logo-loader
Comunicare

Centrul pentru cazare temporară a refugiaților: întindem o mână de ajutor Ucrainei 

  • Istorii
22 martie 2022
Vizite: 433

La parterul unui bloc de locuit de pe strada Drumul Viilor 38/1 din Chișinău, se pare că lucrul clocotește 24 de ore din 24. Printre jucării, pungi cu haine și o rezervă impresionantă de apă, voluntarii Centrului pentru cazare temporară a refugiaților din Ucraina coordonează ajutorul pentru femeile și copiii care au reușit să fugă din zonele de conflict armat. Crearea Centrului este inițiativa Congresului Ucrainenilor din Moldova în colaborare cu Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, realizată cu susținerea Solidarity Fund PL în Moldova.  

Diana, voluntară: 

Despre faptul că urmează să se deschidă un Centru pentru refugiați, am aflat din internet și am fost printre primii care au răspuns apelului de a deveni voluntară. Împreună cu membrii echipei am amenajat încăperile pentru a primi beneficiarii Centrului. Am găsit mobilier, am asigurat încălzirea spațiilor și am avut grijă să fie și internet disponibil. Aici sunt 50 de locuri disponibile pentru femei și copii care vin din epicentrul războiului și care au pierdut tot. 

Anna, refugiată: 

Eu sunt din Cernomorsk. Am luat decizia de a pleca, într-o singură zi. Până la frontiera cu Moldova am mers cu mașina, însă acolo era un rând atât de mare, încât mai departe am mers pe  jos – eu cu copilul de trei ani în brațe, sora mea și mama soacră. Despre Centrul din Chișinău am aflat încă de la Cernomorsk și ne-am dorit foarte mult să ajungem anume aici. Între acești pereți mă simt în siguranță, toți sunt receptivi și atenți cu noi.  

Când abia am ajuns, sora mea s-a îmbolnăvit – avea febră foarte înaltă, iar voluntarii i-au venit în ajutor imediat – au chemat ambulanța și au procurat medicamentele necesare. Copilului meu îi este bine, nu se plictisește – se joacă cu alți copii, care sunt mulți aici. 

Centrul pentru cazare temporară a refugiaților din Ucraina este înregistrat oficial în lista punctelor de ajutor a Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, iar echipa de 12 persoane primește permanent cereri din partea celor care doresc să se alăture voluntarilor. 

Adam, voluntar: 

Sunt aici permanent din prima zi de lucru a Centrului. Chiar m-am concediat de la locul oficial de muncă pentru a ajuta. Când vine o persoană nouă, în obligațiile mele intră să aflu de ce are nevoie, să o ajut cu bagajele, să îi asigur hrana sau să-i ofer orice alt fel de suport de care are nevoie. Împreună cu alți voluntari mergem prin blocurile Centrului, răspundem la întrebările refugiaților, le setăm accesul la internet, scoatem gunoiul. Oamenii ajung aici în mod diferit, la început plasam anunțuri în grupul de pe Facebook, însă acum mesajul despre Centrul nostru este transmis de la o persoană la alta prin viu grai, după care  ne sună și se interesează dacă sunt locuri libere. 

Și această metodă funcționează – de când se desfășoară războiul, Centru a căpătat reputația unui loc sigur și ospitalier, așa încât coordonatele lui sunt transmise de la un om la altul printre cei care caută un refugiu. 

Olga, refugiată: 

Am venit la Centru pe jos, folosing Google Maps, iar coordonatele le-am primit de la o verișoară. Atitudinea celor de aici față de noi, este excelentă –  ni se oferă mâncare, internet, este duș și wc. Voluntarii ne ajută foarte mult și din punct de vedere informațional.  

Părinții erau pentru ca eu să plec, m-am speriat că în orașul meu ar putea să nu fie nici mâncare și nici apă. Acum îmi este foarte rușine că eu sunt aici la cald și în siguranță, iar apropiații mei au rămas acolo…  

Victoria, refugiată: 

Dimineața am fost trezită în Irpin de un sms de la copil: „Mamă, deasupra noastră zboară rachete, îmi este frică.” Atunci am înțeles că trebuie să plec urgent la rude. Când treceam peste podul din Irpin, acesta a fost aruncat în aer practic după ce l-am traversat. Până la Odesa am făcut autostopul, noaptea, pe ploaie, pentru a-i lua pe cei apropiați și a-i aduce într-un loc sigur.  

La Chișinău, în Centrul pentru cazarea refugiaților mă simt în siguranță; aici este totul pentru un trai confortabil – apă, căldură. Ne hrănesc foarte bine, produsele sunt calitative. Însă cel mai important – aici se poartă cu noi precum cu niște oameni apropiați. Vă mulțumesc pentru grijă! 

…  

Echipa Solidarity Fund PL în Moldova își exprimă speranța că războiul se va încheia curând și că în Ucraina va reveni pacea. Însă atât timp cât conflictul armat va continua, datoria și dorința noastră sunt să îi sprijinim pe prietenii noștri ucraineni în aceste momente tragice pentru ei și pentru patria lor. 

Până la 20 martie,în Centru și-au găsit adăpost 465 de persoane. Dacă doriți să adăpostiți refugiați din Ucraina sau să-i ajutați în alt mod, vă rugăm să luați legătura cu noi! Linia fierbinte: +37378227235 

Mai multe informații despre activitatea Centrului, puteți găsi aici: https://www.facebook.com/CNUM.MD 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă