logo-loader
Comunicare

12 antreprenori au semnat contractele de finanțare în cadrul Fondului Inițiative Pilot LEADER – UE 2020

17 septembrie 2020
Vizite: 772

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020 – cofinanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid – sprijină proiecte antreprenoriale inovatoare în zonele rurale care contribuie la creșterea economică și stimulează inovarea în comunitățile rurale.

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020 – cofinanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid – sprijină proiecte antreprenoriale inovatoare în zonele rurale care contribuie la creșterea economică și stimulează inovarea în comunitățile rurale.

În urma unui concurs deschis au fost selectate 12 idei inovative de dezvoltare a afacerilor rurale dintr-un număr de 117 aplicații depuse. Aceste idei reprezintă intervenții pentru dezvoltarea turismului rural, promovarea apiculturii inteligente, creșterea plantelor medicale și aromatice dar și aplicarea tehnologiilor moderne în domeniul agriculturii. Antreprenorii selectați au fost invitați la evenimentul de celebrare simbolică și de semnare a contractelor de finanțare.

Valorificarea resurselor și a potențialului local este unul dintre scopurile Fondului, iar inițiativele antreprenorilor se vor încadra în bugetul total de 3,866,520.00 MDL.

Uniunea Europeană va continua să sprijine inițiativele care oferă șanse de dezvoltare fiecărui locuitor din zonele rurale. Astăzi marcăm un pas înainte spre transformarea visurilor în realitate, Fondul Inițiativelor Pilot LEADER — UE reprezintă un exemplu după care se vor ghida și alții.  UE apreciază foarte mult parteneriatul stabilit cu Polonia și Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova și va continua sprijinirea inițiativelor”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica, Peter Michalko.

Excelența sa, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk  a menționat că experiența Poloniei a arătat că este posibil de realizat foarte multe lucruri prin efortul oamenilor la nivel local și avem, deja, și în Republica Moldova exemple de schimbări pozitive.

Suntem convinși ca aceste proiecte vor contribui substanțial la îmbunătățirea nivelului de trai în regiunea unde locuiți pentru că nu există proiecte mici —  toate proiectele sunt importante. Cu pași mici vom construi lucruri mari”, a reiterat dumnealui.

Cele 12 proiecte selectate vor servi drept modele de dezvoltare pentru comunitățile locale. În baza acestor experiențe vor fi  dezvoltate metodologii ce vor putea fi multiplicate și preluată de alte afaceri.

Prezent la eveniment, Sergiu Gurău, fondatorul întreprinderii sociale Floare de Cireș a menționat că datorită suportului Fondului, organizația va crea și mai multe oportunități pentru tinerii din mediul rural, în special pentru tinerii cu necesități speciale.

Datorită suportului FIP, fondatorul fermei Vilador Viorel Prisăcari susține că își va consolida conceptul de clusterizare o inovație pentru Republica Moldova care va spori atractivitatea turismului rural și agricol și alături de alți prestatori din domeniu, își va diversifica gama de servicii și va prelua bunele practici ale Poloniei.

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER — UE 2020 este creat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă