Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11
Warning: Attempt to read property "taxonomy" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 11 aprilie, 2021 | Solidarity Fund PL
Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 32
Warning: Undefined variable $post_type_object in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/archive.php on line 43
Lista aplicațiilor depuse și înregistrate în cadrul apelului de propuneri – Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021
,
27 aprilie 2021
Vizite: 960
Apelul de propuneri pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală a fost desfășurat în perioada 02-26 aprilie 2021.
În cadrul apelului de propuneri pentru Grupurile de Acțiune Locală au fost recepționate 30 de aplicații pentru finanțare. Lista completă a dosarelor poate fi văzută aici.
Astfel, urmează etapele de evaluare a eligibilității aplicanților, evaluarea formală și cea de conținut. Rezultatele finale vor fi publicate pe site-ul nostru, în următoarele două săptămâni.
Menționăm că apelul de propuneri a fost deschis pentru Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova care activează în baza principiilor abordării LEADER și dețin Strategia de Dezvoltare Locală aprobată de Consiliul GAL/Adunarea Generală.
Apelul de propuneri a fost lansat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Întrebări – Răspunsuri în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021
,
16 aprilie 2021
Vizite: 815
Apelul de propuneri din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid, este deschis pentru depunerea aplicațiilor online până la 26 aprilie 2021, ora 12:00.
În cadrul acesteia, echipa de coordonare a oferit mai multe detalii despre conceptul și termenii generali de implementare ai Fondului, oferind răspunsuri la întrebările apărute pe parcursul evenimentului. Toate răspunsurile detaliate le găsiți aici.
Menționăm că Misiunea Fondului de dezvoltare Rurală LEADER-UE este de a contribui, în colaborare cu Grupurile de Acțiune Locală, la dezvoltarea rurală în Republica Moldova, să stimuleze competitivitatea și să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile rurale.
Apelul de propuneri este deschis pentru Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova care activează în baza principiilor abordării LEADER și dețin Strategia de Dezvoltare Locală aprobată de Consiliul GAL/Adunarea Generală.
Distribuie
în rețelele sociale
0
ani de activitate în Republica Moldova
0
proiecte de dezvoltare locală co-finanțate
0
parteneriate facilitate
0
membri în echipă
Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Dezvoltarea internațională este un proces ce este în continuă modelare. Deși abordarea pe care o împărtășim noi – abordarea LEADER – s-a conturat acum 30 de ani, mecanismele și programele cu ajutorul cărora noi și partenerii noștri realizăm activități de dezvoltare locală în Moldova sunt modelate și remodelate pentru a putea servi mai bine necesităților
Dezvoltarea internațională este un proces ce este în continuă modelare. Deși abordarea pe care o împărtășim noi – abordarea LEADER – s-a conturat acum 30 de ani, mecanismele și programele cu ajutorul cărora noi și partenerii noștri realizăm activități de dezvoltare locală în Moldova sunt modelate și remodelate pentru a putea servi mai bine necesităților oamenilor ce locuiesc în regiunile rurale și urbane în Moldova.
Iar pentru a le putea remodela, noi, cei de la Solidarity Fund PL în Moldova, colectăm date (cantitative și calitative), cifre și opinii despre aceste activități, dar și despre parteneriatele pe care le construim. În acest articol vrem să împărtășim câteva reflecții pe care le-am făcut analizând cooperarea noastră cu Grupurile de Acțiune Locală și localnicii (numiți în continuare parteneri locali) care au implementat proiecte de dezvoltare rurală pentru afaceri și comunitate pe parcursul anului 2019.
Colaborarea noastră cu partenerii locali – reprezentanții sectorului public, civic și privat, demonstrează că odată ce sunt administrate corect, finanțările oferite de partenerii de dezvoltare (Uniunea Europeană, Polish Aid, USAID) sporesc economia locală, creând locuri noi de muncă, noi afaceri, noi servicii și produse, dar cel mai important, transferând rolul deplin și atribuind succesul celor ce conceptualizează și dezvoltă afaceri și proiecte, adică cetățenilor moldoveni. Solidarity Fund PL în Moldova doar vine în sprijin. Citiți despre observațiile noastre în acest sens mai jos.
Fiecare leu investit în dezvoltare locală atrage un alt leu din economia locală
Din datele statistice colectate de Solidarity Fund PL în Moldova observăm că pentru fiecare leu investit de partenerii strategici (Polish Aid/UE și USAID) în proiectele de dezvoltare locală, partenerii locali investesc, la rândul lor, cca un leu (0,89 bani în mediu). Astfel, observăm că în anul 2019, proiectele cu valoare comunitară, precum amenajarea scuarurilor sau curățarea fântânilor cu apă potabilă, au atras în mediu 0.73 bani din fondurile autorităților locale. Iar antreprenorii au investit și mai mult, contribuind, în mediu, cu un leu și 11 bani.
„Beneficiind de acest grant mic (26 de mii de lei), m-am motivat să continui și să finisez cu proiectul dat cu sursele proprii, investiția noastră constituind mai mult de 100 de mii de lei!”
Solidarity Fund PL în Moldova susține ideile de dezvoltare locală (proiecte comunitare sau afaceri) cu condiția că partenerii locali (solicitanții de grant) co-finanțeză implementarea propriilor idei în proporție de cca 40% din suma totală a proiectului ce se propune spre realizare. Idea este că prin acest mecanism de contribuire cu surse financiare proprii, persoanele care primesc fonduri externe sporesc nivelul de responsabilitate pe care-l manifestă față de propria afacere, și concomitent, față de propria investiție, ceea ce, la rândul său, garantează o implicare mai serioasă din partea beneficiarului de grant în dezvoltarea afacerii.
Inforgrafic raportul unui leu SFPL la un leu din contribuție + cifre de contribuție, co-finanțare, costuri totale
Programele internaționale de susținere ale afacerilor locale încurajează formalizarea activității economice neînregistrate.
Conform datelor obținute de SFPL, 52% din partenerii locali ai SFPL sunt antreprenori. Societățile cu Răspundere Limitată (16%), Gospodăriile Țărănești (15%) sunt formele preferate de organizare juridică ale afacerilor susținute. Însă sunt și persoane fizice (15%) ce desfășoară activitate antreprenorială. În același timp, înțelegem că zonele rurale continuă să se confrunte cu economia neobservată (numită și tenebră), care potrivit unor date, constituie cca o treime din PIB-ul zonelor rurale.
În același timp, potrivit datelor Solidarity Fund PL în Moldova, observăm că grație participării în programe de dezvoltare locală, antreprenorii rurali tind să-și formalizeze activitatea economică. Astfel, din cele 85 afaceri susținute, 9% sunt afaceri care au fost înregistrate pentru a putea candida la fondurile propuse de GAL (finanțare străină). De asemenea, am notat că forma juridică preferată a antreprenorilor nou-înregistrați, este gospodăria țărănească (6%).
Element grafic: SRL – 16%, persoane fizice – 15%, gospodării țărănești – 15%, întreprinderi individuale – 6%. Necesitatea de bază a afacerilor rurale este echiparea acestora cu echipamente și utilaj.
Majoritatea antreprenorilor (59%) au realizat activități ce într-un fel sau altul au vizat echipamentul afacerilor lor. De exemplu, 32% de afaceri au procurat echipament și utilaje în scopul de-ași automatiza afacerea, aceștia fiind producătorii locali, precum…., . Pe când 27% din antreprenorii au modernizat echipamentele și utilajele existente. ”Mi-a oferit oportunitatea de a îmbunătăți radical condițiile de creștere a animalelor, fapt ce a ridicat productivitatea întreprinderii, a crescut volumul vânzărilor, și respectiv, a veniturilor.” Îmbunătățirea utilajului poate explica de ce cele mai des întâlnite schimbări ce au avut loc în afacerile partenerilor locali în urma implementării proiectelor lor țin de îmbunătățirea calității produsului (42%) și sporirea volumului de producere (23%).
„[…] utilajul procurat a ajutat mult întreprinderea.” Afacerile rurale creează locuri de muncă sezoniere, dar și permanente.
Pe lângă creșterea veniturilor și îmbunătățirea calității produselor, afacerile susținute în anul 2019 au reușit să creeze noi locuri de muncă – 86 de locuri de muncă permanente și 221 de joburi sezoniere (2,5 locuri de muncă sezoniere la un loc de muncă permanent).
Cele mai multe locuri noi au fost create în agricultură (42%), apicultură (18%) și industrie locală (11%). Un alt domeniu de activitate care se regăsește în top este și turismul – 12%, care la fel ca și agricultura sau apicultura are un caracter sezonier, care în mod implicit, creează joburi sezoniere. Considerăm că creșterea numărului de lucrători rurali poate fi legată de sporirea volumului și calității produselor și serviciilor prestate de antreprenorii rurali – pentru a putea asigura buna utilizare a noului echipament sau pentru a putea spori volumul producției întreprinderilor rurale.
Participarea actorilor locali în programe de dezvoltare este un efort financiar și de substanță.
La finele implementării activităților cu partenerii locali, am consultat opiniile partenerilor locali despre experiența lor de realizare a activităților de dezvoltare locală. Am înregistrat un nivel înalt de satisfacție – 95 de puncte din 100 (unde 100 de puncte presupune cel mai înalt nivel de satisfacție).
„Datorită acestei finanțări am evitat un credit bancar, ceea ce mi-a adus siguranță și încredere.” „Cu ajutorul GAL îți realizezi visele.” «Хочу написать новый проект; много идей, желание жить и трудиться.»
De asemenea, am înregistrat și un nivel înalt de predispunere spre participare în astfel de programe în viitor – 82 de puncte din 100 de puncte (unde 100 de puncte presupune cel mai înalt nivel de satisfacție). „Fiindcă în GAL cu adevărat poți să implementezi proiecte […] foarte democrat și corect modul de implementare și selectare”.
Ne-a fost interesant să cunoaștem cum se explică diferența dintre nivelul de satisfacție și nivelul de predispunere spre participare, am descoperit că motivele sunt diverse. Pentru partenerii locali, (participarea) repetată în astfel de proiecte constituie un efort considerabil atât financiar – posibilitatea de a putea co-finanța propriul proiect (vezi punctul 1), cât și de substanță – formularea ideilor de dezvoltare ale afacerilor sau comunităților, asigurarea aspectului novatoriu, etc., nemaivorbind și de responsabilitatea de a utiliza și de a profita la maxim de resursele, echipamentele și tehnologiile ce au fost puse la dispoziție grație oportunităților financiare deja valorificate.
„Nu avem surse financiare, așteptăm ca în timp finanțarea precedentă să aducă rezultate.” „Avem ca scop lărgirea spectrului de activități, care necesită surse suplimentare.” În același timp, mulți parteneri locali au semnalat și necesitatea de a oferi posibilitatea de a participa în astfel de programe de dezvoltare locală și altor antreprenori sau actori publici sau civici locali. „Trebuie să le oferim și altor posibilitatea de a se dezvolta.”
Observațiile noastre relatate mai sus au fost făcute în baza datelor statistice, dar și a opiniilor partenerilor noștri. Colectarea și analiza acestor date (efectuată de o echipă dedicată – Managementul datelor și cunoștințelor) ne permite să înțelegem mai bine specificul dezvoltării economice locale. Datele ce stau la suprafață sunt, de obicei, sumele de bani investite de partenerii strategici. Astfel, am putut constata că fiecare leu învestit de Solidarity Fund PL în Moldova a atras un alt leu din partea locuitorilor localităților care au fost susținute. Însă analizând datele colectate mai profund, am înțeles că schimbările sunt reflectate prin numărul de locuri de muncă create, prin numărul de afaceri care au ieșit de sub umbra economiei neobservate, sau prin constatarea înțelegerii și bunăvoinței beneficiarilor să ofere posibilitate altor antreprenori să participe în astfel de programe. De asemenea, colectarea și analiza acestor date ne ajută să înțelegem și ce aspecte ale dezvoltării economice locale necesită o cercetare suplimentară sau o cercetare aprofundată. Astfel, înțelegem că am vrea să știm mai multe despre diverse aspecte ale evoluției afacerilor susținute (vezi punctul 3 și 4) sau despre felul cum programele de dezvoltare locală motivează și satisfac psihologic partenerii noștri locali. Și nu în ultimul rând, suntem bucuroși să împărtășim astfel de observații și reflecții cu voi, cititorii noștri. Dezvoltarea economică locală este un proces nuanțat, complex și schimbător – diferite regiuni se dezvoltă diferit. De aceea este important să facem schimb de informații, îmbogățind mutual înțelegerea noastră, a tuturor – organizațiilor internaționale dedicate dezvoltării și cetățenilor, despre dezvoltare economică locală.
Citiți despre alte observații, reflecții și lecții învățate de Solidarity Fund PL în Moldova în următoarele materiale.
Distribuie
în rețelele sociale
0
ani de activitate în Republica Moldova
0
proiecte de dezvoltare locală co-finanțate
0
parteneriate facilitate
0
membri în echipă
Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Cinci reflecții despre dezvoltare economică locală
,
12 aprilie 2021
Vizite: 492
Dezvoltarea internațională este un proces ce este în continuă modelare. Deși abordarea pe care o împărtășim noi – abordarea LEADER – s-a conturat acum 30 de ani, mecanismele și programele cu ajutorul cărora noi și partenerii noștri realizăm activități de dezvoltare locală în Moldova sunt modelate și remodelate pentru a putea servi mai bine necesităților oamenilor ce locuiesc în regiunile rurale și urbane în Moldova.
Iar pentru a le putea remodela, noi, cei de la Solidarity Fund PL în Moldova, colectăm date (cantitative și calitative), cifre și opinii despre aceste activități, dar și despre parteneriatele pe care le construim. În acest articol vrem să împărtășim câteva reflecții pe care le-am făcut analizând cooperarea noastră cu Grupurile de Acțiune Locală și localnicii (numiți în continuare parteneri locali) care au implementat proiecte de dezvoltare rurală pentru afaceri și comunitate pe parcursul anului 2019.
Colaborarea noastră cu partenerii locali – reprezentanții sectorului public, civic și privat, demonstrează că odată ce sunt administrate corect, finanțările oferite de partenerii de dezvoltare (Uniunea Europeană, Polish Aid, USAID) sporesc economia locală, creând locuri noi de muncă, noi afaceri, noi servicii și produse, dar cel mai important, transferând rolul deplin și atribuind succesul celor ce conceptualizează și dezvoltă afaceri și proiecte, adică cetățenilor moldoveni. Solidarity Fund PL în Moldova doar vine în sprijin. Citiți despre observațiile noastre în acest sens mai jos.
Fiecare leu investit în dezvoltare locală atrage un alt leu din economia locală
Din datele statistice colectate de Solidarity Fund PL în Moldova observăm că pentru fiecare leu investit de partenerii strategici (Polish Aid/UE și USAID) în proiectele de dezvoltare locală, partenerii locali investesc, la rândul lor, cca un leu (0,89 bani în mediu). Astfel, observăm că în anul 2019, proiectele cu valoare comunitară, precum amenajarea scuarurilor sau curățarea fântânilor cu apă potabilă, au atras în mediu 0.73 bani din fondurile autorităților locale. Iar antreprenorii au investit și mai mult, contribuind, în mediu, cu un leu și 11 bani.
„Beneficiind de acest grant mic (26 de mii de lei), m-am motivat să continui și să finisez cu proiectul dat cu sursele proprii, investiția noastră constituind mai mult de 100 de mii de lei!”
Solidarity Fund PL în Moldova susține ideile de dezvoltare locală (proiecte comunitare sau afaceri) cu condiția că partenerii locali (solicitanții de grant) co-finanțeză implementarea propriilor idei în proporție de cca 40% din suma totală a proiectului ce se propune spre realizare. Idea este că prin acest mecanism de contribuire cu surse financiare proprii, persoanele care primesc fonduri externe sporesc nivelul de responsabilitate pe care-l manifestă față de propria afacere, și concomitent, față de propria investiție, ceea ce, la rândul său, garantează o implicare mai serioasă din partea beneficiarului de grant în dezvoltarea afacerii.
Inforgrafic raportul unui leu SFPL la un leu din contribuție + cifre de contribuție, co-finanțare, costuri totale
2. Programele internaționale de susținere ale afacerilor locale încurajează formalizarea activității economiceneînregistrate.
Conform datelor obținute de SFPL, 52% din partenerii locali ai SFPL sunt antreprenori. Societățile cu Răspundere Limitată (16%), Gospodăriile Țărănești (15%) sunt formele preferate de organizare juridică ale afacerilor susținute. Însă sunt și persoane fizice (15%) ce desfășoară activitate antreprenorială. În același timp, înțelegem că zonele rurale continuă să se confrunte cu economia neobservată (numită și tenebră), care potrivit unor date, constituie cca o treime din PIB-ul zonelor rurale.
În același timp, potrivit datelor Solidarity Fund PL în Moldova, observăm că grație participării în programe de dezvoltare locală, antreprenorii rurali tind să-și formalizeze activitatea economică. Astfel, din cele 85 afaceri susținute, 9% sunt afaceri care au fost înregistrate pentru a putea candida la fondurile propuse de GAL (finanțare străină). De asemenea, am notat că forma juridică preferată a antreprenorilor nou-înregistrați, este gospodăria țărănească (6%).
Element grafic: SRL – 16%, persoane fizice – 15%, gospodării țărănești – 15%, întreprinderi individuale – 6%.
3. Necesitatea de bază a afacerilor rurale este echiparea acestora cu echipamente și utilaj.
Majoritatea antreprenorilor (59%) au realizat activități ce într-un fel sau altul au vizat echipamentul afacerilor lor. De exemplu, 32% de afaceri au procurat echipament și utilaje în scopul de-ași automatiza afacerea, aceștia fiind producătorii locali, precum…., .
Pe când 27% din antreprenorii au modernizat echipamentele și utilajele existente.
”Mi-a oferit oportunitatea de a îmbunătăți radical condițiile de creștere a animalelor, fapt ce a ridicat productivitatea întreprinderii, a crescut volumul vânzărilor, și respectiv, a veniturilor.”
Îmbunătățirea utilajului poate explica de ce cele mai des întâlnite schimbări ce au avut loc în afacerile partenerilor locali în urma implementării proiectelor lor țin de îmbunătățirea calității produsului (42%) și sporirea volumului de producere (23%).
„[…] utilajul procurat a ajutat mult întreprinderea.”
4. Afacerile rurale creează locuri de muncă sezoniere, dar și permanente.
Pe lângă creșterea veniturilor și îmbunătățirea calității produselor, afacerile susținute în anul 2019 au reușit să creeze noi locuri de muncă – 86 de locuri de muncă permanente și 221 de joburi sezoniere (2,5 locuri de muncă sezoniere la un loc de muncă permanent).
Cele mai multe locuri noi au fost create în agricultură (42%), apicultură (18%) și industrie locală (11%). Un alt domeniu de activitate care se regăsește în top este și turismul – 12%, care la fel ca și agricultura sau apicultura are un caracter sezonier, care în mod implicit, creează joburi sezoniere. Considerăm că creșterea numărului de lucrători rurali poate fi legată de sporirea volumului și calității produselor și serviciilor prestate de antreprenorii rurali – pentru a putea asigura buna utilizare a noului echipament sau pentru a putea spori volumul producției întreprinderilor rurale.
5. Participarea actorilor locali în programe de dezvoltare este un efort financiar și de substanță.
La finele implementării activităților cu partenerii locali, am consultat opiniile partenerilor locali despre experiența lor de realizare a activităților de dezvoltare locală. Am înregistrat un nivel înalt de satisfacție – 95 de puncte din 100 (unde 100 de puncte presupune cel mai înalt nivel de satisfacție).
„Datorită acestei finanțări am evitat un credit bancar, ceea ce mi-a adus siguranță și încredere.” „Cu ajutorul GAL îți realizezi visele.” «Хочу написать новый проект; много идей, желание жить и трудиться.»
De asemenea, am înregistrat și un nivel înalt de predispunere spre participare în astfel de programe în viitor – 82 de puncte din 100 de puncte (unde 100 de puncte presupune cel mai înalt nivel de satisfacție).
„Fiindcă în GAL cu adevărat poți să implementezi proiecte […] foarte democrat și corect modul de implementare și selectare”.
Ne-a fost interesant să cunoaștem cum se explică diferența dintre nivelul de satisfacție și nivelul de predispunere spre participare, am descoperit că motivele sunt diverse. Pentru partenerii locali, (participarea) repetată în astfel de proiecte constituie un efort considerabil atât financiar – posibilitatea de a putea co-finanța propriul proiect (vezi punctul 1), cât și de substanță – formularea ideilor de dezvoltare ale afacerilor sau comunităților, asigurarea aspectului novatoriu, etc., nemaivorbind și de responsabilitatea de a utiliza și de a profita la maxim de resursele, echipamentele și tehnologiile ce au fost puse la dispoziție grație oportunităților financiare deja valorificate.
„Nu avem surse financiare, așteptăm ca în timp finanțarea precedentă să aducă rezultate.” „Avem ca scop lărgirea spectrului de activități, care necesită surse suplimentare.”
În același timp, mulți parteneri locali au semnalat și necesitatea de a oferi posibilitatea de a participa în astfel de programe de dezvoltare locală și altor antreprenori sau actori publici sau civici locali.
„Trebuie să le oferim și altor posibilitatea de a se dezvolta.”
Observațiile noastre relatate mai sus au fost făcute în baza datelor statistice, dar și a opiniilor partenerilor noștri. Colectarea și analiza acestor date (efectuată de o echipă dedicată – Managementul datelor și cunoștințelor) ne permite să înțelegem mai bine specificul dezvoltării economice locale. Datele ce stau la suprafață sunt, de obicei, sumele de bani investite de partenerii strategici. Astfel, am putut constata că fiecare leu învestit de Solidarity Fund PL în Moldova a atras un alt leu din partea locuitorilor localităților care au fost susținute. Însă analizând datele colectate mai profund, am înțeles că schimbările sunt reflectate prin numărul de locuri de muncă create, prin numărul de afaceri care au ieșit de sub umbra economiei neobservate, sau prin constatarea înțelegerii și bunăvoinței beneficiarilor să ofere posibilitate altor antreprenori să participe în astfel de programe. De asemenea, colectarea și analiza acestor date ne ajută să înțelegem și ce aspecte ale dezvoltării economice locale necesită o cercetare suplimentară sau o cercetare aprofundată. Astfel, înțelegem că am vrea să știm mai multe despre diverse aspecte ale evoluției afacerilor susținute (vezi punctul 3 și 4) sau despre felul cum programele de dezvoltare locală motivează și satisfac psihologic partenerii noștri locali. Și nu în ultimul rând, suntem bucuroși să împărtășim astfel de observații și reflecții cu voi, cititorii noștri. Dezvoltarea economică locală este un proces nuanțat, complex și schimbător – diferite regiuni se dezvoltă diferit. De aceea este important să facem schimb de informații, îmbogățind mutual înțelegerea noastră, a tuturor – organizațiilor internaționale dedicate dezvoltării și cetățenilor, despre dezvoltare economică locală.
Citiți despre alte observații, reflecții și lecții învățate de Solidarity Fund PL în Moldova în următoarele materiale.
Proiectul de lege cu privire la Grupurile de Acțiune Locală, votat în lectură finală
,
9 aprilie 2021
Vizite: 1165
Începând cu anul 2022, Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din țară vor primi finanțare din surse publice
Abordarea LEADER în Republica Moldova înregistrează un nou rezultat. În data de 9 aprilie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală Legea cu privire la GAL-uri, care prevede crearea cadrului legal pentru obținerea statutului de persoană juridică, fapt ce va permite punerea în aplicare a Programului de stat LEADER administrat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Începând cu anul 2022, GAL-urile vor putea accesa finanțare din surse publice, bugetul disponibil pentru Programul LEADER fiind de până la 5% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
„În februarie 2020, Ministerul a lansat procesul de elaborare a proiectului legii speciale cu privire la GAL-uri, urmat de eforturi considerabile pentru promovarea acestuia. Astăzi, legea a fost votată în lectura finală de către Parlamentul Republicii Moldova, ceea ce înseamnă un vot de încredere pentru GAL-uri și pentru abordarea LEADER,drept instrument de dezvoltare rurală cu potențial de a produce schimbări durabile în Republica Moldova”, afirmă Galina Petrachi, șef Direcția politici și programe de dezvoltare rurală din cadrul Ministerului.
Crearea cadrului legal pentru Programul LEADER și GAL-uri a fost un proces complex, care a presupus promovarea și adoptarea unui șir de modificări la legislația în vigoare. Aceste acțiuni au fost realizate datorită eforturilor Ministerului, Comisiei Parlamentare „Agricultură și industrie alimentară”, în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldovași Grupurile de Acțiune Locală, cu suport oferit de partenerii de dezvoltare prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.
„Adoptarea legii cu privire la GAL-uricreează noi oportunități pentru dezvoltarea rurală prin intermediul abordării LEADER.Ca să ajungem la acest rezultat, am parcurs alături de Minister și GAL-uri un proces complex. Împreună am reușit să creăm un instrument inovativ și eficient pentru dezvoltarea rurală, care încurajează activismul local și oferă un imbold pentru dezvoltare economică”, declară Marina Albu, președinteRețeaua Națională LEADER din Republica Moldovași director adjunct Solidarity Fund PL în Moldova.
Datorită eforturilor comune, Republica Moldova a devenit prima și, la moment, unica țară din spațiul non-UEcare implementează Programul LEADER drept instrument al politicilor publice de dezvoltare rurală.
„Astăzi în Republica Moldova, LEADER este unul din cele mai eficiente instrumente de dezvoltare rurală, care sporește economia și potențialul zonelor rurale. LEADER contribuie la reducerea migrației și oferă satelor un nou suflu. Adoptarea Legii cu privire la Grupurile de Acțiune Locală garantează continuitatea acestei abordări și la sigur va aduce mai multe posibilități de dezvoltare pentru locuitorii din mediul rural”, susține Dmitrii Ianul, manager GAL „Cișmeaua Sudului”.
„Experiența de funcționare a GAL «Stâncile Prutului» și rezultatele obținute în acești doi ani ne-au dovedit că locuitorii satelor sunt pregătiți pentru schimbări sociale și economice. Totuși, pentru ca acțiunile și implicarea lor să producă schimbări de durată, acestea trebuie ghidate de o lege specială, adaptată la contextul și necesitățile de nivel local. Sunt convins că adoptarea Legii GAL-urilor și implementarea Programului LEADER va contribui la revitalizarea satelor din Republica Moldova”, spune Ghenadie Bucliș, manager GAL „Stâncile Prutului”.
Acest efort pentru crearea cadrului legislativ va permite înregistrarea GAL-urilor în calitate de persoane juridice și punerea în aplicare a Programului LEADER finanțat din surse publice (Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural). În calitate de instrument al politicilor de stat, Programul LEADER va contribui la dezvoltarea eficientă și durabilă a zonelor rurale.
Distribuie
în rețelele sociale
0
ani de activitate în Republica Moldova
0
proiecte de dezvoltare locală co-finanțate
0
parteneriate facilitate
0
membri în echipă
Warning: Undefined array key 1 in /home/solidarity/domains/solidarityfund.md/public_html/wp-content/themes/solidarity_fund/template-parts/content.php on line 28
Sesiune de informare: Apel de propuneri în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE
,
8 aprilie 2021
Vizite: 855
Solidarity Fund PL în Moldova va desfășura sesiunea de informare în legătură cu Apelul de finanțare pentru GAL-uri în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE, 2.0.
Evenimentul va avea loc online pe platforma ZOOM pe data de 13 aprilie 2021, ora 15:00 și își propune să vină în suportul viitorilor aplicanți, prezentând detaliat Regulile de participare, etapele și termenii generali de implementare ai Fondului. Agenda sesiunii poate fi accesată aici.
Toți doritorii de a participa sunt invitați să completeze Formularul de înregistrare și să adere la ședință, accesând linkul, care va fi transmis ulterior pe email-ul indicat în formular.
Îndemnăm participanții să pregătească din timp întrebările, pe care urmează să le adreseze în timpul sesiunii. Totodată, întrebările vor putea fi acordate și în format scris, după ședință, pe adresa de email xenia.marcov@solidarityfund.md, până pe 15 aprilie 2021.
Lista de întrebări și răspunsuri va fi publicată pe site-ul solidarityfund.md și pe pagina de Facebook a organizației, pe 16 aprilie 2021.
Menționăm că apelul de propuneri pentru finanțarea Grupurilor de Acțiunile Locală a fost lansat în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
LEADER pentru Moldova Rurală: Apel de propuneri pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală
,
2 aprilie 2021
Vizite: 2323
Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova anunță lansarea apelului de propuneri din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Misiunea Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE este de a contribui, în colaborare cu Grupurile de Acțiune Locală, la dezvoltarea rurală în Republica Moldova, să stimuleze competitivitatea și să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile rurale. Finanțarea oferită prin intermediul fondului va genera oportunități pentru Grupurile de Acțiune Locală pentru a-și continua activitățile axate pe dezvoltarea rurală:
asigurarea GAL-urilor cu fonduri pentru cofinanțarea proiectelor și a inițiativelor locale care să contribuie la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL-urilor;
pilotarea implementării instrumentelor inovative pentru creșterea economică locală prin intermediul GAL-urilor;
contribuție la dezvoltarea instituțională și operațională a GAL-ului;
consolidarea experienței de implementare LEADER în Republica Moldova.
Bugetul total al Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 este de 20.000.000,00 MDL.
Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 oferă o nouă modalitate de cofinanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, cu două măsuri financiare: Măsura de Activizare LEADER și Măsura de Dezvoltare LEADER.
Măsura de Activizare LEADER oferă GAL-urilor oportunitatea de a mobiliza actorii comunității locale și de a-i încuraja să contribuie la procesele de dezvoltare locală prin finanțarea proiectelor de scară mică în valoare de 20.000,00 – 80.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat;
Măsura de Dezvoltare LEADER oferă GAL-urilor posibilitatea să co-implementeze proiecte de dezvoltare la scară mica în valoare de: 100.000,00 – 200.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat sub formă de Inițiative Pilot ale GAL. Rolul lor principal este să stimuleze dezvoltarea teritoriului GAL.
Apelul de propuneri este deschis pentru Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova care activează în baza principiilor abordării LEADER și dețin Strategia de Dezvoltare Locală aprobată de Consiliul GAL/Adunarea Generală.
Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor online este 26 aprilie 2021, ora 12:00.
Mai multe informații privind conceptul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare a acestora (inclusiv criteriile de evaluare de conținut) pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneri. Vă rugăm să citiți detaliat Regulile de participare înainte de a depune dosarul de înregistrare.
Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Xenia Marcov: xenia.marcov@solidarityfund.md. Întrebările trebuie să fie expediate până pe 15 aprilie 2021. Toate răspunsurile și explicațiile la întrebările și solicitările înregistrate până pe 15 aprilie 2021, vor fi publicate pe 16 aprilie 2021 pe pagina web: www.solidarityfund.md.
LEADER în Republica Moldova
Abordarea LEADER este implementată în Republica Moldova din anul 2016, cu sprijinul oferit de diferiți parteneri de dezvoltare și în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În prezent, există 32 de GAL-uri, care reunesc aproximativ 300 de unități administrativ-teritoriale, acest lucru însemnând acoperirea a aproximativ 35% din zonele rurale și implicarea a peste 1 500 de actori locali. Aria de acoperire LEADER în Moldova este în continuă creștere, iar până la finele anului 2021, se preconizează creșterea proporției de acoperire a teritoriului rural al țării cu GAL-uri de până la 70%.
Rezultatele generate de GAL-uri în scopul dezvoltării comunităților rurale (aproximativ 700 de micro-proiecte locale implementate până acum) și colaborarea eficientă între MADRM, RNL și partenerii de dezvoltare, au determinat inițierea unui cadru legal care să asigure implementarea Programului Național LEADER și care ar urma să fie cofinanțat de către Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Se așteaptă că faza „pilot” a Programului Național LEADER să fie lansată la sfârșitul anului 2021.
Distribuie
în rețelele sociale
0
ani de activitate în Republica Moldova
0
proiecte de dezvoltare locală co-finanțate
0
parteneriate facilitate
0
membri în echipă
Introdu cuvântul cheie pentru căutare:
Această pagină web folosește tehnologiile cookies pentru a monitoriza vizitele și popularitatea materialelor publicate.Acceptă