logo-loader
Comunicare

USAID anunță extinderea suportului pentru LEADER în Moldova pentru anii 2023-2026

  • Evenimente
22 noiembrie 2023
Vizite: 136

Celebrarea rezultatelor proiectului LEADER pentru Moldova Rurală.

Proiectul LEADER pentru Moldova Rurală (MRLP) este o inițiativă comună a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Poloniei (Polish Aid) de a contribui reciproc la îmbunătățirea condițiilor de viață și la creșterea economică incluzivă în zonele rurale din Moldova prin intermediul abordării LEADER. Proiectul se implementează de către Solidarity Fund PL în Moldova începând cu anul 2020.

La trei ani de la lansare, proiectul a reușit să promoveze schimbarea și transformarea comunităților locale, astfel:

  • 13 Grupuri de Acțiune Locală (GAL) noi au fost create, drept rezultat LEADER și-a extins acoperirea în zonele rurale, cuprinzând alte 184 localități sau 54% din totalul localităților rurale;
  • 373 de proiecte locale au fost finanțate în 41 de GAL-uri și ca rezultat aproximativ 386 de locuri noi de muncă au fost create, 223 afaceri finanțate (ceea ce va duce la creșterea calității produselor, a volumului de producție și a numărului de clienți);
  • 7 GAL-uri au adus inovații în localitățile lor prin pilotarea și punerea în aplicare a unor noi instrumente de dezvoltare a economiei locale sectoriale. Astfel, conceptul de Organizație de Management al Destinației pentru dezvoltarea turismului a fost introdus pentru prima dată în Moldova pe platforma GAL-ului; în nordul țării a fost lansat un proces complex de dezvoltare a sectorului plantelor medicinale și aromatice, prin înființarea a 4 plantații noi și crearea unei pepiniere inedite de material săditor; au fost introduse și testate conceptele de eficiență energetică și economie circulară prin intermediul a 5 instalații ecologice și a unui îngrășământ natural inovator din lână care va fi certificat pentru uz agricol; a fost inițiată asocierea a 13 antreprenori care vizează colaborarea acestora în domeniul apiculturii.

Pentru celebrarea acestor rezultate, dar și pentru a anunța oficial extinderea proiectului pentru următorii trei ani, la data de 22 noiembrie 2023, la Chișinău, s-a desfășurat un eveniment care a reunit reprezentanți ai celor 52 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din întreaga țară, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, parteneri de dezvoltare și organizații reprezentative din domeniul dezvoltării rurale.

În cuvântul său de salut, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, a declarat: „Este o plăcere să particip la eveniment pentru a celebra continuarea Proiectului LEADER pentru Moldova Rurală până în anul 2026, alături de partenerii noștri din Polonia și Republica Moldova. Statele Unite au angajamentul de a transforma zonele rurale ale Moldovei în motoare de creștere și de a demonstra că democrația aduce rezultate. Democrația aduce economii mai puternice și oferă oportunități mai bune pentru cetățeni”.

De asemenea, Ambasadorul SUA la Chișinău a adăugat că succesul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos” este un exemplu fantastic de posibilitățile oferite de abordarea LEADER. Acest GAL a implementat o serie de proiecte locale pentru dezvoltarea și promovarea turismului în regiune: promovarea tradițiilor locale, crearea spațiilor de odihnă, construirea unei stații moderne de epurare a apelor uzate și renovarea pensiunilor. Munca și dedicația lor a fost recunoscută la nivel internațional, când satul Văleni a primit titlul “Best Tourism Village” la cea de-a 25-a Adunare Generală a Organizației Mondiale a Turismului. Este prima dată când un sat din Republica Moldova a fost recunoscut la un nivel atât de înalt de către Organizația Mondială a Turismului.

Przemysław Musiałkowski, Director de Țară, Solidarity Fund PL in Moldova a menționat: „În următorii ani, împreună cu partenerii de dezvoltare vom implementa o strategie prin care ne vom asigura că tot ce a fost creat până acum, Grupurile Locale de Acțiune, Rețeaua Națională Lider etc, va rămâne sustenabil și își vor putea continua activitatea fără sprijinul nostru direct. Este un scop ambițios pentru care muncim”.

De asemenea, Director de Țară, Solidarity Fund PL in Moldova a mulțumit ministrului-consilier al Ambasadei Republicii Polone la Chişinău, Grzegorz Opaliński și Ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon pentru suport și pentru faptul că s-a reușit crearea unei astfel de sinergii.

Agenda evenimentului a inclus prezentarea principalelor realizări ale proiectului și modalitățile prin care GAL-urile responsabilizează oamenii și contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai în comunitățile rurale, precum și principalele priorități pentru următorii trei ani ai proiectului.

În perioada 2020-2023, bugetul total al proiectului a constituit 3 milioane USD. Având în vedere rezultatele semnificative în dezvoltarea localităților rurale prin intermediu abordării LEADER, USAID a decis să-și extindă suportul pentru abordarea LEADER pentru perioada 2023-2026 cu un buget de 1,5 milioane USD. Continuarea MRLP se va focusa pe consolidarea tuturor actorilor implicați în abordarea LEADER, principala precondiție pentru a asigura dezvoltarea rurală durabilă în Republica Moldova. Astfel, proiectul își propune să sprijine profesionalizarea GAL-urilor, consolidarea Rețelei Naționale LEADER (RNL), implementarea soluțiilor inovative în zonele rurale, precum și promovarea sustenabilității programului național LEADER. Acest lucru va asigura finalizarea procesului de înrădăcinare a abordării LEADER în calitate de ecosistem național autonom.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă