logo-loader
Comunicare

Părintele Leonid: „Deja e demonstrat că și aici, și în alte părți, GAL-urile sunt eficiente”

  • Dezvoltare rurală
  • Dezvoltarea rurală
  • Istorii
10 decembrie 2019
Vizite: 1056

Printre multitudinea de proiecte de dezvoltare rurală, se numără și cel al pavării curții bisericii din satul Cucuruzeni. Proiectul, căruia îi dedicăm acest articol, face parte din prioritatea Dezvoltarea sportului, culturii și serviciilor de agrement din GAL „Baștina Gospodarului”.

„Biserica este un monument de arhitectură, un edificiu vechi de peste 160 de ani. Acum un an, când am început să frecventez ședințele GAL, speram să obținem suport în restaurarea bisericii, care tocmai din 1989 nu a beneficiat de nici un serviciu de renovare”, povestește părintele Leonid Sîrghi, preot în satul Cucuruzeni.

Dumnealui spune că, la început, echipa lui era mai sceptică. „Dar ne-a reușit să ne încadrăm în proiect și am pavat 180 de metri pătrați din ogradă, care sperăm că vor ține mulți ani înainte. Comunitatea locală este încântată de aceste schimbări frumoase”, adaugă părintele.

Potrivit dumnealui, mai întâi a fost prevăzută o anumită sumă drept contribuție proprie, dar aceasta acoperea cheltuielile doar pentru o jumătate din întreaga ogradă. „La susținerea comunității locale și adunării parohiale, ne-am mobilizat ca să ducem până la capăt pavarea curții. Astfel, contribuția proprie a depășit de câteva ori suma proiectului, dar ajutorul din partea GAL-ului a fost absolut binevenit”, a menționat Părintele Leonid.

Comunitatea satului Cucuruzeni este numeroasă, majoritatea creștini de orice vârstă și din orice domeniu, care vin să susțină renovarea edificiului, pentru că e istoria satului. „Acesta este locul sfânt unde lumea se adună, se reculege, se reîncarcă cu energie. Astfel, lumea a văzut că este posibil și a căpătat încredere în ajutorul altor fonduri.”

Pe viitor, comunitatea bisericească planifică să pună bazele unei cantine sociale pentru vârstnici și unui atelier de croitorie. „Poate cu aceste planuri ne va reuși să unim oamenii. Sperăm să realizăm mai multe proiecte sociale pentru comunitate”, adaugă Părintele Leonid.

„Trebuie de îndrăznit. Trebuie de mers cu încredere înainte. Totul se realizează cu muncă, răbdare și cerințe respectate. Deja e de ceva timp demonstrat că și aici, și în alte părți, GAL-urile sunt eficiente”, punctează Părintele Leonid.

Proiectul „Pavarea ogrăzii bisericii”, implementat de către Biserica Cucuruzeni, r-l Orhei, a fost realizat în cadrul proiectului Activități USAID LEADER, co-finanțat de Agenția SUA pentru dezvoltare internațională – USAID, programul polonez pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish aid, și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă