logo-loader
Comunicare

Festivalul Pompierilor Voluntari, ediția a II-a

  • Evenimente
  • Protecție civilă
25 septembrie 2023
Vizite: 235

În data de 23 septembrie 2023 a avut loc Festivalul Pompierilor Voluntari, ediția a II-a, organizat de Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat cu Primăria satului Capaclia și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentul desfășurat în localitatea Capaclia, raionul Cantemir, a adunat peste 100 pompieri voluntari din întreaga țară, dar și de peste hotarele țării, cu scopul de a celebra activitatea pompierilor voluntari.

La eveniment a participat Przemysław Musiałkowski, director adjunct al Solidarity Fund PL în Moldova, Jana Costachi, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Oprea, Șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, dar și membri ai administrației publice locale.

Ediția a II-a a festivalului reprezintă o platformă de colaborare și schimb de experiență atât între pompierii voluntari din țară, cât și cu posturile de pompieri voluntari din România și Austria. Pompierii voluntari au participat la competiții, au demonstrat tehnica de intervenție în situații de urgență și și-au împărtășit experiențele.

„În vremurile în care trăim suntem expuși diferitelor incendii, inclusiv climatice. Consider că trebuie să ne implicăm, alături de stat, în prevenirea acestora, dar și în intervenție. Activitatea de pompier voluntar este una nobilă, dar și foarte periculoasă. Vom continua să oferim suport și să implementăm proiecte ce au drept scop consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova prin crearea unui mediu favorabil pentru funcționarea și dezvoltarea Posturilor Teritoriale de Salvatori și Pompieri Voluntari”, a menționat Przemysław Musiałkowski, director adjunct al Solidarity Fund PL în Moldova.

Momentan, pe teritoriul Republicii Moldova, activează 20 de Posturi Teritoriale de Salvatori și Pompieri Voluntari, care contribuie la siguranța comunităților.

În cadrul evenimentului, primarul satului Capaclia, Ilie Stăvilă, a povestit istoria postului de pompieri voluntari din localitate: „Postul nostru s-a creat datorită unei autospeciale pe care am primit-o în dar, iar odată cu asta s-a format și o echipă de pompieri voluntari foarte responsabili și dedicați. După ceva vreme a apărut și sediu, pe care l-am reconstruit și dotat cu susținerea Solidarity Fund și Consiliului Raional Cantemir, astfel încât pompierii voluntari să poată interveni în orice situație”.

Pentru al doilea an consecutiv, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne susține evenimentul organizat de Solidarity Fund. Potrivit lui Alexandru Oprea, Șef al IGSU, Festivalul Pompierilor Voluntari reprezintă o platformă unică în care pompierii voluntari din toată țara se pot întâlni și își pot împărtăși experiența.

„Acei oameni care în comunitatea lor au acceptat de bună voie să facă acest serviciu – cred că sunt cei mai onorați membri ai comunității. Multe țări europene au aproape în fiecare localitate echipe de salvatori și pompieri voluntari. Ne propunem ca aceste posturi să crească tot mai mult și la noi în țară. Vom veni mereu în sprijinul inițiativelor de acest fel. Peste o săptămână așteptăm să ajungă în Republica Moldova următorul lot de echipamente pe care colegii voluntari din Austria îl aduc în țară ca să fie distribuit către alte localități pentru a crea noi posturi”, a adăugat Șeful IGSU, Alexandru Oprea.

În cadrul evenimentului, pompierii voluntari au fost decernați cu diplome de apreciere, pentru angajamentul și sacrificiul în eforturile de salvare și intervenție în situații de urgență și excepționale.

Oleg Sandu este pompier voluntar în Fălești, Sarata Veche, din anul 2015, chiar de la deschiderea postului. Întrebat ce îl motivează să fie pompier voluntar, acesta a răspuns următoarele: „Este o activitate gratuită pe care eu pot oferi, pentru că am posibilitate și dorință să fiu în serviciul comunității. Eu am avut intenția să fiu pompier angajat, însă la acea vreme n-am reușit să trec mai departe, totuși într-un final am reușit să devin pompier voluntar. Îmi doresc să fie dezvoltat acest serviciu, precum în Polonia, acolo unde am avut ocazia să plecăm în vizită de studiu, în același timp, și baza legislativă să fie dezvoltată”.

Voluntariatul în situații de urgență vine să stimuleze participarea comunitară și să ofere o soluție optimă de eficientizare a gestionării situațiilor de risc, iar drept dovadă ne servesc bunele modele de funcționare din țările membre ale Uniunii Europene.

Festivalul Pompierilor Voluntari a fost organizat în cadrul proiectului implementat de Solidarity Fund PL în Moldova „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova 2023” – care vine să suplinească eforturile Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova ca autoritate responsabilă de implementarea politicilor din domeniul situațiilor de urgență și care sunt în concordanță cu Programul de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență și excepționale pentru anii 2022-2025, aprobat prin HG 846 din 2022.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă