logo-loader
Cine suntem

Despre
Solidarity Fund PL în Moldova

Vizite: 6347

Solidarity Fund PL în Moldova este reprezentanța Solidarity Fund PL, fundație de stat, gestionată și co-finanțată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, creată pentru a contribui la dezvoltarea țărilor din vecinătate.

Solidarity Fund PL în Moldova este activă din 2013 și este formată dintr-o echipă de peste 50 de persoane care lucrează pentru implementarea de soluții sistemice menite să stimuleze dezvoltarea locală în țară, având misiunea de a crea un mediu comun de siguranță, libertate și prosperitate pentru populația Republicii Moldova. Din februarie 2023, organizația s-a alăturat grupului de entități evaluate în cadrul pilonului UE și poate fi încredințată cu sarcini de implementare bugetară în cadrul gestionării indirecte.

Obiective

Solidarity Fund PL în Moldova își propune să consolideze Republica Moldova ca o țară care creează condiții pentru dezvoltarea locală, ceea ce se traduce într-o mai bună calitate a vieții pentru locuitori și întărește co-responsabilitatea cetățenilor și instituțiilor în procesul de modernizare a țării, care este concomitent cu integrarea în Uniunea Europeană. În acest context, Solidarity Fund PL în Moldova colaborează extensiv cu diverși parteneri locali, naționali și internaționali pentru:

  • întărirea comunităților rurale și dezvoltarea competențelor instituțiilor publice în gestionarea dezvoltării zonelor rurale
  • împuternicirea comunităților urbane și consolidarea capacităților publice în guvernanța urbană
  • crearea unui mediu favorabil pentru funcționarea și dezvoltarea serviciilor voluntare de pompieri ca element integrant al sistemului de protecție civilă
  • consolidarea competențelor Ministerului Afacerilor Interne și a serviciilor subordonate în anumite domenii, conform standardelor UE, ceea ce se traduce într-o creștere a securității locuitorilor Republicii Moldova

Principalele domenii de intervenție ale SFPL în MD includ:

  • Dezvoltare rurală, inclusiv LEADER/CLLD, implicare civică, inovare și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural și a turismului.
  • Dezvoltare urbană, care cuprinde revitalizarea urbană, participarea civică și fonduri pentru coeziune.
  • Protecție civilă, inclusiv implementarea pompierilor voluntari, în special în zonele rurale.
  • Susținere pentru securitatea internă, inclusiv partajarea experienței și aducerea serviciilor la standardele UE.

Viziune. Misiune. Valori. 

Viziune: Un mediu comun de siguranță, libertate și prosperitate pentru populația Republicii Moldova.

Misiune: Aducem o nouă abordare de cooperare pentru dezvoltare care consolidează capitalul de încredere socială și acționează spre binele comunităților locale.

Valori: solidaritate, responsabilitate, respect, empatie.

Solidaritate – ca echipă și organizație suntem solidari cu oamenii din Moldova. Împărtășim valori care ne unesc și care reduc din granițele geografice, economice și sociale. Ne simțim co-responsabili pentru activitățile desfășurate în comun, care derivă din determinarea de a ne ajuta reciproc și de a acționa în spirit unitar și înțelegere. Vedem solidaritatea ca pe o investiție care stă la baza cooperării pentru dezvoltare. Investind în partenerii noștri, investim într-un mediu comun de siguranță, libertate și prosperitate pentru comunități. Ne străduim să acționăm rapid, conștient și responsabil, astfel încât să consolidăm încrederea comunităților și să punem umărul la dezvoltare într-un mod participativ și suficient. Implementăm activitățile programate în mod sistemic și generăm soluții care corespund contextului actual și acționează spre binele comunităților locale.

Responsabilitate – împărtășim experiența noastră fără a impune soluții. Împreună cu partenerii noștri diagnosticăm problemele și căutăm cele mai bune scenarii. Evaluăm conștiincios și în detaliu condițiile locale și comunicăm sincer și transparent privind șansele implementării proiectelor planificate. Ne angajăm pe deplin în ceea ce facem și ne asumăm responsabilitate pentru acțiunile comune, întrucât ne pasă de rezultatele eforturilor întreprinse. Oferim partenerilor noștri cunoștințe, experiență și instrumente necesare pentru ca ei să dezvolte inițiative similare în mod independent în viitor și să lucreze eficient.

Respect – respectăm legile, instituțiile statului, tradițiile, valorile sociale, normele deontologice și standardele de conduită în raport cu  partenerii cu care colaborăm, având ca reper determinarea de a contribui la crearea unui mediu comun de siguranță, libertate și prosperitate. Suntem conștienți de diversitatea culturală și o abordăm cu  respect, fiind convinși că acest comportament stimulează coeziunea și încrederea socială în rândurile comunităților.

Empatie – conștientizăm complexitatea circumstanțelor istorice, particularitățile de tradiții și problemele existente. Suntem receptivi față de experiențele partenerilor noștri și afinitățile locale și folosim aceste cunoștințe pentru a planifica inițiative care produc schimbări pozitive în realitatea în care trăim. Optăm pentru o abordare pas cu pas, deoarece realizăm că fiecare schimbare necesită  timp. Suntem alături de oameni și acționăm pentru oameni. Evităm să aplicăm o soluție generalizată tuturor proceselor, adaptându-ne activitățile la condițiile locale și la nevoile partenerilor noștri.

Abordarea noastră de cooperare pentru dezvoltare

SFPL în MD consideră cooperarea pentru dezvoltare drept investiție într-un mediu comun de siguranță, libertate și prosperitate pentru oamenii din Moldova. 

Sentimentul de siguranță împreună cu libertatea de gândire și acțiune a cetățenilor reprezintă premisele dezvoltării oricărui stat. Prosperitatea societății moldovenești devine posibilă doar într-un mediu comun sigur, inclusiv la nivel regional. În contextul crizelor globale, fragilitatea acestor principii de bază influențează în mod direct calea de progres a țării. Acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană reprezintă pentru Republica Moldova o oportunitate de fortificare a valorilor esențiale de siguranță și libertate, conferite de mediul solidar în care se consolidează democrația și dezvoltarea economică a țării.

Activitatea noastră  este orientată spre o nouă perspectivă de cooperare pentru dezvoltare în care oamenii din Moldova au curajul și determinarea de a evolua în comunități reziliente. Implicarea oamenilor și adaptarea instrumentelor de dezvoltare la necesitățile reale din teritoriu stă la baza abordării noastre de lucru, menită să consolideze capitalul de încredere socială întru binele comunităților locale. Prin dialog și cooperare cu partenerii la nivel local, regional și central, venim în sprijinul conceptualizării și implementării politicilor publice, valorificând potențialul societății moldovenești. 

Împreună cu oamenii din satele și orașele din Moldova realizăm programe și proiecte, stimulând procese de dezvoltare și contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În așa mod, eforturile noastre comune capătă un caracter sistemic, iar rezultatele au un impact de lungă durată asupra întregii comunități.

Parteneri

Parteneri strategici: Guvernul Republicii Moldova, Polish aid

Parteneri de dezvoltare: Uniunea Europeană, USAID

Agenții de dezvoltare cu care colaborăm: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Centrul Estonian pentru Dezvoltare Internațională, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare

Parteneri locali: 

Raportul activității organizației poate fi vizualizat și descărcat aici:                                                                                                                                                             

Raport de activitate 2023. Raport financiar 2023.

Raport de activitate 2022. Raport financiar 2022.

Raport de activitate 2021. Raport financiar 2021.

Raport de activitate 2020. Raport financiar 2020.

Raport de activitate 2019. Raport financiar 2019.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă