logo-loader
Comunicare

Conferința „Revitalizare pentru Dezvoltarea Urbană în Moldova”

  • Dezvoltarea urbană
  • Evenimente
12 iulie 2019
Vizite: 833

Pe 11 și 12 aprilie 2019, a avut loc prima Conferință „Revitalizare pentru Dezvoltarea Urbană în Moldova”, organizată de Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Economice al Poloniei, Ministerul Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Solidarity Fund PL în Moldova.

La eveniment au participat peste 150 de oaspeți, printre care reprezentanții orașelor participante în procesul de revitalizare din Moldova, ministerele și agențiile de dezvoltare regională partenere din Moldova, Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia, Ambasada Republicii Polone la Chișinău, experții în revitalizare din Polonia, primari din orașele din Polonia, parteneri de dezvoltare, facilitatorii din Centrul de Urbanism și toți cei interesați de revitalizarea urbană în Moldova.

Conferința a fost un prilej de a discuta rezultatele procesului realizat până acum, și anume cadrul legal la nivel național (Linii Directoare) în domeniul revitalizării urbane, implementarea celor 6 proiecte-pilot în anul 2018 (Comrat, Ungheni, Bălți, Ocnița, Edineț, Cimișlia) dar și elaborarea programelor de revitalizare urbană în cadrul suportului tehnic oferit celor 9 orașe participante în 2018.

În cadrul Conferinței, opt orașe (Ocnița, Soroca, Edineț, Cimișlia, Căușeni, Ungheni, Bălți, Ialoveni) selectate în cadrul apelului Fondului Granturilor Mici 2019 – ediția Revitalizare Urbană, au primit scrisori de garanție privind co-finanțarea implementării programelor de Revitalizare Urbană selectate, cu suportul asistenței Poloniei.

„Revitalizarea Urbană în Moldova este un proces complex, un echilibru dintre intervențiile de infrastructură și măsurile sociale – ambele integrate vin să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor zonei de revitalizare”, a accentuat Anastasia Ștefanița, coordonator de program, Solidarity Fund PL in Moldova.

Aceste intervenții pot fi la nivel de infrastructură, edificii și comunitate. Spre exemplu, în 2018, în Bălți au fost îmbunătățite facilitățile gimnaziului „Alexandru Ioan Cuza”, iar la nivel de comunitate – au fost organizate competiții de idei de revitalizare, discuții în rândul cetățenilor din zonă, care au creat un grup de inițiativă. Iar la Ungheni, în cadrul unui proiect integrat (asistența Poloniei și GEF), au fost renovate curțile unui complex de blocuri, locuitorii au creat asociații de locatari și au colaborat activ cu agentul economic din zonă pentru organizarea manifestațiilor comunitar.

Revitalizarea reprezintă un instrument inspirațional de dezvoltare urbană în Europa. În Polonia, mai mult de 100 orașe, actualmente, implementează programe comprehensive de revitalizare urbană. Procesul se bazează pe câteva principii importante: complexitate, abordare integrată, parteneriate și participare. Ideea principală este transformarea pozitivă a acelor părți ale orașelor care sunt în criză și necesită schimbări sociale, arhitecturale și economice.

Procesul de revitalizare urbană în Moldova este co-finanțat din fondurile programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei – asistența Poloniei. În cadrul proiectului ne-am propus să împărtășim experiența poloneză și să construim împreună un sistem eficient de dezvoltare urbană în Moldova, cu accent pe revitalizarea zonelor degradate.

În cadrul evenimentului, a fost organizată o sesiune dedicată discuțiilor partenerilor de dezvoltare privind oportunitățile de suport a dezvoltării urbane în Republica Moldova.

Evenimentul a fost un nou pas spre dezvoltarea unei rețele de orașe pentru revitalizarea urbană în Moldova și identificarea posibilelor sinergii a eforturilor privind dezvoltarea urbană.

A doua zi a evenimentului a fost organizată sub forma unei vizite de studiu la Ungheni, unde colegii din Polonia (primarii or Starachowice și Dobiegniew, experții și reprezentanții Ministerului de Investiții și Dezvoltării Economice din Polonia) și reprezentanți ai orașelor din Moldova au putut vizita zona proiectului-pilot din 2018, un exemplu de centru multifuncțional, precum și zona de revitalizare unde în 2019 urmează să fie implementate intervenții.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă