Proiectul de lege privind Grupurile de Acțiune Locală a fost votat de către Guvernul Republicii Moldova
Pe 16 decembrie 2020, proiectul de lege privind Grupurile de Acțiune Locală a fost votat de către Guvernul Republicii Moldova. Acesta prevede crearea cadrului legal cu privire la activitatea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) în calitate de entitate juridică și va reglementa constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea Grupurilor de Acțiune Locală.
Pe 16 decembrie 2020, proiectul de lege privind Grupurile de Acțiune Locală a fost votat de către Guvernul Republicii Moldova. Acesta prevede crearea cadrului legal cu privire la activitatea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) în calitate de entitate juridică și va reglementa constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea Grupurilor de Acțiune Locală.
Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova și Solidarity Fund PL în Moldova, iar următoarea etapă prevede aprobarea acestuia de către Parlamentul Republicii Moldova.
În cadrul ședinței de Guvern, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a prezentat proiectul de lege, afirmând că acesta reprezintă o soluție pentru înregistrarea și reglementarea activității Grupurilor de Acțiune Locală, ce constituie mecanismul de funcționare a abordării LEADER în Republica Moldova și că programul de Stat LEADER va fi finanțat din surse publice cu o valoare de până la 5% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În procesul de elaborare a acestui proiect de lege, MADRM s-a condus de practica existentă de creare și funcționare a GAL-urilor, colaborând cu organizații ce au facilitat crearea, dezvoltarea și finanțarea GAL-urilor în Republica Moldova, a declarat Ion Perju.
Acest pas va facilita procesul complex de includere a Programului LEADER în lista programelor susținute de Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și va contribui la dezvoltarea zonelor rurale din țară.
De-a lungul anilor, Solidarity Fund PL în Moldova a sprijinit crearea, finanțarea și consolidarea capacităților comunităților rurale prin intermediul Abordării LEADER și a menținut un dialog continuu cu instituțiile statului pentru a promova instrumentul LEADER.
Președintele Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova Marina Albu a declarat că acest pas este unul foarte important pentru dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova. „Înregistrarea și instituționalizarea GAL-urilor va permite crearea mai multor premise și oportunități pentru dezvoltarea rurală. Cea mai mare valoare a abordării LEADER din Republica Moldova sunt oamenii care cred în acest mecanism și lucrează cu entuziasm pentru dezvoltarea teritoriului în care locuiesc. Împreună cu echipa și cu partenerii noștri, suntem foarte bucuroși că Republica Moldova a devenit prima țara din afara UE, care va implementa Programul LEADER finanțat din fonduri publice. De astăzi, Grupurile de Acțiune Locală, Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, Solidarity Fund PL în Moldova și alți parteneri implicați vor munci și mai mult pentru a demonstra că încrederea acordată din partea statului și a partenerilor de dezvoltare, a fost și este justificată”.
În acest context, directorul de țară Solidarity Fund PL în Moldova, Tomasz Horbowski a subliniat faptul că aprobarea proiectului de lege privind Grupurile de Acțiune Locală este rezultatul conlucrării tuturor partenerilor implicați în procesul de implementare a Abordării LEADER în Republica Moldova, a Grupurilor de Acțiune Locală, a managerilor GAL, a membrilor GAL și a partenerilor locali, care au realizat cu succes proiectele cofinanțate de GAL-uri. De asemenea, acest pas a devenit posibil și datorită partenerilor de dezvoltare, care au avut încredere în abordarea LEADER și în oamenii care zi de zi se implică în procesele de dezvoltare locală. Suntem o întreagă echipă care a contribuit la acest succes, iar în continuare, vom depune și mai mult efort pentru a genera rezultate concrete și palpabile, în ceea ce privește dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova, a declarat Tomasz Horbowski.
Inițiativa LEADER în Republica Moldova contribuie în mod direct la dezvoltarea economică și socială a zonelor rurale. La moment, în țară activează 32 de GAL-uri, ce acoperă aproximativ 35% din zonele rurale.
0
ani de activitate înRepublica Moldova
0
proiecte de dezvoltarelocală co-finanțate
0
parteneriatefacilitate
0
membri înechipă