Domeniile Pană – afacerea vinicolă de familie, care atrage turiștii la sudul Moldovei
- Dezvoltare rurală
- Noutăți
Domeniile Pană este o afacere vinicolă de familie, care a atras atenția consumatorilor datorită unei „filosofii aparte”, obținută în urma celor 20 de ani de experiență profesională a lui Nicolae Minciună, proprietarul afacerii. Născut la Slobozia Mare, raionul Cahul, a fost familiarizat de mic cu producerea vinurilor, fiind o îndeletnicire specifică zonei rurale de unde provine. După absolvirea studiilor în domeniul tehnologiei vinului, a adunat ani de experiență ca vinificator lucrând în cadrul mai multor vinării din Republica Moldova, România și Noua Zeelandă. Combinând cunoștințele adunate de la strămoși, profesori și vinării cu renume mondial, a decis să revină acasă pentru a deschide o afacere cu potențial și de lungă durată acasă, în Moldova.
Vinicultura este asociată cu Republica Moldova și tradițiile acesteia încă din cele mai vechi timpuri, în mod special datorită condițiilor climaterice, compoziției solului, care favorizează creșterea viței de vie. Chiar dacă specificul țării încurajează dezvoltarea acestei industrii, vinificația este o afacere care necesită multe investiții. „În lumea noastră, a vinificatorilor, se spune că acesta este un business în care miliardarii devin milionari”, a râs Nicolae. Dacă în alte domenii în urma producerii consumabilului obții în scurt timp și venituri, în cazul vinificației durează mai mulți ani. „Dacă ai plantații sau investești în zootehnie, poți vinde produsul deja după un an. În vinificație, dacă plantezi vița de vie, vezi rezultatul în 4 sau chiar 5 ani. Dacă produci vin prin procurarea strugurilor și investești în utilaj, la fel trebuie să aștepți ani, deoarece vinurile de calitate trebuie învechite”, a explicat Nicolae.
Pentru a reuși să dezvolte afacerea, proprietarul vinăriei Domeniile Pană a decis că are nevoie de susținere financiară. Știind de existența GAL-ului Lunca Prutului de Jos, care a implementat mai multe proiecte în regiune, a decis să aplice la apel. Pentru implementarea proiectului „Drumul Vinului – microzona Lacului Beleu”, familia Minciună a primit din partea GAL-ului suma de 15 mii de lei, contribuția proprie fiind de aproximativ 13 mii lei, astfel reușind să renoveze beciul și să amenajeze calea de acces către secție de prelucrare și păstrare a vinurilor.
Domeniile Pană – o afacere de familie
Nicolae crede că o afacere este de succes doar atunci când primești susținerea întregii familii. A povestit cu bucurie că în urma lansării afacerii, soția sa, Ina, a preluat promovarea vinăriei și alte aspecte organizatorice, iar mama lui, bucătar din a 3-a generație, bucură vizitatorii cu bucate tradiționale specifice zonei: „Nu poate fi o afacere axată doar pe un singur aspect – producerea vinului. Pentru o afacere sănătoasă de familie este important ca toți să fie implicați. Dacă eram doar eu, avea să dezvolt doar produsul în sine: vinul și vița de vie. Fiecare aspect însă este important, pentru o dezvoltare armonioasă.”
Familia Minciună participă adesea la târgurile producătorilor locali. Acolo se pot promova, organiza degustații și vinde produsele lor. Nicolae consideră că anume prin intermediul târgurilor de producători locali este posibilă educarea consumatorului și promovarea produselor autohtone: „Un aspect important ar fi ca micii producători să fie prioritari în consumul populației. Vinurile locale, toate produsele locale ar trebui să fie prioritare. Marele producător mereu are avantaj să ajungă la un public mai larg, inclusiv peste hotare. Producătorului care deține o afacere mică de familie îi este mai dificil să acceseze o piață din străinătate, deoarece nu are un număr atât de mare de producție”.
Atragerea turiștilor la sudul Moldovei
Unul dintre aspectele care diferențiază vinăria Domeniile Pană este faptul că produc vinuri în stilul „low intervention” – minim invaziv. Nicolae mereu explică vizitatorilor că la producerea vinului el folosește o „filosofie aparte”: doar direcționează procesele, fără a interveni și modifica drastic structura acestuia. În acest mod, el încearcă la maxim să scoată în evidență caracteristicele zonei, care este deosebită datorită microclimei și a lacului din apropiere, fără a folosi bricuri sau alte modalități de modificare a gustului.
În urma amenajărilor realizate datorită proiectului, au fost create condiții favorabile pentru a primi vizitatori. Astfel, Domeniile Pană au reușit să atragă turiști atât din Republica Moldova, cât și de peste hotarele țării. La finalul lunii august a anului 2022, vinăria a fost gazda unui grup de bloggeri, care au fost fascinați de unicitatea vinurilor și a mâncării: „La noi, la sud, iubim ca gusturile să fie mai concentrate, inclusiv la vin, la mâncare. Totul este mai concentrat, mai vibrant, mai viu, datorită terroir-ului . La fel, prin degustările pe care le facem, deoarece mereu punem accent pe apartenența zonei și a priveliștilor frumoase”, a relatat Nicolae.
Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE este parte a proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova” co-finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partenerul strategic al proiectului este Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
0
ani de activitate înRepublica Moldova
0
proiecte de dezvoltarelocală co-finanțate
0
parteneriatefacilitate
0
membri înechipă