logo-loader
Comunicare

Explorăm Moldova rurală: Companiile de turism din țară promovează destinațiile din regiunea Plaiul Codrilor

  • Dezvoltare rurală
  • Noutăți
3 mai 2024
Vizite: 127

La noi, în Solidarity Fund PL în Moldova, în cadrul proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” (MRLP), avem o echipă care se ocupă de ceva timp de explorarea și valorificarea potențialului turistic al Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) prin crearea Organizațiilor de Management a Destinației (OMD) în regiunile de interes.

La momentul actual, este pilotat conceptul de OMD local în regiunea Luncii Prutului de Jos, dar urmează și lansarea unui al doilea proces de pilotare în regiunea GAL-ului „Plaiul Codrilor” – o zonă pitorească, ce cuprinde 22 de localități cu un amalgam de proiecte și emoții pozitive pentru viitorii turiști locali și internaționali. 

Așa, ne-am zis să adunăm reprezentanți din mai multe organizații de turism din Moldova – Oficiul Național al Turismului, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, Enjoy Moldova by Solei Tourism, TatraBis, Activis Teambuiding, IlisTur, Safe Travel Agency, Cunoaște-ți Țara, City Tour, Vespa Moldova, Voyages Moldavie – și să ne oferim tuturor oportunitatea de a explora nu doar proiectele finanțate prin intermediul MRLP, multe dintre care fac parte din traseul turistic cu care ne-a reușit să ne familiarizăm, dar și să comunicăm cu localnicii, să ascultăm poeziile lor despre dor și curiozitățile despre prisăci, să gustăm din bucatele locale și din mierea celor mai fericite albini și să adunăm o groază de amintiri. Ni s-a spus pe interneturi că am avut o zi extrem de distractivă și interesantă. Voi ce ziceți? 

Revigorare matinală la Vatra Dumeștilor din Vorniceni 

Dimineața devreme, am ajuns în satul Vorniceni și, admirând priveliștile verzi de aprilie, ne îndreptam spre Complexul Vatra Dumeștilor. E locație potrivită celor dornici să-și petreacă timpul util și plăcut într-o zonă modernă, combinată cu motivele tradiționale în sânul naturii. Am degustat plăcințele și tartine cu panseluțe, am ascultat despre evoluția lucrărilor în Complex, am explorat împrejurimile. Aici, am avut ocazia să cunoaștem mai bine atât istoricul Vorniceniului datorită exponatelor, precum zestrea miresei și covorul dorului, dar și prin intermediul instalației digitale din Muzeul Casa Mare. În plus, am pornit cu dreptul networkingul dintre toți membrii-cercetași din sfera turismului local. „De aici, pornesc și drumețiile ce le oferim ca serviciu al Complexului. Din vârful dealului, vedem o panoramă ce cuprinde cinci sate, o zonă extraordinar de frumoasă. Drumețiile durează în jur de 45 de minute”, spune Elena Lazarev, administratoare Complexului Vatra Dumeștilor. 

Aventuri culinare la atelierul „Fantezii cu făină” din Lozova 

În scurt timp, am ajuns în atelierul multi-lateral al Ludmilei Creciun. Dumneaei este meșteră în cadrul afacerii „Fantezii cu fir”, unde creează diverși itemi, precum prosoape pentru nănași sau fețe de masă cu motive tradiționale. Dar și-a propus să lanseze și un atelier culinar pentru a promova obiceiurile locale de gătit pâine, colaci și nu doar. Câștigând un grant prin intermediul MRLP, Ludmila a putut edifica două cuptoare, combinând vizualul tradițional cu posibilitățile tehnice moderne. Doritorii din echipa noastră au avut ocazia să împletească, probabil, unii dintre cei mai gustoși colăcei, fiind ghidați de o bucătăreasă din Lozova.

Dolna cea diversă – popasuri turistice 

Am petrecut extrem de util timpul în Dolna. Ne-a reușit să vizităm Centrul de Informare Turistică „High la Dolna”, echipa căruia își pune în plan să ajusteze diverse practici moderne de promovare a turismului rural – o hartă interactivă, platforme informaționale detaliate și inovații ca safari cu tractorul. Apoi, am mers la Camping Dolna, situat între codri, dealuri și o livadă de mere, iar la aproximativ 300 de metri de această locație, găsești Izvorul Zamfirei, frumoasa romă pe care Aleksandr Pușkin a întâlnit-o în Dolna și a scris un poem despre obiceiurile comunității ei. Zona de camping este dotată cu 12 locuri de parcare pentru rulote auto, care va fi deschisă în 2025, însă, acum, 24 de locuri pentru corturi sunt disponibile. De asemenea, datorită suportului oferit prin intermediul MRLP, campingul este dotat cu un sistem modern de irigare a peluzei. Și, știm noi, pregătirea mâncării în aer liber este foarte provocatoare, așa că această zonă este dotată și cu facilități care vor ușura considerabil acest proces. 

După ce am inspirat adânc în plămâni aerul finalului de aprilie în zona Campingului, ne-am întors în centrul satului să vizităm oficiul GAL-ului „Plaiul Codrilor”, creat, dotat și pus în funcțiune prin intermediul Programului LEADER, adoptat la nivel național pentru a susține și consolida GAL-urile din Moldova. Cu asemenea oficii, au fost dotate mai multe Grupuri de Acțiune Locală din țară.

Minunile apicole din Micleușeni 

Dar vă aduceți aminte că am vorbit despre albinele fericite? Ne-a reușit să le vizităm tocmai în Micleușeni, la Conacul Mierii. Echipa noastră a avut ocazia nu doar să dea zeci de întrebări familiei Ciolacu despre cum a evoluat afacerea lor și ce provocări și oportunități întâlnesc în cale pentru dezvoltarea Conacului, dar și am interacționat direct cu albinele, simțind un pic cum e să fii prisăcar. Echipați cu pălării de protecție împotriva înțepăturilor, ne-am plimbat printre stupi, aflând mai multe curiozități despre munca titanică a acestor vietăți ce ne țin planeta, dar și le-am văzut în direct cum ele lucrează, făcând cunoștință cu regina lor. A fost o experiență entuziasmantă pentru noi. Apropo, cei pasionați de odihna activă pot închiria bicicletele de la pensiunea apicolă și să exploreze Codrii, iar pe teritoriul acestei afaceri mai e și un magazinaș, de unde poți procura miere prietenilor și familiei.

Meșterind istorie prin ceramica neagră în Ciorești 

Am trecut și la Zaharia Triboi în ospeție. Dumnealui este, la momentul actual, unicul olar din țară care mai creează obiecte din ceramica neagră, arsă în cuptorul cu lemne. Ghidați de el, ne-am apucat să aflăm și noi din secretele olăritului. Am încercat să meșterim un bol din ceramică, lucrând așa cum se cuvine – pe scaun, cu lutul pe roata de olărit și cu entuziasmul în suflet. Am avut ocazia să vizităm cămara cu obiecte din ceramică, create de domnul Zaharia și ne-am ales cu diverse produse, ce le-am procurat în suportul acestei inițiative creative de păstrare a tradițiilor locale. Copii din Ciorești au un mare noroc – Zaharia Triboi le insuflă dragostea pentru ceramică în cadrul studioului artistic „Tainele Ceramice Negre”.

Somn dulce pe toloacă la Milești 

Ați visat vreodată să vă odihniți în corturi elegante cu priveliști ce vă taie respirația? E posibil să găsiți așa opțiuni la noi și vrem să vă povestim despre găselnița noastră – Campingul „Pe toloacă”. Situat în apropierea Dealului Bălănești și lângă pete verzi de diverși arbori, Campingul oferă posibilitatea de cazare în unul dintre cele cinci corturi de tip glamping – pe platforme de lemn, în care sunt amplasate paturi, mese și scaune. Pe teritoriul acestuia, găsiți o baie modernă cu duș și apă caldă, iar în preajma corturilor sunt instalate hamace pentru a vă odihni oasele după o zi lungă. Desigur, este și o zonă de grătar și un ciubăr, pe care unii dintre noi l-au văzut numai în filme. Vă imaginați, o baie caldă în ciubăr, înconjurat de minunile naturii și sub stele? Apropo, este și o zonă de joacă pentru copii, cu o serie de clopoței enormi din lemn și metal, uniți prin niște țevi, unde picii își pot transmite mesaje vocale. Această instalație a fost creată de Mihai Stamati, unul dintre cei mai populari artiști de design de obiect din țară.

Popas festiv la Vinăria Vornic 

Călătoria noastră a finalizat cu o excursie și degustare de vin la Vinăria Vornic. Fondată în 2016, acestei afaceri de familie i-a reușit să cucerească publicul național și internațional prin vinuri aromate și complexe. Vladimir Miron, fondatorul afacerii, ne-a povestit despre experiența lui din domeniul vinificației, ce o tot dezvoltă din 1984, dar și despre vinurile ce le produce – de la Sauvignon, la soiuri autohtone de Floricica și Feteasca Neagră. Am degustat patru vinuri seci și un vin savuros de desert și am ascultat din amintirile și povestirile domnului Vladimir, încercând să găsim și noi adjective potrivite pentru licoarea vorniceană. Bineînțeles, fiecare dintre noi a avut posibilitatea să procure vinul ce i-a cucerit sufletul. În plus, invităm iubitorii de apusuri memorabile la o plimbare pe podgoriile vinăriei, care se află pe muchiile dealurilor din preajma Vorniceniului.

Mulțumim tuturor organizațiilor ce s-au aventurat cu noi să exploreze câteva dintre obiectivele turistice-interesante-gustoase din viitorul OMD Plaiul Codrilor – împreună, dezvoltăm turismul local și dăm o șansă tuturor să descopere frumusețea comunităților rurale.

Această activitate a fost desfășurată de către GAL „Plaiul Codrilor” și este cofinanțată de USAID și Polish Aid în cadrul Fondului de Dezvoltare Tematică „Inovatorii 3.0” al proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă