logo-loader
Comunicare

Solidarity Fund, prin intermediul Grupului Local de Acțiune „Valea Cuboltei”, susține un proiect inovator. Un nou fertilizant agricol, realizat din lâna oilor, urmează a fi certificat

  • Dezvoltare rurală
  • Istorii
27 septembrie 2023
Vizite: 212

În 2020, Nataliei Rotari, o doamnă motivată de protecția mediului, i-a venit ideea de a realiza o afacere în domeniul prelucrării deșeurilor biodegradabile. În calitate de materie primă pentru producerea fertilizantului, este valorificată lâna de oi, pentru care la moment nu există o piață de desfacere în Republica Moldova și reprezintă o problemă ecologică în zonele rurale.

Pentru a certifica, obține și comercializa fertilizantul, Natalia trebuie să parcurgă un proces complex, întrucât acest produs necesită în primul rând aprobare pentru a putea fi realizat și pus în vânzare. Solidarity Fund PL in Moldova, prin intermediul Grupului Local de Acțiune „Valea Cuboltei” o susține pe Natalia în acest proces.

Pentru inițierea procesului, a fost oferit atât suport tehnic și metodologic, prin asigurarea parteneriatelor cu instituții relevante de cercetare și formare în domeniul Managementului deșeurilor și Economiei Circulare, cât și financiar prin acoperirea parțială a cheltuielilor de certificarea și dezvoltare a identității vizuale a produsului.

Despre beneficiile fertilizantului, siguranța acestuia, componente cheie utilizate în producția acestui, dar și etapa la care se află, vă invităm să le aflați din interviul ce urmează.

– Natalia, spuneți-ne, vă rog, ce v-a inspirat să creați acest fertilizant agricol și care sunt principalele beneficii pe care le oferă acest fertilizant în comparație cu alte produse similare de pe piață?

– Ideea de afacere a apărut încă în perioada 2020, din intenția de a lansa o afacere în domeniul prelucrării deșeurilor biodegradabile. Lâna de oi este supusă unui proces tehnologic specific, în urma căruia se obține produsul finit în calitate de fertilizant.  Am decis să mă orientez spre acest produs în primul rând pentru că este un fertilizant organic 100% biodegradabil, produs din lâna oilor, cu un conținut bogat în carbon, azot, potasiu și alte microelemente. Datorită proprietății de descompunere prelungită (de până la 4-6 luni) acest fertilizant elimină treptat cantități suficiente de substanță activă în sol, fiind valorificată la maxim întreaga cantitate de fertilizant, reducându-se efectul de levigare la minim, în comparație cu alți fertilizanți cu solubilitate înaltă. De asemenea, datorită proprietății de absorbție a  apei (1:4), fertilizantul contribuie la reținerea apei în sol, eliberând-o în condiții de umiditate redusă și protejând rădăcinile plantelor. Contribuie la creșterea porozității solului și echilibrarea pH, ceea ce favorizează dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. Un alt efect benefic al fertilizantului, îi revine proprietății de protejare a plantelor de dăunători, în special melci și limnee.

– Cum testați eficacitatea și siguranța acestui fertilizant înainte de a-l lansa pe piață? 

– Eficacitatea fertilizantului a fost demonstrată prin cercetări internaționale, desfășurate pe diferite culturi agricole, pe parcursul ultimilor 10 ani, dar și prin solicitările produselor similare pe piața fertilizanților organici din statele UE, SUA, Canada ș.a. Pentru obținerea posibilității de omologare a fertilizantului în Republica Moldova și lansarea lui pe piață, pe parcursul anului 2023, produsul este trecut printr-o procedură complexă de cercetare și testare de stat, conform prevederilor legale, care vin să confirme eficacitatea și siguranța acestuia pentru culturile agricole.

– Care au fost pașii pe care i-ați făcut până aici?

– În 2021 a fost realizat un studiu la nivelul teritoriului GAL „Valea Cuboltei” – analiză ex-ante a potențialului de Economie Circulară în domeniul agroalimentar, care a vizat oportunitatea de valorificare a diferitor deșeuri biodegradabile din domeniul agricol, unul dintre care fiind deșeurile din lână de oi. Datorită existenței bunelor practici în țările vecine, inclusiv în România, ulterior a fost efectuată o vizită de studiu, în care am avut posibilitatea de a face cunoștință cu doi producători de fertilizant din lână, activi pe piața din România și din Germania. Vizitarea zonele de producere, ne-a permis reliefarea anumitor oportunități și riscuri asociate domeniului care vor fi luate în considerarea în dezvoltarea afacerii.

– Care sunt planurile dvs pentru viitorul acestui fertilizant agricol? 

– Pentru început, după parcurgerea tuturor etapelor de legalizare a fertilizantului pe piața din Republica Moldova vom lansa procesul de producere și inițierea unor parteneriate cu producătorii agricoli din țară. Ulterior, tindem spre extinderea afacerii cu valorificarea potențialului de export al fertilizantului pe piața UE. De asemenea, vom cerceta posibilitatea de diversificare a produselor de uz fitosanitar, inclusiv încercând să valorificăm la maxim și să reintroducem în circuitul economic diferite deșeuri cu potențial de reutilizare.

– Încurajați și alți oameni să aplice la inițiativele lansate de GAL-uri?

– Dezvoltarea inițiativelor economice și a afacerilor existente cu suportul Grupurilor de Acțiune Locală este foarte importantă. Acest sprijin este valoros atât pentru a atrage resurse financiare accesibile antreprenorilor din mediul rural, cât și pentru suportul tehnic continuu furnizat de Asociațiile GAL în timpul implementării proiectelor. Astfel, chiar dacă nu aveți experiența de a aplica și de a implementa proiecte, GAL poate servi drept o etapă de start pentru valorificarea oportunităților de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerii.

Menționăm că, GAL „Valea Cuboltei” a fost creat în anul 2019, iar momentan are în componența sa 10 unități administrativ teritoriale, cu o populație de 24 296 locuitori.

Potrivit directorului GAL-ului, Oxana Tcaci, prin intermediul programelor de subgrantare, la nivel local au fost implementate 58 de proiecte, 12 fiind în curs de implementare, și toate au avut și au ca scop dezvoltarea durabilă a localităților, a dezvoltării potențialului uman și socio-economic, în vederea atingerii obiectivelor propuse în Planul Strategic de Dezvoltare (perioada 2019-2022) și Strategia de dezvoltare GAL (perioada 2022-2028).

Solidarity Fund PL in Moldova oferă sprijin și facilitează formarea și dezvoltarea GAL-urilor, prin instrumentele de suport pe care le implementează. În 2016 au fost create primele 8 GAL-uri, datorită implementării abordării LEADER, care contribuie la îmbunătățirea durabilă a condițiilor de viață și la creșterea economică incluzivă în zonele rurale din Republica Moldova. Astăzi, sunt înregistrate 48 de GAL-uri, care acoperă peste 50% din zonele rurale ale țării.

Proiectul este sprijinit în cadrul Fondului de Dezvoltare Tematică „Inovatorii 2.0”, parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, finanțat de USAID și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER și în strânsă cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă