Vasile Porubin, GAL „Plaiul Codrilor”: Scopul nostru e să producem miere de calitate superioară
- Dezvoltare rurală
O nouă zi însorită ne-a dus din nou în satul Dolna să vizităm atelierul de stupi din cadrul unui proiect ce presupune modernizarea acestora. „Mă numesc Vasile Porubin, locuitor al satului Dolna. Am experiență de peste 30 de ani în domeniul apiculturii”, ne spune unul dintre colegii lui Sergiu Agafiță, liderul unei mici comunități de apicultori din cinci sate din microregiunea GAL „Plaiul Codrilor.”
„Sergiu, proprietarul acestui atelier, a înaintat ideea de proiect, aceasta fiind modernizarea elementelor principale în albinărit. Astfel, în echipa lui au fost invitați mai mulți apicultori spre o colaborare fructuoasă”, spune Vasile. Apicultorii vin din Dolna, Stejăreni și Micleușeni, organizând un colectiv minunat, care lucrează și muncește din suflet.
„Rezultatele bune sunt și se văd. Înainte, lucram în stupi orizontali. Datorită acestei finanțări parțiale, care a sprijinit enorm misiunea noastră de a corespunde cererilor europene, am reușit să asamblăm stupi verticali etajați cu două corpuri”, povestește Vasile. Deși acestea sunt detalii tehnice, munca depusă de-a lungul câtorva săptămână o putem observa în cei câte 50 de stupi pentru fiecare apicultor implicat în proiect.
În atelier domină mirosul de lemn proaspăt și sunetul înțepător al instrumentelor de asamblare. „Stupii sunt deja dați în exploatare – localnicii au și văzut proiectul dat spre implementare. Că tot a venit iarna, am făcut un corp în stupi și am lăsat albinele să se acomodeze și să se dezvolte în el, pentru că la primăvară le așteaptă o muncă enormă”, zâmbind menționează dl Porubin.
Potrivit proiectului, unul dintre scopuri este de a produce miere de calitate superioară în cantități mai mari. „De obicei, avem culesuri de salcâm și tei, dar cu stupii moderni, putem merge și pe producerea mierii pastorale, de floarea-soarelui, levănțică sau răpiță. Zona noastră, din păcate, nu dispune de un areal enorm de asemenea plante, dar încercăm să beneficiem de avantajele Codrilor. Bineînțeles, ne dorim și ieșire pe piața internațională”, concluzionează Vasile.
Echipa dlui Agafiță îndeamnă specialiștii și entuziaștii să pregătească cât mai multe proiecte ambițioase în dezvoltarea unei ramuri atât de importante ca albinăritul.
Acest articol face parte din seria „Istorii de Succes”, privind ediția rurală LEADER, Fondul Granturilor Mici 2018, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Solidarity Fund PL în Moldova susține crearea și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală în Republica Moldova, în baza abordării LEADER. Proiectul „Modernizarea a 5 stupi GAL «Plaiul Codrilor»” este implementat în cadrul ediției rurale LEADER a Fondului Granturilor Mici 2018 (cu suportul Polish aid) și susținut de GAL „Plaiul Codrilor.”
0
ani de activitate înRepublica Moldova
0
proiecte de dezvoltarelocală co-finanțate
0
parteneriatefacilitate
0
membri înechipă