logo-loader
Comunicare

Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană s-a întrunit la prima sa adunare generală

23 decembrie 2020
Vizite: 459

Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova s-a întrunit pentru prima dată într-o adunare generală, vineri, 18 decembrie 2020.

Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova s-a întrunit pentru prima dată într-o adunare generală, vineri, 18 decembrie 2020. Evenimentul a marcat începutul activității Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană (RNRU), prima rețea de orașe din Republica Moldova, a prezentat retrospectiva abordării de revitalizare urbană din ultimii trei ani în mai multe orașe din Republica Moldova și a trasat planurile de viitor ale RNRU.

Totodată, au fost aprobați principalii pași necesari pentru oficializarea Rețelei – regulamentul Rețelei, aderarea noilor membri și componența consiliului de administrare.

Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova reprezintă forul autorităților publice locale orășenești și municipale creat prin libera manifestare a voinței, în vederea consolidării competitivității și identității orașelor, dezvoltarea  urbană integrată, implicarea comunităților locale la îmbunătățirea calității și creșterea atractivității mediului urban în beneficiul cetățenilor, a economiei și a societății în ansamblu prin implementarea abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova. 

Activitatea Rețelei este determinată de principiile stipulate în Liniile Directoare privind revitalizarea urbană în Republica Moldova, precum și în Declarația și Memorandumul de constituire a Rețelei. 

Prezent la eveniment, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului în Republica Moldova a subliniat faptul că pe parcursul anului curent au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a include Revitalizarea Urbană drept prioritate de finanțare.

Ne bucurăm că ceea ce câțiva ani în urmă părea imposibil, astăzi a devenit realitate. Orașele cunosc că în cadrul concursurilor de propuneri de proiecte pentru a forma Programe Operaționale Regionale, Revitalizarea Urbană este o poziție distinctă prin care noi solicităm orașelor care dispun de Programe de Revitalizare să înainteze cereri de finanțare și să beneficieze de suportul financiar din partea statului. Recent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea de guvern cu privire la Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru 2021-2027, ceea ce înseamnă că politica de revitalizare este deja un act normativ”, a declarat Igor Malai.

Suntem onorați să fim parte a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană, aceasta este o oportunitate pentru Primăria Ialoveni. Vom continua să fim activi, să venim cu idei și să implementăm cât mai multe proiecte pentru locuitorii orașului Ialoveni”, a precizat noua primărie aderantă reprezentată de Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni.

În cadrul evenimentului, a fost prezent și Maciej Aulak, Directorul Departamentul Programelor de Asistență, Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone care a felicitat participanții cu ocazia desfășurării primei adunări a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană din Republica Moldova.

Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova a subliniat faptul că prima adunare a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană arată că această cooperare trece la o nouă etapă, în care revitalizarea a devenit o politică de stat, rezultat spre care au tins cu toții. De asemenea, acesta a adăugat că forța oamenilor care schimbă lucrurile în comunitățile lor este în proces de cristalizare, iar, în prezent, asistăm la momentul în care puterea locală din Republica Moldova a dobândit o nouă forță.

Pentru Solidarity Fund PL în Moldova, aceste eveniment este unul foarte important. Astăzi asistăm la închiderea fazei de pilotare a Revitalizării Urbane și începutul unei noi faze – cea de transformare în politică de stat. Mulțumim pentru încrederea acordată și colaborarea reușită cu MADRM și vă asigurăm că vom continua să activăm în sprijinul politicii de stat. Suntem încrezători în faptul că Rețeaua creată va deveni garantul procesului de dezvoltare și al calității acestuia la nivel”, a declarat Tomasz Horbowski, Director de țară, Solidarity Fund PL în Moldova.

Amintim că, experiența anilor 2017 – 2019 în implementarea abordării de revitalizare urbană la nivel local în Republica Moldova și rezultatele comune prezentate în cadrul Conferințelor Internaționale privind Revitalizarea Urbană din anul 2019 au demonstrat necesitatea creării unei rețele de cooperare dintre orașe, care va unifica voci pentru promovarea continuă a revitalizării urbane ca instrument de dezvoltare urbană în Republica Moldova.

Procesul de creare și dezvoltare a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană este facilitat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă