Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11

Warning: Attempt to read property "taxonomy" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11
august, 2020 | Solidarity Fund PL
logo-loader

Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 32

Warning: Undefined variable $post_type_object in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 43

Lună: august 2020

Vizite:

Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Istorii de succes

Campaniile de informare ale GAL-urilor finanțate în cadrul FDR LEADER — UE 2020: Statistici

,

17 august 2020
Vizite: 1167

Acum câteva luni, a fost lansat apelul de propuneri privind Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER — UE 2020, desfășurat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală din Moldova”. Proiectul este implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Polish Aid.

Fiecare GAL selectat pentru obținerea suportului financiar în cadrul FDR LEADER — UE 2020 și-a asumat responsabilitatea să conducă în localitățile lor campanii de informare transparente și detaliate despre finanțarea prin GAL-uri a proiectelor din sectoarele civic, antreprenorial și public în zonele rurale.  

Campaniile de informare în GAL-uri s-au desfășurat în intervalul iunie-iulie 2020, pe parcursul acestora au fost organizate 146 sesiuni de informare, majoritatea fiind sesiuni pe viu (78%) cu respectarea măsurilor de protecție potrivite situației de urgență instituite în țară. Ponderea sesiunilor online este mult mai redusă (22%), însă partea pozitivă este că acestea au fost organizate în peste jumătate dintre GAL-uri, cea ce demonstrează flexibilitatea și capacitatea de adaptare la realitatea creată de pandemie. 

Adițional sesiunilor de informare, au fost oferite și consultări individuale la telefon sau la oficiile GAL. În total 2288 persoane au fost informate despre documentația concursului și pașii de scriere a unui proiect de finanțare. Dintre acestea, fiecare a 4 persoană au depus propuneri de proiecte interesante și utile pentru dezvoltarea locală a satului moldovenesc. În rezultat, au fost recepționate 543 de aplicații (94% în runda I și 6% în runda II). 

Bugetul solicitat în cadrul acestor 543 aplicații este de peste 27 milioane de lei ceea ce depășește de 2,3 ori suma bugetului planificat pentru finanțare a micro-proiectelor în valoare de aproximativ 12 milioane de lei.   

Bugetul total al Fondului de Dezvoltare rurală este în mărime de 15.466.000 lei. Acesta a fost acordat GAL-urilor atât pentru dezvoltarea instituțională, la nivel de cooperare internă și strategică, cât și pentru susținerea antreprenorilor rurali, mici intervenții de infrastructură, promovarea valorilor locale, depășirea situațiilor de criză în contextul pandemiei și altele. Datele statistice cu privire la campaniile de informare ale GAL-urilor despre finanțarea în cadrul FDR le puteți în acest raport.

Acum câteva luni, a fost lansat apelul de propuneri privind Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER — UE 2020, desfășurat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală din Moldova”. Proiectul este implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Polish Aid.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă

Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Istorii de succes

A fost creată Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova

,

7 august 2020
Vizite: 1191

Între 21 și 31 iulie, zece orașe au semnat Memorandumul și Declarația de principii privind crearea Rețelei de Revitalizare Urbană din Republica Moldova (RNRU) — un nou actor important în dezvoltarea locală urbană.

Revitalizare urbană este un proces de eliminare dintr-o stare de criză a zonelor urbane degradate, desfășurat în mod complex, prin acțiuni integrate teritorial și desfășurate de către administrațiile locale prin parteneriate locale, regionale, naționale eficiente în baza unui program de revitalizare. Până la momentul actual, 13 dispun de programul de revitalizare urbană, implementând în baza acestuia diverse proiecte — spații de agrement pentru copii, renovarea zonelor sportive, îmbunătățirea condițiilor de trai pentru copii, tineri și vârstnici și altele.

În urma experienței acumulate între anii 2017-2019, dar și în baza rezultatelor discutate în cadrul Conferințelor Internaționale de Revitalizare Urbană din aprilie și decembrie 2019, orașele implicate și-au demonstrat dorința de a trece la o etapă nouă de dezvoltare — crearea unei rețele, care va reprezenta interesele orașelor și va contribui la răspândirea inițiativelor de Revitalizare Urbană în întreaga țară. Astfel, timp de zece zile, zece orașe — Bălți, Căușeni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Edineț, Ocnița, Rezina, Soroca, Strășeni, Ungheni, — au semnat Memorandumul și Declarația de principii cu privire la crearea RNRU. Evenimentele au avut loc în format restrâns, respectând măsurile de protecție în situația actuală.

Deși experiența mun. noastru în domeniul Revitalizării Urbane este mică, noi am observat diverse tendințe pozitive în viața orașului. Noi deja avem un program de revitalizare aprobat de autoritățile publice, dar și este bine primit de comunitate”, povestește Nicolae Dișli, responsabil de Revitalizare Urbană în mun. Ceadîr-Lunga. Simion Tatarov, primarul or. Rezina, a menționat despre descoperirea importantă atestată pentru lucrătorii din autoritățile publice locale — Revitalizarea Urbană este axată pe oameni și pentru oameni. „Ne-am propus să devenim membri ai RNRU pentru a avea posibilitatea de a beneficia de asistență tehnică, logistică și de a acumula o experiență în revitalizarea orașului nostru, care este unul relativ tânăr.

Fiecare dintre participanții la eveniment a povestit despre înalta calitate a lucrărilor efectuate în zonele de revitalizare și despre dorința de a participa la un schimb de experiență mai amplu între orașele implicate în proces, dar și pentru orașele care vor dori să facă parte din acesta. „Sunt sigur că bunele intenții, pe care le vom face în baza parteneriatelor inter-relaționale atât pe intern în Republica Moldova, cât și pe extern cu partenerii internaționali, vor pune temeliile unor viziuni propice pentru comunitățile noastre”, a menționat Constantin Cojocari, primarul or. Edineț. Anastasia Jdanova, responsabilă de Revitalizarea Urbană în or. Ocnița, a relatat despre zona de revitalizare de lângă fabrica de conserve, unde au îmbunătățit spațiul de agrement pentru copii. „Avem doar așteptări pozitive de la RNRU și sunt sigură că mereu ne vom ajuta reciproc.

Deși Maratonul a avut loc într-o componență redusă, orașele nu au încetat să celebreze într-o manieră simbolică acest eveniment, în prezența reprezentanților echipei de lucru și ai primăriilor. Evenimentul, startul căruia a fost dat în mun. Edineț și a sfârșit în orașul Strășeni, a culminat cu semnarea Memorandumului și Declarației de Principii, orașele mulțumind partenerilor pentru încredere și suport în dezvoltarea urbană. „Este evident că revitalizarea unei zone va fi un imbold, un element motivațional pentru locuitorii altor sectoare ale orașului și sperăm la o implicare și mai mare a cetățenilor”, povestește Valentina Casian, primar al or. Strășeni, menționând cooperarea dintre sectoarele civic, public și comunitar drept un rezultat impresionant.

Procesul de creare și dezvoltare a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană din Republica Moldova este facilitat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă

Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Istorii de succes

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER — UE 2020: Rezultatele finale

,

5 august 2020
Vizite: 1350

În cadrul apelului Inițiative Pilot LEADER – UE 2020 au fost înregistrate 117 dosare, cele mai multe dintre ele și anume, 53% fiind din zona de Centru a țării, 29% din Sud și 18% din Nord. Inițiativele recepționate sunt din diferite sectoare ale economiei rurale, preponderent din domeniul agricol (38%), turismului (28%), serviciilor (13%) etc.

În urma unei evaluări complexe au fost selectate 11 idei inovative ale antreprenorilor din zonele rurale ce vor fi finanțate în cadrul Fondului Inițiativelor Pilot LEADER — UE 2020, din sursele Uniunii Europene și Polish Aid. Rezultatele evaluării finale și punctajul acordat pentru fiecare dosar poate fi văzut aici.

Prin suportul acordat acestor idei antreprenoriale se urmărește crearea unor modele integrate de dezvoltare pentru mai multe afaceri rurale care valorifică potențialul și resursele locale. Astfel, vor fi susținute idei de substituire a materialului genetic de import în apicultură cu unul local, creare a unui produs turistic complex, integrare a tehnologiilor informaționale avansate în agricultură, dezvoltare a unui concept de turism industrial, valorificare a plantelor aromatice și medicinale etc.

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER — UE 2020 este lansat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova. Bugetul total al Fondului este în mărime de 3,866,520 MDL.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă

Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Istorii de succes

Конкурс заявок в рамках Фонда Малых Грантов 2020, версия Путь к Успеху+

,

3 august 2020
Vizite: 853

Solidarity Fund PL в Молдове, при поддержки Polish Aid, объявляет о начале конкурса заявок в рамках Фонда Малых Грантов 2020, версия Путь к Успеху+ (A2S+), область развития – Укрепление доверия между сообществами и установление отношений сотрудничества между обоими берегами Днестра, в качестве продолжения действий, осуществляемых в рамках проекта A2S.

A2S+ направлен на поддержку местных партнеров на обоих берегах Днестра для укрепления сотрудничества и доверия путем обеспечения устойчивости партнерских отношений, созданных и прошедших процесс развития в рамках проекта A2S, для местного развития.
Общий бюджет конкурса заявок Версии A2S+ составляет 450 000, 00 MDL.
Общая цель это укрепление партнерских отношений, созданных в рамках проекта A2S, путем реализации совместных инициатив по местному развитию и повышения уровня жизни населения в сообществах на обоих берегах Днестра.
Имеют право участвовать партнерства, состоящие как минимум из 2 представителей сообщества на обоих берегах реки Днестр, участники проекта A2S.
Критерии соответствия для партнерства являются следующие:
• В Партнерстве должны присутствовать представители сообществ на обоих берегах реки Днестр (по одному / несколько представителей от каждого берега);
• Представители сообществ, составляющих Партнерство, должны быть участниками проекта A2S;
• Члены Партнерства могут участвовать только в одном Партнерстве в конкурсе заявок;
• Партнерство подало только одну заявку.

Срок подачи заявки онлайн до 24 августа 2020 года, 17:00. Примечание: условия конкурса не требует необходимость предоставлять заявку, напечатанную на бумаге!

Процедура подачи заявки и необходимые документы

Заявки в ходе настоящего Конкурса Заявок подаются онлайн путём заполнения Формуляра заявки. Чтобы своевременно заполнить онлайн заявку, мы рекомендуем
– Изучить и подготовить ответы, используя текстовую версию формы заявки;
– Подготовить приложения заранее, скачав их здесь.

Правила процедуры подачи заявки и условия участия можно изучить здесь. Каждый участник получит e-mail с подтверждением подачи заявления и регистрационный код для поданной заявки. Процесс оценки включает три этапа: формальная оценка, оценка по существу и финальное утверждение результатов конкурса.

В случае каких-либо вопросов или разъяснений относительно конкурса, пожалуйста, свяжитесь с координатором проекта, Анна Кихай, ana.chihai@solidarityfund.md, 068262297.

Конкурс заявок внедряется в рамках Фонда Малых Грантов финансируемого Министерством иностранных дел Польской Республики в рамках польской программы сотрудничества для развития – Polish Aid

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă