logo-loader
Comunicare

Cetățenii visează la o zonă de recreere și multifuncțională în Ungheni-Vale

  • Dezvoltarea urbană
  • Istorii
12 iulie 2019
Vizite: 854

Procesul de Revitalizare cuprinde multe orașe din Republica Moldova. De data aceasta vorbim despre Ungheni – al șaptelea cel mai mare oraș din Moldova și unul dintre principalele puncte vamale din țară.

„Am fost implicat în Program încă de la inițierea acestuia. Am participat la două vizite în Polonia, unde, inițial, am fost informat despre ce înseamnă Revitalizarea Urbană. Ulterior, ne-am înscris în cadrul suportului tehnic, prin care am obținut sursa de finanțare pentru a elabora Programul. Apoi, am parcurs toți pașii – analiza indicatorilor din teritoriu, am împărțit localitatea pe zone în baza a șapte grupuri de inițiativă locală”, povestește Eduard Balan, Viceprimar al mun. Ungheni, persoană responsabilă de Revitalizare Urbană mun. Ungheni. Dumnealui a menționat că au fost identificate trei zone degradate, dintre care, în urma unei analize minuțioase a comisiei multisectoriale cu specialiști din Primărie și alte domenii, a fost ales Ungheni-Vale drept zonă de revitalizare.

„În Comisia Consultativă, cu care petrecem ședințele de lucru regulate, intră reprezentanți ai Primăriei și membri ai grupului de inițiativă locală, adică Președintele acestuia, cetățenii activi, tineri din Centrul de Tineret din zona de revitalizare, un reprezentant al Colegiului Poliției de Frontieră și un agent economic din zonă”, menționează Eduard Balan.

Desigur, a fost făcută o analiză aprofundată a zonei alese. Cetățenii, la fel, și-au exprimat ideile și dorințele despre Ungheni-Vale și ce s-ar putea de schimbat în acest spațiu vast. „Astfel, am ajuns să avem 10 idei de proiect, care ar putea timp de trei ani (n.a. 2019 – 2021) să ducă la schimbări impresionante în oraș, astfel încât situația să fie îmbunătățită, iar indicatorii negativi să fie reduși sau chiar să lipsească”, speră dl Balan.

Viceprimarul menționează că după implementarea Programului, lucrurile se vor schimba spre bine, mai ales că cetățenii sunt mai activi și se vor implica avid în rezolvarea problemelor orașului. „Îmi doresc să nu ne limităm doar aici. Locuitorii visează la o zonă de recreere, unde va fi și o zonă multifuncțională pentru copii, sport, persoane de vârsta a treia, o zonă de odihnă și un teatru de vară.”

Un îndemn al Viceprimarului este ca toți din comunitățile orașelor trebuie să se implice activ în procesele de dezvoltare a zonelor urbane.

  • Responsabil de Revitalizarea Urbană mun. Ungheni – Eduard Balan, viceprimar mun. Ungheni
  • Email: viceprimar.balan@gmail.com
  • Facilitator: Ion Ungureanu, Centrul de Urbanism

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă