logo-loader
Comunicare

Modele de urmat în economia rurală | Agricultura – Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020

  • Dezvoltare rurală
  • Noutăți
10 septembrie 2021
Vizite: 749

Agricultura deține un rol foarte important în Republica Moldova, așa cum circa o treime din populație activează în acest sector. Integrarea corectă a tehnologiilor noi în domeniul agriculturii este o tendință nouă, care aduce cu sine mai multe avantaje pentru sector. Vă îndemnăm să-l cunoașteți pe Alexandru Casap, unul dintre partenerii care a primit finanțare în cadrul Fondului Inițiative Pilot LEADER-UE 2020, pentru procurarea unei dronei agricole. Producători mici și mijlocii care utilizează tehnologiile noi pentru o agricultură responsabilă, ce activează cu grijă față de sol și calitatea produselor, trebuie susținuți. Este important să asigurăm fertilizarea solului pentru a proteja acea resursă naturală valoroasă a țării noastre.

„Înainte drona era o opțiune într-o gospodărie țărănească, acum este un concurent direct a tehnicii tradiționale”, este de părere Alexandru Casap, directorul companiei SRL Cabosal. Bucuros de modul în care evoluează afacerea sa, Alexandru ne-a invitat să vedem în acțiune dronele care stropesc și dispersează fertilizator, colectează indicele de vegetație a terenurilor agricole, informându-ne și despre modul în care integrează tehnologiile noi în domeniul agriculturii din Republica Moldova.

Soluții inovative în domeniul agricol

Mereu a considerat că trebuie să aducem inovații la noi în țară, iar lansarea companiei SRL Cabosal a însemnat posibilitatea de a elabora și integra domeniul IT în agricultura din Republica Moldova. Implementarea soluțiilor cu tehnologii avansate în domeniul agricol în Republica Moldova se află la o etapă incipientă. Dezvoltarea acestui proces ar duce la sporirea productivității, eficienții și calității recoltei. „Avem drept scop să implementăm tehnologii noi, care nu le avem încă în Republica Moldova. Nu toți s-ar aventura. Eu întotdeauna am preferat tehnologiile noi, inovațiile. La început a fost greu, deoarece nimeni nu a mai făcut așa ceva. Mie mi-a luat un an și jumătate de efort pentru a vedea primele rezultate”, povestește Alexandru despre începutul afacerii lui. 

Alexandru Casap a reușit să își lanseze afacerea în urmă cu doi ani, ca ulterior să fie printre cei 12 antreprenori din mediul rural, care au primit suport financiar prin intermediul Fondului Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid. Compania a avut mai multe tentative de a accesa granturi, dat fiind faptul că echipamentul de care are nevoie compania sa este unul costisitor. Chiar dacă a primit refuz nu doar o singură dată, acest fapt nu l-a împiedicat să își urmeze visele „Am aplicat la multe proiecte de finanțare, dar toți erau sceptici să finanțeze aceste echipamente. Apoi am aplicat la Fondul Inițiativelor Pilot în 2020, iar valoarea finanțării nerambursabile a fost de peste 221 mii de lei. Am rămas surprins că echipa Solidarity Fund PL a acceptat acest proiect interesant și cu un viitor foarte mare în Republica Moldova”, adaugă acesta. 

Impact pozitiv asupra economiei 

Chiar din primele zile în care compania a anunțat pe rețelele sociale prestarea serviciilor de pulverizare și colectare a indicelor de vegetație pentru terenurilor agricole cu ajutorul dronelor, SRL Cabosal a primit aproximativ opt solicitări. „Agricultorii au înțeles că datorită colectării indicelor de vegetație, ei reușesc să detecteze dacă există o problemă pe câmp și să intervină, pentru a nu pierde culturile. Anul acesta am început să prestăm servicii la mijloc de sezon, dar a fost un an în care am făcut față provocărilor. Am reușit să adunăm experiență și clienți pentru anul viitor”, spune Alexandru. Mai mult decât atât, SRL Cabosal are deja patru prestatori de servicii cărora le-a vândut drone. Întrucât printre impedimentele majore în implementarea domeniului IT în agricultura Republicii Moldova se regăsesc lipsa cunoștințelor și abilităților agricultorilor în utilizarea acestor tehnologii, compania oferă tuturor clienților instruiri în utilizarea tehnicii. 

Pentru a se asigura că echipamentul este utilizat corect, compania este alături de client timp de șapte zile după instruire. Astfel, dacă apar anumite neclarități, aceștia pot fi îndrumați. Agricultorii care au decis să nu își cumpere un astfel de echipament, pot apela la prestarea serviciilor companiei SRL Cabosal, care sunt mult mai ieftine decât tehnica tradițională. „De obicei, cu tehnica tradițională era nevoie de o cantitate enormă de apă, de la 300 până la 500 de litri de apă pentru un hectar. Cu drona folosim aproximativ de la cinci litri până la 20 litri pentru un hectar, fiind un avantaj de economisire a apei, având și un cost de producere mult mai mic. Astfel, noi intenționăm să aducem agricultura ecologică cât mai aproape de cetățeni”, explică directorul companiei SRL Cabosal. Datorită noilor tehnologii, fermierii din Republica Moldova pot economisi până la la 90% mai puțină apă și 10- 15 % mai puțină substanță activă, ceea ce reprezintă un avantaj major față de tehnica tradițională.

Drona respectivă poate îndeplini operații diverse, oferind utilizatorilor stabilitate și siguranță de zbor îmbunătățite prin operare autonomă de înaltă precizie și radar digital omnidirecțional. Radarul digital omnidirecțional permite dronei să recreeze mediul înconjurător, permițându-i să știe unde sunt obstacolele și să le evite în mod autonom. Mai mult decât atât, drona poate transporta până la 20 de litri de lichid în rezervor. „Drona de pulverizare are o lățime de pulverizare de șapte metri. Înălțimea de zbor este de la 1.5 metri la 3 metri, iar în funcție de substanța activă folosită utilizăm de la cinci litri de apă la 20 litri de apă pe hectar. Operabilitatea utilizări unei astfel de drone este aproximativ de la un hectar la două în zece minute de zbor. Într-o zi, operatorul dronei poate să prelucreze de la 70  până la 100 de hectare”, a precizat Alexandru.

Planuri de viitor

Directorul companiei SRL Cabosal dorește să aducă în continuare tehnici tot mai performante din domeniul agriculturii în Republica Moldova. Chiar dacă la început nu era sigur de modul în care va evolua compania și cât de receptivi vor fi agricultorii să utilizeze o astfel de tehnică precum dronele, pe parcurs a observat că tot mai mulți specialiști din domeniu sesizează eficacitatea lor. „Când am făcut analiza SWOT, am depistat niște riscuri, printre care se enumeră scepticismul agricultorilor din Republica Moldova față de tehnologia nouă și lipsa detaliată privind dozajele care trebuie utilizate pe diferite culturi. În ultimul timp, doi producători de substanță activă au introdus dozajele, utilizând drona, și am rămas plăcut surprins de acest fapt”, a menționat Alexandru.

Compania SRL Cabosal a comandat  o dronă care face cartografie 3D. Cu ajutorul acesteia, vor pulveriza vița de vie și livezile. Pentru început compania planifică să facă testări, să stabilească dozajele de apă pentru un hectar de livadă și viță de vie, însă directorul speră cât mai curând să poată presta și aceste servicii. „Deja avem cereri multe din partea agricultorilor care produc struguri și cei care au livezi. Îndemn toți antreprenorii, dacă vă place ceva inovativ și doriți să implementați în Republica Moldova, să nu vă fie frică, întrucât veți obțineți rezultate frumoase”, spune Alexandru. 

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE este parte a proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova” co-finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partenerul strategic al proiectului este Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă