logo-loader
Comunicare

Abordarea LEADER în Republica Moldova: Comunitățile rurale își aleg domeniile de dezvoltare

26 ianuarie 2021
Vizite: 831

Procesul-pilot „Inovatorii LEADER — UE”, lansat la 26 ianuarie 2021, în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, va consolida Grupurile de Acțiune Locală (GAL) ca modele de dezvoltare pentru sectoarele în care acestea se vor specializa.

În cadrul procesului-pilot, GAL-urile selectate vor identifica sectoarele cu cel mai mare potențial de dezvoltare în regiunile lor, urmând să traseze planuri de acțiuni specifice. Astfel, GAL-urile se vor specializa, printre altele, ca agenții de promovare a produselor locale, centre culturale, promotori ai bucătăriei locale — orice sectoare care pot deveni cartea de vizită a regiunii. Evenimentul de lansare „Inovatorii LEADER — UE” au unit peste 60 de persoane din GAL-urile din țară.

Unul dintre studiile realizate în anul 2017, în cadrul Grupurilor de Acțiune Locală arăta că inovația era una din prioritățile pe care GAL-urile doresc să le implementeze. Astăzi discutăm despre domeniile tematice care țin de dezvoltarea rețelelor locale, marketingul produselor locale, patrimoniul local, modelele inovative care au ca scop îmbunătățirea situației demografice, prestarea serviciilor în localitățile rurale și mobilizarea resurselor locale. Cu cât mai multe oportunități vor exista pentru Grupurile de Acțiune Locală, cu atât mai multe șanse pentru dezvoltare”, a subliniat Ilona Gruenewald, Manager de Proiecte, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.  

Astăzi începe o nouă etapă pentru abordarea LEADER în Republica Moldova, pe care o putem considera debutul unui proces de profesionalizare a Grupurilor de Acțiune Locală. GAL-urile sunt entitățile locale care pot aduce inovația în comunitățile rurale, iar conceptul de «GAL – model de dezvoltare tematică» este o abordare inovativă, care țintește spre cele mai importante sectoare și resurse locale. Pentru început, vor fi elaborate planuri specifice de dezvoltare și, grație finanțării oferite de Uniunea Europeană și Polish Aid și sprijinului continuu al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vom susține acele proiecte locale care vor deveni  parte integrală a acestui proces complex de dezvoltare”, a afirmat Cristina Gonța, Manager Unitate „Dezvoltare Economică Locală”, Solidarity Fund PL în Moldova. 

Deși acest model este o premieră în Republica Moldova, există deja numeroase istorii de succes ale aplicării acestuia în țările UE. Un astfel de exemplu este GAL „Völgyvidék” din Ungaria, care organizează tururi gastronomice locale cu accent pe producția de brânzeturi, sub denumirea de „Drumul Cașcavalului”. În Italia, GAL „Far Maremma”, regiune bine-cunoscută pentru vinurile sale, a reunit micii viticultori locali într-o asociație ce organizează vizite la vinării și își diversifică împreună oferta de produse. GAL „Wendland-Elbetal” din Germania a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestei regiuni ca model de dezvoltare durabilă, toată energia folosită aici fiind din surse regenerabile. 

Experiența LEADER a țărilor europene ne arată că sinergia dintre economie, protecția mediului și dimensiunea socială, precum și procesul participativ al comunităților în mod sistematic, au făcut posibilă dezvoltarea locală durabilă. GAL-urile se bazează pe valorile locale, iar oamenii sunt motivați de rezultatele pe care le văd în zonele unde trăiesc”, a declarat Marta Marczis, Expert Internațional LEADER/CLLD. 

Marta Marczis și-a exprimat încrederea că GAL-urile din Republica Moldova vor reuși să aducă inovația în localitățile lor și a încurajat oamenii să exploreze capacitățile și potențialul local, menționând că de la începuturile sale în 2016 și până în prezent, abordarea LEADER în Republica Moldova a devenit o istorie de succes. 

GAL-urile selectate pentru acest proces-pilot vor funcționa ca o umbrelă de dezvoltare, sub care își vor uni forțele diverși actori locali din domeniul de activitate ales. Procesul va implica echipele de management ale GAL-urilor și partenerii locali, în special mici antreprenori, pentru a crea soluții concrete care să inspire și să poată fi multiplicate de alte GAL-uri.  

Procesul-pilot Inovatorii LEADER — UE, GAL — Model de Dezvoltare Tematică are loc în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova. 

Pentru informații suplimentare despre procesul-pilot, vă rugăm să luați legătura cu Iulia Țvigun, Specialist Dezvoltare Economică Locală: iulia.tvigun@solidarityfund.md / 062 121 248. 

Mai multe despre GAL-uri și abordarea LEADER, puteți citi și pe site-ul Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova. 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă