Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11

Warning: Attempt to read property "taxonomy" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11
iulie, 2019 | Solidarity Fund PL
logo-loader

Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 32

Warning: Undefined variable $post_type_object in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 43

Lună: iulie 2019

Vizite:
Istorii de succes

Gimnaziul Mălăiești a celebrat achiziționarea noului inventar sportiv pentru dezvoltarea noilor generații de campioni

,

16 iulie 2019
Vizite: 408

Luna octombrie a salutat realizarea unor inițiative frumoase, implementate în cadrul abordării LEADER în Republica Moldova. Una dintre acestea am vizitat-o pe 11 octombrie, unde, în gimnaziul Mălăiești din r-l Orhei, în cadrul proiectului Activități USAID LEADER în Republica Moldova, a fost celebrată dotarea sălii sportive a instituției de învățământ cu 170 unități de inventar sportiv.

Această inițiativă a fost realizată în cadrul GAL-ului „Baștina Gospodarului”, care este unul dintre GAL-urile înființate oficial în primăvara anului 2019, după un proces lung de ședințe, discuții, identificarea resurselor locale ce urmează a fi valorificate în contextul priorităților alese, printre care se numără și dezvoltarea sportului, culturii și serviciilor de agrementîn microregiune.

De mic copil am iubit sportul și, deja ajuns profesor, am observat lacunele, pe care le avem în realizarea programului școlar”, ne spune Vasile Bajan, profesor de educație fizică și responsabil de proiect. „Inventarul sportiv era insuficient și de proastă calitate. În consecință, rezultatele, pe care ni le fixam, nu le puteam atinge”. Implementând acest proiect, gimnaziul s-a ales cu achiziții pe mai multe domenii de sport – fotbal, baschet, volei, rugby, badminton, tenis, ș.a., precum și inventar necesar pentru antrenarea și susținerea normativelor sportive din programul școlar.  E acel inventar sportiv, care va ajuta la edificarea spiritului sportiv al elevilor, și poate chiar va ajuta la crearea unor campioni de talie națională sau internațională.

Un fapt interesant despre s. Mălăiești e că de aici sunt originari doi dintre sportivii de rang înalt din Republica Moldova –  Vitalie Bunici, cu performanțe deosebite la campionatele de lupte, și Oxana Bunici, căpitanul naționalei de rugby din Moldova, care a promis elevilor din gimnaziul Mălăiești că va veni cu câteva lecții de inițiere în acest sport.

Observ dorința elevilor să utilizeze acest inventar la orele de educație fizică”, menționează Dl Bajan în cadrul evenimentului de celebrare a proiectului. „Nouă ne-a lipsit practicarea calitativă a sportului, inclusiv atunci când am preluat orele de educație fizică în școală. Ne doream performanțe, dar nu aveam necesarul sportiv, cu care să-i susținem pe elevi. Dar acum, datorită GAL-ului, care ne-a oferit mari oportunități, am decis să soluționăm acest subiect. Cu acest set sportiv, asigurăm o bază materială foarte bună. Voi, copiii implicați în activitățile de sport, veți putea obține rezultate sportive bune mult mai ușor”, adaugă Vasile Bajan.

Burlacu Natalia, director al Gimnaziului Mălăiești, a menționat că comunitatea satului a câștigat mai multe proiecte, datorită numeroșilor tineri insistenți, consecvenți, creativi și plini de inițiativă. „Mulțumesc tuturor celor implicați – acest lot va contribui la formarea și dezvoltarea competențelor specifice, promovarea culturii sportului, modului sănătos de viață și a imaginii instituției la diverse competiții sportive”, a menționat dumneaei.

Ne dorim să auzim de campioni în Mălăiești și să bucurați profesorii din școală cu succesele voastre”, a menționat Ina Negruță, managerul GAL-ului „Baștina Gospodarului”, povestind, de asemenea, despre procesul de funcționare a unui Grup de Inițiativă Locală, iar primarul de Mălăiești, Ilie Vîrtosu, a felicitat satul pentru cel mai mare număr de proiecte, obținut în urma apelului GAL.

Xenia Marcov, coordonator de program, a menționat că atât Solidarity Fund PL în Moldova, precum și partenerii săi USAID Moldova și Polish aid, sunt implicați într-un proiect mai mare de dezvoltare rurală. „Ne mândrim să vedem că oamenii implicați, veniți cu experiențe și viziuni diferite, s-au întâlnit regulat, au discutat ce trebuie de făcut în localitățile lor, și au ajuns să realizeze proiecte frumoase împreună, pentru că nimeni altcineva nu poate face acest lucru mai bine decât băștinașii acestor localități. Acesta este scopul nostru – ca deciziile de dezvoltare locală să aparțină oamenilor locali.”

Proiectul „Dotarea sălii de sport cu inventarsportiv”, implementat de către Gimnaziul Mălăiești, r-l Orhei, a fost realizat în cadrul proiectului Activități USAID LEADER, co-finanțat de Agenția SUA pentru dezvoltare internațională – USAID, programul polonez pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish aid, și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Dorina Lisnic, Soroca: Prin Revitalizarea Urbană, m-am revitalizat și eu ca personalitate

,

12 iulie 2019
Vizite: 401

Programele de Revitalizare Urbană au ajuns la etapa de prezentare și consultări publice – responsabilii de Revitalizare povestesc mai multe despre modul în care aceștia au identificat zonelor degradate, care sunt necesitățile comunității și soluțiile inovative pentru orașe.

Că tot am povestit despre Ungheni, Edineț și Bălți, astăzi vă informăm despre succesele Municipiului Soroca prin prisma povestirilor Dorinei Lisnic, specialistă principală în cadrul Primăriei și responsabilă de Revitalizarea Urbană Soroca.
Adunând diverse opinii și păreri, dovezi vizuale despre starea orașului, Dorina Lisnic, cu suportul Mariei Axenti și a echipei locale, a elaborat un Program de Revitalizare Urbană foarte bun, care servește drept un exemplu de valoare. E de menționat că scopul acestora este de a facilita dezvoltarea participativă a orașelor. „PRU în sine începe cu analiza aprofundată a Mun. Soroca, executată în baza indicatorilor necesari”, povestește Dorina. „De-a lungul procesului de diagnosticare a problemelor, am depistat că avem parte de multe dificultăți – din domeniul social, câteva exemple ar fi rata mare a persoanelor de vârsta treia, copiii din comunitățile rome nu frecventează regulat grădinițele și școlile și mai e și o rată mare a șomajului”, menționează Dorina. La acestea mai sunt adăugate și probleme de ordin economic, unde activitatea antreprenorială este extrem de scăzută, iar problemele de mediu sunt și mai simțitoare, din cauza prezenței unei gunoiște neautorizate, distribuirea neuniformă a punctelor de colectare a deșeurilor și nu doar. Zone de agrement nu sunt, iar drumurile sunt în stare degradată.

Drept zonă de revitalizare a fost ales Dealul Romilor, cu o mică extindere din Zona Hidroinpex și din Zona Colegiului Agricol”, accentuează Dorina. „Micro-regiunea dispune de un potențial uman de valoare, care poate fi implicat în colaborările noastre pentru dezvoltarea orașului. Acolo există spații, care pot fi utilizate spre organizarea cursurilor de pregătire profesională pentru comunitate, iar casele comunității rome pot servi drept o atracție turistică și, credem unul dintre elementele principale în edificarea identității culturale a Mun. Soroca”, adaugă Dorina.

Câteva idei de proiecte ar fi reparația capitală a grădiniței Nr. 4 pentru încurajarea copiilor din comunitatea romă să frecventeze instituția educațională, elaborarea cursurilor de pregătire profesională, organizarea unui Festival al Romilor, amenajarea și valorificarea terenurilor și spațiilor publice, crearea unei campanii de sensibilizare a managementului deșeurilor, crearea unui centru național al comunității rome și alte propuneri interesante, identificate în urma discuțiilor cu localnicii și incluse în Program, pe care-l găsiți pe site-ul Primăriei Soroca.

Potrivit Fact Finding Mission, casele din zonă au nevoie de reparație.
Vă spun sincer – am speranțe foarte mari și cred cu adevărat că, prin intermediul PRU, vom schimba viața locuitorilor din zona de revitalizare aleasă. Într-adevăr, este zona cea mai degradată din Municipiu. Îmi doresc enorm să îmbunătățim calitatea vieții locuitorilor zonei, pentru că toți merită să trăiască în condiții mai bune”, spune Dorina. „Copiii din zonă trebuie să meargă la o grădiniță, condițiile căreia sunt adaptate standardului european. Lupt să fie eliminată și segregarea socială dintre comunitatea romă și moldovenii de rând – da, la noi este observată o discrepanță între comunități și un nivel de discriminare simțitor, dar e absolut necesar să fim împreună, să muncim și să ne ajutăm reciproc”, adaugă Dorina.

Ne întrebam dacă și oamenii sunt implicați în acest proces, dar ne-am convins rapid de acest lucru în cadrul consultărilor publice privind PRU Soroca, unde au participat 45 de oameni și aceștia au fost extrem de activi în discutarea Programului. „Oamenii sunt cointeresați în dezvoltarea zonei – unii sunt gata chiar și să fie voluntari la anumite etape de lucru și să contribuie cu alte necesități, poate chiar și susținere financiară.” E de menționat că reprezentanții comunității rome au afirmat că vor participa în cadrul realizării proiectelor din PRU.

Pot să vă spun cu siguranță că prin intermediul acestui Program, m-am revitalizat ca personalitate. Mi-am dezvoltat abilitățile de lucru într-un domeniu necunoscut, dar unde am reușit, datorită sprijinului facilitatorilor și experților internaționali, să creez un Program foarte bun. Sunt mândră de acțiunile mele”, punctează Dorina.

  • Responsabilă de Revitalizarea Urbană mun. Soroca – Dorina Lisnic
  • Email: lisnic.dorina79@mail.ru
  • Telefon: +373 6931 83 49
  • Facilitator local – Maria Axenti, Centrul de Urbanism

Poze: FGM, Vadim Șterbate, Maria Axenti

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Eduard Balan, Ungheni: Cetățenii visează la o zonă de recreere și multifuncțională în Ungheni-Vale

,

12 iulie 2019
Vizite: 396

Procesul de Revitalizare cuprinde multe orașe din Republica Moldova. De data aceasta vorbim despre Ungheni – al șaptelea cel mai mare oraș din Moldova și unul dintre principalele puncte vamale din țară.

Am fost implicat în proces încă de la inițierea acestuia. Am participat la două vizite în Polonia, unde, inițial, am fost informat despre ce înseamnă Revitalizarea Urbană. Ulterior, ne-am înscris în cadrul suportului tehnic, prin care am obținut sursa de finanțare pentru a elabora Programul. Apoi, am parcurs toți pașii – analiza indicatorilor din teritoriu, am împărțit localitatea pe zone în baza a șapte grupuri de inițiativă locală”, povestește Eduard Balan, Viceprimar al mun. Ungheni, persoană responsabilă de Revitalizare Urbană mun. Ungheni. Dumnealui a menționat că au fost identificate trei zone degradate, dintre care, în urma unei analize minuțioase a comisiei multisectoriale cu specialiști din Primărie și alte domenii, a fost ales Ungheni-Vale drept zonă de revitalizare.

În Comisia Consultativă, cu care petrecem ședințele de lucru regulate, intră reprezentanți ai Primăriei și membri ai grupului de inițiativă locală, adică Președintele acestuia, cetățenii activi, tineri din Centrul de Tineret din zona de revitalizare, un reprezentant al Colegiului Poliției de Frontieră și un agent economic din zonă”, menționează Eduard Balan.

Desigur, a fost făcută o analiză aprofundată a zonei alese. Cetățenii, la fel, și-au exprimat ideile și dorințele despre Ungheni-Vale și ce s-ar putea de schimbat în acest spațiu vast. „Astfel, am ajuns să avem 10 idei de proiect, care ar putea timp de trei ani (n.a. 2019 – 2021) să ducă la schimbări impresionante în oraș, astfel încât situația să fie îmbunătățită, iar indicatorii negativi să fie reduși sau chiar să lipsească”, speră dl Balan.

Viceprimarul menționează că după implementarea Programului, lucrurile se vor schimba spre bine, mai ales că cetățenii sunt mai activi și se vor implica avid în rezolvarea problemelor orașului. „Îmi doresc să nu ne limităm doar aici. Locuitorii visează la o zonă de recreere, unde va fi și o zonă multifuncțională pentru copii, sport, persoane de vârsta a treia, o zonă de odihnă și un teatru de vară.

Un îndemn al Viceprimarului este ca toți din comunitățile orașelor trebuie să se implice activ în procesele de dezvoltare a zonelor urbane.

  • Responsabil de Revitalizarea Urbană mun. Ungheni – Eduard Balan, viceprimar mun. Ungheni
  • Email: viceprimar.balan@gmail.com
  • Facilitator: Ion Ungureanu, Centrul de Urbanism

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone. Urmăriți pagina de Facebook Solidarity Fund PL în Moldova pentru a fi la curent cu toate etapele acestui Program.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Vasile Porubin, GAL „Plaiul Codrilor”: Scopul nostru e să producem miere de calitate superioară

,

12 iulie 2019
Vizite: 330

O nouă zi însorită ne-a dus din nou în satul Dolna să vizităm atelierul de stupi din cadrul unui proiect ce presupune modernizarea acestora. „Mă numesc Vasile Porubin, locuitor al satului Dolna. Am experiență de peste 30 de ani în domeniul apiculturii”, ne spune unul dintre colegii lui Sergiu Agafiță, liderul unei mici comunități de apicultori din cinci sate din microregiunea GAL „Plaiul Codrilor.”

„Sergiu, proprietarul acestui atelier, a înaintat ideea de proiect, aceasta fiind modernizarea elementelor principale în albinărit. Astfel, în echipa lui au fost invitați mai mulți apicultori spre o colaborare fructuoasă”, spune Vasile. Apicultorii vin din Dolna, Stejăreni și Micleușeni, organizând un colectiv minunat, care lucrează și muncește din suflet.

„Rezultatele bune sunt și se văd. Înainte, lucram în stupi orizontali. Datorită acestei finanțări parțiale, care a sprijinit enorm misiunea noastră de a corespunde cererilor europene, am reușit să asamblăm stupi verticali etajați cu două corpuri”, povestește Vasile. Deși acestea sunt detalii tehnice, munca depusă de-a lungul câtorva săptămână o putem observa în cei câte 50 de stupi pentru fiecare apicultor implicat în proiect.

În atelier domină mirosul de lemn proaspăt și sunetul înțepător al instrumentelor de asamblare. „Stupii sunt deja dați în exploatare – localnicii au și văzut proiectul dat spre implementare. Că tot a venit iarna, am făcut un corp în stupi și am lăsat albinele să se acomodeze și să se dezvolte în el, pentru că la primăvară le așteaptă o muncă enormă”, zâmbind menționează dl Porubin.

Potrivit proiectului, unul dintre scopuri este de a produce miere de calitate superioară în cantități mai mari. „De obicei, avem culesuri de salcâm și tei, dar cu stupii moderni, putem merge și pe producerea mierii pastorale, de floarea-soarelui, levănțică sau răpiță. Zona noastră, din păcate, nu dispune de un areal enorm de asemenea plante, dar încercăm să beneficiem de avantajele Codrilor. Bineînțeles, ne dorim și ieșire pe piața internațională”, concluzionează Vasile.

Echipa dlui Agafiță îndeamnă specialiștii și entuziaștii să pregătească cât mai multe proiecte ambițioase în dezvoltarea unei ramuri atât de importante ca albinăritul.

Acest articol face parte din seria „Istorii de Succes”, privind ediția rurală LEADER, Fondul Granturilor Mici 2018, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Solidarity Fund PL în Moldova susține crearea și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală în Republica Moldova, în baza abordării LEADER. Proiectul „Modernizarea a 5 stupi GAL «Plaiul Codrilor»” este implementat în cadrul ediției rurale LEADER a Fondului Granturilor Mici 2018 (cu suportul Polish aid) și susținut de GAL „Plaiul Codrilor.”

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Marina Vorbaneț, Edineț: Întregul Proces și Program de Revitalizare a fost o provocare pentru mine

,

12 iulie 2019
Vizite: 370

Astăzi, vorbim despre Municipiul Edineț și schimbările pozitive, ce vor avea loc prin prisma Programului de Revitalizare.

„Inițial, întregul Program a fost o provocare enormă, pentru că eu, de fapt, nu sunt originară din Edineț”, ne spune Marina Vorbaneț, Specialist la primăria Mun. Edineț și responsabilă de Revitalizarea Urbană mun. Edineț. „Fiind numită într-o asemenea funcție în cadrul procesului, am reușit să aflu foarte multe despre Edineț – descoperiri la nivel de zone, oameni, chiar și prestări ale serviciilor la nivel de instituții. Am cunoscut oameni implicați activ în viața orașului. Și acum, am o viziune mai clară despre ce se întâmplă în regiune și sunt mai inițiată în viața orașului”, explică Marina.

Ca și o mulțime de regiuni din țară, Edinețul are nevoie de intervenții, care vor reabilita imaginea lui prin îmbunătățirea anumitor spații în stare proastă, dar și aspectele sociale ce țin de viața oamenilor. „Mai multe despre problemele orașului, am aflat prin discuții cu instituțiile din zona de revitalizare aleasă, zona Mendeleev, în urma ședințelor Comisiei Consultative – cu ce dificultăți se confruntă localnicii, de ce schimbări ei au nevoie. Am mers la grădiniță, liceu și câteva ONG-uri din zonă și am reușit să discut cu funcționarii de acolo”, povestește Marina.

Din spusele sale, câteva dintre probleme identificate ar fi lipsa unei infrastructuri dezvoltate și a sentimentului de oraș sigur. „La noi, nu sunt amenajate drumurile, deși iluminat stradal parțial este. Nu sunt limitatoare de viteză, chiar dacă trotuarul este pavat, mai ales că e un risc mare de accidente rutiere în spațiile din preajma grădinițelor”, menționează Marina. Echipa de la Edineț a mai aflat ce tip de schimbări își doresc copiii și adolescenții din zonă prin intermediul unui concurs de desene.

Nu am ezitat să o întrebăm ce crede despre procesul elaborării Programului de Revitalizare în alte regiuni ale țării. „Am locuit în Bălți și cunosc bine zona de revitalizare (n.a. zona aferentă Gimnaziului I.Cuza) evidențiată în cadrul Programului și chiar cred că aceasta are un potențial minunat în procesul de reabilitare. Sunt multe blocuri, dar drumurile sunt în stare proastă; foarte mulți copii nu au zone de joacă, familiile nu au unde să se odihnească, deși sunt zone verzi. Iar despre Ungheni, de unde sunt originară, zona aleasă este extrem de importantă pentru locuitori și îmbunătățirea acesteia va rezolva multe probleme existente.

Spiritul pozitiv și implicarea Marinei este un exemplu demn de urmat. „Le doresc tuturor să nu aibă frică. Din start, procesul pare a fi ireal pentru că are atât de multe etape de urmat. Astfel, e ușor să renunți, dar dacă ai o dorință enormă de a face schimbări frumoase, vor veni și ideile, și sursele de investiție”, îndeamnă ea.

  • Responsabilă de Revitalizarea Urbană mun. Edineț – Marina Vorbăneț
  • Email: marina.vorbanet@gmail.com
  • Telefon: +3736 855 12 22
  • Facilitator local – Alexandru Munteanu, urbanist

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Mihai Chitaica, GAL „Serpentina Nistrului”: Am reușit să aduc copii la performanțe extrem de bune

,

12 iulie 2019
Vizite: 329

Următoarea istorie este despre un proiect, destinat dezvoltării unei comunități sănătoase și, gândim noi, încercării de a-i obișnui pe copii cu modul sănătos de viață. Vorbim despre proiectul „Turism și sport în siguranță”, beneficiarul direct al căruia e Mihai Chitaica, iar beneficiarii indirecți – copiii clubului său de caiac canoe, un sport nautic, care se practică pe ambarcațiuni ușoare. „Sunt antrenor al clubului, unde se practică acest sport”, povestește dnul Chitaica.

Deschis în a doua jumătate a lui 2016, clubul acum găzduiește lecții de caiac-canoe pentru copiii și adolescenții din satul Varnița. „În cadrul abordării LEADER, am obținut finanțare parțială pentru a procura un motor pentru barca de antrenor. În club, avem copii de vârsta 9-10 ani și atunci când ei sunt la antrenamente, vă dați seama că neapărat trebuie să fiu și eu prin preajmă și să-i supraveghez”, menționează dnul Mihai. Dumnealui zice că adolescenții din club sunt deja mai cu experiență – vin la antrenamente din mai, sunt siguri în mișcările lor pe apă, se țin bine în bărci. „Dacă e cumva un timp mai cu vânt la antrenamente, copiii au nevoie de instrucțiuni și supraveghere specială. Avem bărci sportive, care necesită o echilibrare specială.”

Din spusele antrenorului, doritori să practice caiac-canoe sunt, doar că clubul nu dispune de capacități atât de extinse. „Ne-am plăcea să avem mai multe bărci, mai moderne. Dar și cadre didactice – sunt singurul antrenor și forțele mele nu sunt suficiente pentru a supraveghea mai multe grupuri de copii”, spune dnul Chitaica.

Tinerii antrenați de dnul Chitaica au participat și la competiții în Bălți, Varnița și Chișinău. „Da, avem și veste de protecție, care pot ține persoane, ce cântăresc până la 80 de kg. Totuși, am antrenat copiii în exerciții de înot pe anumite distanțe și ei și-au dezvoltat abilitățile în acest sport”, spune cu mândrie dnul Mihai. „Mi-au fost de-ajuns câteva luni să-i aduc la performanțe extrem de bune.”

Deși afară sufla un vânt rece, tinerii nu regretau nici un minut că dedică atât timp sportului lor poate chiar preferat. Exigența dlui Chitaica i-a ajutat să obțină performanțe deosebite, care îi vor ajuta să meargă împotriva oricărui vânt.

Acest articol face parte din seria „Istorii de Succes”, privind ediția rurală LEADER, Fondul Granturilor Mici 2018, implementat de Solidarity Fund PL in Moldova. Solidarity Fund PL in Moldova susține crearea și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală în Republica Moldova, în baza abordării LEADER. Proiectul „Turism și sport în siguranță” este implementat în cadrul ediției rurale LEADER a Fondului Granturilor Mici 2018 (cu suportul Polish aid) și susținut de GAL „Serpentina Nistrului.”

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Familia Necula, GAL „Plaiul Codrilor”: Cu mica noastră afacere, vom deschide noi locuri de muncă

,

12 iulie 2019
Vizite: 329

Am vizitat familia Necula într-o dimineață călduroasă de toamnă. Domnea un parfum proaspăt al unui anotimp colorat, care deja de săptămâni bune a intrat în drepturi pe plaiul nostru. Acum, călătoriile spre satele moldovenești au devenit mai interesante, întrucât orice peisaj îți atrage privirea, iar fiecare frunză cade poetic.

După aproape o oră petrecută în automobil și un ceai deja rece, luat mai devreme de la cel mai apropiat magazin din Capitală, am pornit spre mai o margine a satului Dolna, r-n Strășeni, să vizităm familia Necula. Vasile și Valentina Necula sunt beneficiari ai proiectului Fondului Granturilor Mici, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Proiectul lor e întitulat „Crearea condițiilor de procesare a fructelor în microregiunea GAL «Plaiul Codrilor».” Astfel, în gospodăria lor, datorită contribuției parțiale a FGM, a apărut un al doilea cuptor, utilizat pentru deshidratarea fructelor. „Am decis să ridicăm cuptoare pentru uscarea fructelor acum trei ani”, povestește Vasile, amintidu-și de obiceiul din copilărie de a usca prunele în așa-zisele loznițe. „Mă mândresc cu ceea ce fac. Visam să am cuptoare, la care să prelucrez fructele. Visam și la livada mea, iar acum ea are tocmai 27 de hectare”, povestea Vasile când ne plimbam printre rândurile enorme de arbori de prun.

Dacă ai vedea cuptoarele, te-ai minuna ce construcții detaliate și migăloase sunt ele. „Acum trăim în timpul tehnologiilor mai performante, mai bune. Avem de gând să deschidem niște contracte cu parteneri, să dezvoltăm un cuptor de gătit, pentru care va trebui să ne conectăm la gaz metan”. Anul curent, au fost uscate circa 45 de tone de prune, culese din livada familiei Necula. Anul următor, este planificată oferirea serviciilor uscătoriei și altor doritori.

Livada a fost sădită prin 2005, dar, pe parcursul anilor, au mai fost adăugați și alți arbori. În livada familiei Necula, cresc trei soiuri de bază de prune și câteva hectare de centenar. „Cel mai greu ne-a fost să trecem prin anii de așteptări – când pomii cresc, când se fac investiții simțitoare. Momentul, însă, când am cules prima roadă, a fost extrem de fericit – ne-a crescut inima și eram atât de mândri, încât chiar și faptul că am luat credite nu ne-a părut o decizie rea.” La moment, familia Necula muncește la îmbunătățirea picurătoarelor, astfel încât arborii să primească necesarul de apă – așa, și calitatea prunelor e mai bună, și vânzările, la sigur, vor crește. Sunt trase, deocamdată, picurători la doar trei hectare de pomi. „Nu regret nici un minut că dedic atât timp acestui lucru! Fac ceea ce-mi place, chiar de pare greu – suntem într-un proces continuu de muncă”, zise Vasile.

Dacă vă-ntrebați ce face familia Necula cu prunele uscate, să știți că le vinde. „Mulți se interesează de ele. Suntem în pregătirea certificatelor de calitate”, a menționat Vasile. „La anul, vrem producție dublă, iar asta înseamnă și mai mulți lucrători. Astfel, cu mica noastră afacere vom deschide noi locuri de muncă, prin care sperăm că vom atrage mai mulți muncitori spre Dolna. Toți vor avea și leafă bună, și prune pe masă!”

La moment, familia Necula are un mic parteneriat cu o firmă, care va transmite câteva tone de prune spre Ucraina, dar speră să facă contracte și cu Polonia sau Italia. „S-ar părea că nu avem așa multe succese, dar am făcut și o linie de sortare, spălare și calibrare”, a punctat Vasile.

Dumnealui îndeamnă toți cei doritori de a contribui la dezvoltarea comunităților și a micilor afaceri în zona rurală să participe la proiecte, prin care ei pot obține susținere financiară parțială. „Trebuie mereu de mers înainte, că sunt o mulțime de proiecte, unde putem investi și noi bani, primim susținere și avem și noi un folos. Pentru oamenii din sate tot e un plus – cu pași mici, ne dezvoltăm afacerea și facem noi locuri de muncă. Agricultura pare un domeniu greu, dar cu puțin efort, vom vedea și rezultate bune”, accentuează Vasile.

După ce ne-am luat și noi prune și mere uscate, ne-am văzut de drum și am plecat spre următorul proiect, realizat în GALul „Plaiul Codrilor”, unde sunt proiecte atât de diverse și interesante, că nu știi despre care să povestești mai repede.

Acest articol face parte din seria „Istorii de Succes”, privind ediția rurală LEADER, Fondul Granturilor Mici 2018, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Solidarity Fund PL în Moldova susține crearea și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală în Republica Moldova, în baza abordării LEADER. Proiectul „Crearea condițiilor de procesare a fructelor în microregiunea GAL «Plaiul Codrilor»” este implementat în cadrul ediției rurale LEADER a Fondului Granturilor Mici 2018 (cu suportul Polish aid) și susținut de GAL „Plaiul Codrilor”.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Dan Moraru, Bălți: Programul de Revitalizare este o experiență valoroasă, în care trebuie implicată și comunitatea locală

,

12 iulie 2019
Vizite: 423

Programul de Revitalizare Urbană este o inițiativă ambițioasă, ce presupune dezvoltarea integrată și sustenabilă a orașelor, pornind de la zona de revitalizare. În cadrul acestei inițiative, cunoaștem comunitățile urbane, precum și idei strălucite de proiect, menite să îmbunătățească viața cetățenilor.

Elaborarea Programului de Revitalizare Urbană a Mun. Bălți a parcurs o cale lungă”, spune Dan Moraru, șef al Serviciului Relații Externe și Atragerea Investițiilor, Primăria Mun. Bălți și responsabil de Revitalizare Urbană în Mun. Bălți. „Am trecut prin etapele de înscriere în cadrul apelului de propuneri pentru suport tehnic, am analizat detaliat zonele din Municipiu potrivit indicatorilor sociali, economici, de mediu, tehnici și spațial-funcțional, am identificat Slobozia drept zona de revitalizare și am executat un Fact Finding Mission.”

Zona aferentă Gimnaziului „Alexandru Ioan Cuza” are un potențial uimitor – un număr mare de instituții publice sau de educație timpurie, centre de sănătate, spații verzi și alte elemente urbanistice importante. „În urma ședințelor Comisiei Consultative, ne-am ales și cu o viziune a proiectului – Împreună pentru un mod sănătos de viață, incluziune socială și siguranță în zona aferentă gimnaziului Alexandru Ioan Cuza. Astfel, acum suntem în perioada elaborării proiectelor de revitalizare”, adaugă Dan.

Problemele de revitalizare și soluționarea acestora au fost discutate în timpul mai multor ședințe interactive – la una au participat și experți din Polonia. „Acum am ajuns să fim 18 membri – oameni diverși și implicați.” Câteva dintre ideile de proiecte selectate în urma ședințelor sunt reabilitarea accesului pietonal și amenajarea spațiilor verzi de pe str. Cahul din zona Slobozia, restaurarea și amenajarea unui teren de joacă pentru copii, crearea condițiilor normale de activitate în instituțiile de educație pentru lucrători și copii și reabilitarea iluminatului stradal în preajma instituțiilor publice.”

Programul de Revitalizare este un exemplu demn de îmbunătățire a comunității, un proces bun și o experiență valoroasă, în care, neapărat, trebuie implicată și comunitatea locală”, menționează Dan.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă
Istorii de succes

Prin Revitalizarea Urbană, m-am revitalizat și eu ca personalitate

Dorina Lisnic, Soroca

Revitalizare Urbană
12 iulie 2019
Vizite: 1103

Programele de Revitalizare Urbană au ajuns la etapa de prezentare și consultări publice – responsabilii de Revitalizare povestesc mai multe despre modul în care aceștia au identificat zonelor degradate, care sunt necesitățile comunității și soluțiile inovative pentru orașe.

Că tot am povestit despre Ungheni, Edineț și Bălți, astăzi vă informăm despre succesele Municipiului Soroca prin prisma povestirilor Dorinei Lisnic, specialistă principală în cadrul Primăriei și responsabilă de Revitalizarea Urbană Soroca.
Adunând diverse opinii și păreri, dovezi vizuale despre starea orașului, Dorina Lisnic, cu suportul Mariei Axenti și a echipei locale, a elaborat un Program de Revitalizare Urbană foarte bun, care servește drept un exemplu de valoare. E de menționat că scopul acestora este de a facilita dezvoltarea participativă a orașelor. „PRU în sine începe cu analiza aprofundată a Mun. Soroca, executată în baza indicatorilor necesari”, povestește Dorina. „De-a lungul procesului de diagnosticare a problemelor, am depistat că avem parte de multe dificultăți – din domeniul social, câteva exemple ar fi rata mare a persoanelor de vârsta treia, copiii din comunitățile rome nu frecventează regulat grădinițele și școlile și mai e și o rată mare a șomajului”, menționează Dorina. La acestea mai sunt adăugate și probleme de ordin economic, unde activitatea antreprenorială este extrem de scăzută, iar problemele de mediu sunt și mai simțitoare, din cauza prezenței unei gunoiște neautorizate, distribuirea neuniformă a punctelor de colectare a deșeurilor și nu doar. Zone de agrement nu sunt, iar drumurile sunt în stare degradată.

„Drept zonă de revitalizare a fost ales Dealul Romilor, cu o mică extindere din Zona Hidroinpex și din Zona Colegiului Agricol”, accentuează Dorina. „Micro-regiunea dispune de un potențial uman de valoare, care poate fi implicat în colaborările noastre pentru dezvoltarea orașului. Acolo există spații, care pot fi utilizate spre organizarea cursurilor de pregătire profesională pentru comunitate, iar casele comunității rome pot servi drept o atracție turistică și, credem unul dintre elementele principale în edificarea identității culturale a Mun. Soroca”, adaugă Dorina.

Câteva idei de proiecte ar fi reparația capitală a grădiniței Nr. 4 pentru încurajarea copiilor din comunitatea romă să frecventeze instituția educațională, elaborarea cursurilor de pregătire profesională, organizarea unui Festival al Romilor, amenajarea și valorificarea terenurilor și spațiilor publice, crearea unei campanii de sensibilizare a managementului deșeurilor, crearea unui centru național al comunității rome și alte propuneri interesante, identificate în urma discuțiilor cu localnicii și incluse în Program, pe care-l găsiți pe site-ul Primăriei Soroca.

Potrivit Fact Finding Mission, casele din zonă au nevoie de reparație, PC: Maria Axenti
„Vă spun sincer – am speranțe foarte mari și cred cu adevărat că, prin intermediul PRU, vom schimba viața locuitorilor din zona de revitalizare aleasă. Într-adevăr, este zona cea mai degradată din Municipiu. Îmi doresc enorm să îmbunătățim calitatea vieții locuitorilor zonei, pentru că toți merită să trăiască în condiții mai bune”, spune Dorina. „Copiii din zonă trebuie să meargă la o grădiniță, condițiile căreia sunt adaptate standardului european. Lupt să fie eliminată și segregarea socială dintre comunitatea romă și moldovenii de rând – da, la noi este observată o discrepanță între comunități și un nivel de discriminare simțitor, dar e absolut necesar să fim împreună, să muncim și să ne ajutăm reciproc”, adaugă Dorina.

Ne întrebam dacă și oamenii sunt implicați în acest proces, dar ne-am convins rapid de acest lucru în cadrul consultărilor publice privind PRU Soroca, unde au participat 45 de oameni și aceștia au fost extrem de activi în discutarea Programului. „Oamenii sunt cointeresați în dezvoltarea zonei – unii sunt gata chiar și să fie voluntari la anumite etape de lucru și să contribuie cu alte necesități, poate chiar și susținere financiară.” E de menționat că reprezentanții comunității rome au afirmat că vor participa în cadrul realizării proiectelor din PRU.

„Pot să vă spun cu siguranță că prin intermediul acestui Program, m-am revitalizat ca personalitate. Mi-am dezvoltat abilitățile de lucru într-un domeniu necunoscut, dar unde am reușit, datorită sprijinului facilitatorilor și experților internaționali, să creez un Program foarte bun. Sunt mândră de acțiunile mele”, punctează Dorina.

  • Responsabilă de Revitalizarea Urbană mun. Soroca – Dorina Lisnic
  • Email: lisnic.dorina79@mail.ru
  • Telefon: +373 6931 83 49
  • Facilitator local – Maria Axenti, Centrul de Urbanism

Poze: FGM, Vadim Șterbate, Maria Axenti

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă