria și dorința noastră sunt să îi sprijinim pe prietenii noștri ucraineni în aceste momente tragice pentru ei și pentru patria lor. 

Până la 20 martie,în Centru și-au găsit adăpost 465 de persoane. Dacă doriți să adăpostiți refugiați din Ucraina sau să-i ajutați în alt mod, vă rugăm să luați legătura cu noi! Linia fierbinte: +37378227235 

Mai multe informații despre activitatea Centrului, puteți găsi aici: https://www.facebook.com/CNUM.MD 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Construim în continuare parteneriate durabile în domeniul dezvoltării regionale și urbane 

,

14 martie 2022
Vizite: 330

Continuăm să construim parteneriate sustenabile la nivel local și regional prin implementarea integrată proiectelor de revitalizare urbană și susținerea activităților comune în domeniul dezvoltării regionale și urbane din Republica Moldova.

În acest context, colegele noastre Alina Ghilaș și Anastasia Ștefăniță au participat recent la conferința finală a proiectului „Eficientizarea infrastructurii publice în cartierul Ungheni Vale”, implementat de Primăria municipiului Ungheni, în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, co-finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) si Solidarity Fund PL in Moldova din surse PolishAid. 

În cadrul evenimentului s-a menționat despre succesul implementării participative a proiectului și despre impactul pozitiv pe care îl au rezultatele acestuia asupra securității ecologice a locuitorilor Ungheniului, mai ales datorită faptului că acest oraș este una dintre cele mai active localități din țară în ceea ce privește implicarea în procesul național de Revitalizare Urbană – instrument ce contribuie la îmbunătățirea zonelor urbane în condiție critică, care au nevoie de schimbări sociale, arhitecturale și economice. Activitățile principale prevăzute în cadrul proiectului au cuprins acțiuni de consolidare a colaborării APL – GIL (grup de inițiativă locală), lucrări de extindere a sistemului centralizat de canalizare, educația ecologică și sensibilizarea populației, lucrări de iluminat public și acțiuni de diseminare a bunelor practici. 

Alina Ghilaș, coordonatoarea Programului de Dezvoltare Urbană, a declarat că este foarte important să fie asigurată în continuare durabilitatea proiectelor, revitalizarea fiind de neconceput fără consolidarea capacităților APL-urilor din regiune în dezvoltarea și implementarea proiectelor integrate. 

În continuare, echipa noastră a efectuat vizite la Agenția de Dezvoltare Regională Nord, primăria mun. Bălți, precum și în zona de revitalizare urbană.  

În cadrul ședințelor de lucru cu Maria Prisăcari, directoarea ADR Nord, au fost discutate planurile de acțiuni ulterioare pentru dezvoltarea revitalizării urbane în regiunea de nord a țării, precum și posibilele măsuri de sprijin pentru implementarea a Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027).  

La întâlnirea cu Tatiana Dubițcaia, viceprimarul mun. Bălți și specialistul în dezvoltare urbană Dan Moraru, au fost discutate aspectele colaborării planificate în contextul implementării proiectului comun care urmează a fi cofinanțat de FNDRL, primăria Bălți și SFPL in MD în cadrul Fondului de Sinergie și posibilitățile de a oferi sprijin suplimentar pentru elaborarea documentelor strategice pentru municipiul Bălți. 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă