logo-loader
Comunicare

Cu resurse mici, pentru fapte mari 

  • Istorii
  • Noutăți
  • Protecție civilă
  • Protecție civilă
  • Protecție civilă
20 martie 2024
Vizite: 44

Pompierii voluntari – persoanele care își dedică timpul pentru a servi comunitatea lor, fără a aștepta ceva în schimb. În multe zone rurale și comunități, ei sunt coloana vertebrală a serviciilor de intervenție primare. În cele mai dese cazuri, cu resurse minime și echipament limitat, se confruntă cu provocări semnificative în misiunile lor însă spiritul lor de angajament față de siguranța comunității le dă curaj mereu să fie în linia întâi.

Necesitatea deschiderii posturilor de pompieri voluntari în localitățile rurale a apărut din cauza faptului că avem localități amplasate la distanță mare de posturile de pompieri profesioniști iar în unele cazuri incendii simultane nu permit intervenția pompierilor profesioniști în timp util. Având Postul de pompieri în localitate, voluntarii reușesc să intervină în primele 15 minute de la declanșarea situației de urgență – timpul maxim de intervenție recomandat conform standardelor EU. Acest fapt, i-a motivat și pe cetățenii comunei  Izvoare, raionul Floresti, să inițieze procesul de creare a unui post de pompieri voluntari. „Sunt mai multe sate în jur care adesea ar avea nevoie de ajutor. De la Postul de pompieri din raion sunt 25 de km până la noi și durează destul de mult până ajunge mașina de intervenție. Anterior, noi am intervenit  la câteva incendii cu tractorul și am reușită să ajutăm .”, a menționat Vladimir Zgavordei, primarul comunei  Izvoare.  

La moment, localitatea Izvoare are deja 7 persoane înscrise pentru a fi pompieri voluntari, iar aceștia  sunt încântați de inițiativă și de oportunitatea de a ajuta consătenii lor. În acest context, pentru a putea crea postul de pompieri voluntari în localitate, satul Izvoare a primit drept donație o autospecială din partea postului de pompieri voluntari Leka Opatowska, Voievodatul Wielkopolska, Polonia, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova”. „Până la moment noi nu am avut post de pompieri. Am decis că vrem și noi să facem ceva pentru binele cetățenilor, să avem ceva al nostru. Pentru aceasta însă aveam nevoie și de echipament”, a mai adăugat primarul satului Izvoare. În cadrul evenimentului de predare a autospecialei care a avut loc în Voievodatul  Wielkopolska, au participat Krzysztof Grabowski – mareșal adjunct al Voievodatului Wielkopolska, Adam Kopis – Primarul comunei Łęka Opatowska, Igor Bodiu – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Polonia, Przemysław Musiałkowski – Director executiv SFPL în Moldova și Vladimir Zgavordei – primarul comunei Izvoare. 

Proiectul pilot „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova” a fost demarat în anul 2022 de către Solidarity Fund PL în Moldova. Scopul proiectului este de a consolida capacitățile de protecție civilă în Republica Moldova, prin crearea unui mediu favorabil pentru funcționarea și dezvoltarea Posturilor  de Salvatori și Pompieri Voluntari ca element cuprinzător al sistemului de protecție civilă din țară. Vitalie Lupașcu – Managerul proiectului, consideră că prin intermediul acestui proiect, este posibil să aducem modelele de bune practici pe care le vedem la pratenerii noștri UE iar Posturile de pompieri voluntari să devină un factor de coeziune socială. În cadrul aceluiași  proiect, au fost oferite drept donații mai multe autospeciale, echipamente de intervenție precum și au fost efectuate investiții  în reconstrucția a trei  Posturi de pompieri voluntari din țară.  La începutul anului curent, o altă autospecială a fost oferită din partea municipiului Rychwał, către satul Zubrești.  

Fiecare dintre acțiunile de asigurare a localităților rurale prin intermediul proiectului „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova”, sunt o șansă de a face viața oamenilor din localitățile rurale mai sigură, iar comunitatea  să poată progresa fără teama de a-și pierde întreaga muncă sau investiție într-o singură clipă. De aceea orice investiție contează, iar inițiativele venite din partea comunităților le oferă oamenilor șansa de a-și modela viitorul. 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă