Galina Mihai, GAL „Baștina Gospodarului”: Trebuie să depășești frica în scrierea proiectelor și punerea acestora în practică
- Dezvoltare rurală
Am vizitat comuna Cucuruzeni la mijloc de noiembrie – avem proiecte atât de bune și frumoase în GAL „Baștina Gospodarului”, încât ne-am pornit toată echipa să comunicăm cu băștinașii despre rezultatele lor.
Unul dintre acestea este „Confort la Bibliotecă”. Una dintre prioritățile GAL „Baștina Gospodarului” este Dezvoltarea sportului, culturii și serviciilor de agrement, și Galinei Mihai i-a reușit să creeze acel confort necesar tuturor vizitatorilor Bibliotecii Cucuruzeni.
„Această instituție a fost fondată tocmai în 1974. Deja de ani buni nu erau schimbate geamurile și nici ușa – oricât nu făceam focul în soba bibliotecii, oricum era frig”, ne povestește dna Galina Mihai, bibliotecara. „Am tot bătut la alte uși în căutarea unui sprijin financiar pentru renovarea parțială a bibliotecii și ne-a reușit acum, cu ajutorul GAL-ului, să schimbăm ce aveam nevoie, să ne fie cald. ”
Dna Galina lucrează deja de opt ani în biblioteca satului. „Acesta este centrul cultural-educațional, unde colaborăm cu toți oamenii și cu toate instituțiile din sat – fie acesta gimnaziul, casa de cultură, sau centrul de sănătate”, atenționează dumneaei. De asemenea, aflăm de la ea că biblioteca are și voluntari. „Avem, la moment, 514 utilizatori înscriși la bibliotecă, dintre care circa 140 dintre elevi sunt mai toți elevii de la școala satului, iar restul sunt adulții – locuitorii din Cucuruzeni. Biblioteca este utilizată sub diverse aspecte – atât ca loc de găsit variate cărți, inclusiv întregul istoric al satului, cât și pentru acces la internet, întrucât instituția a fost dotată cu calculatoare și internet în cadrul altui proiect național”, adaugă dna Galina.
Echipa noastră a avut ocazia să cunoască câteva dintre elevele școlii din sat, dar și dintre artistele, care ne-au încântat cu piese frumoase despre satul său de baștină sub ritmurile acordeonului. Am auzit și poezii, și fabule.
„Îndemnul meu este că cei ce-și doresc să facă o schimbare, trebuie să depășească frica în scrierea proiectelor și punerea acestora în practică – scrieți proiecte mai simple, mai sincere, mai cu suflet, ca să fie pe înțelesul tuturor care sunt necesitățile comunității”, punctează ea.
Proiectul „Confort la bibliotecă”, implementat de către Biblioteca Cucuruzeni, r-l Orhei, a fost realizat în cadrul proiectului Activități USAID LEADER, co-finanțat de Agenția SUA pentru dezvoltare internațională – USAID, programul polonez pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish aid, și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.
0
ani de activitate înRepublica Moldova
0
proiecte de dezvoltarelocală co-finanțate
0
parteneriatefacilitate
0
membri înechipă