logo-loader
Comunicare

Construim în continuare parteneriate durabile în domeniul dezvoltării regionale și urbane 

  • Dezvoltare urbană
14 martie 2022
Vizite: 260

Continuăm să construim parteneriate sustenabile la nivel local și regional prin implementarea integrată proiectelor de revitalizare urbană și susținerea activităților comune în domeniul dezvoltării regionale și urbane din Republica Moldova.

În acest context, colegele noastre Alina Ghilaș și Anastasia Ștefăniță au participat recent la conferința finală a proiectului „Eficientizarea infrastructurii publice în cartierul Ungheni Vale”, implementat de Primăria municipiului Ungheni, în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, co-finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) si Solidarity Fund PL in Moldova din surse PolishAid. 

În cadrul evenimentului s-a menționat despre succesul implementării participative a proiectului și despre impactul pozitiv pe care îl au rezultatele acestuia asupra securității ecologice a locuitorilor Ungheniului, mai ales datorită faptului că acest oraș este una dintre cele mai active localități din țară în ceea ce privește implicarea în procesul național de Revitalizare Urbană – instrument ce contribuie la îmbunătățirea zonelor urbane în condiție critică, care au nevoie de schimbări sociale, arhitecturale și economice. Activitățile principale prevăzute în cadrul proiectului au cuprins acțiuni de consolidare a colaborării APL – GIL (grup de inițiativă locală), lucrări de extindere a sistemului centralizat de canalizare, educația ecologică și sensibilizarea populației, lucrări de iluminat public și acțiuni de diseminare a bunelor practici. 

Alina Ghilaș, coordonatoarea Programului de Dezvoltare Urbană, a declarat că este foarte important să fie asigurată în continuare durabilitatea proiectelor, revitalizarea fiind de neconceput fără consolidarea capacităților APL-urilor din regiune în dezvoltarea și implementarea proiectelor integrate. 

În continuare, echipa noastră a efectuat vizite la Agenția de Dezvoltare Regională Nord, primăria mun. Bălți, precum și în zona de revitalizare urbană.  

În cadrul ședințelor de lucru cu Maria Prisăcari, directoarea ADR Nord, au fost discutate planurile de acțiuni ulterioare pentru dezvoltarea revitalizării urbane în regiunea de nord a țării, precum și posibilele măsuri de sprijin pentru implementarea a Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027).  

La întâlnirea cu Tatiana Dubițcaia, viceprimarul mun. Bălți și specialistul în dezvoltare urbană Dan Moraru, au fost discutate aspectele colaborării planificate în contextul implementării proiectului comun care urmează a fi cofinanțat de FNDRL, primăria Bălți și SFPL in MD în cadrul Fondului de Sinergie și posibilitățile de a oferi sprijin suplimentar pentru elaborarea documentelor strategice pentru municipiul Bălți. 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă