logo-loader
Comunicare

Festivalul Pompierilor Voluntari, ediția I

  • Evenimente
  • Protecție civilă
24 octombrie 2022
Vizite: 171

22 octombrie, 2022, peste 100 de pompieri voluntari din Republica Moldova și-au dat întâlnire la prima ediție a Festivalului Pompierilor Voluntari, care a creat o platformă de cooperare între posturile teritoriale de salvatori și pompieri voluntari (PTSPV), precum și de promovare a culturii voluntariatului în situații de urgență.

În cadrul festivalului, pompierii voluntari au participat la competiții specifice intervențiilor în situații de urgență, organizate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI (IGSU). Astfel, pompierii și-au dezvoltat și testat capacitățile de gestionare a riscurilor și dezastrelor la nivel comunitar, precum și cele de prevenire și răspuns în timp util la situațiile de urgență.

Totodată, evenimentul a oferit invitaților oportunitatea de a participa în discuții și de a se familiariza cu măsurile de îmbunătățire a legislației RM în contextul reglementării activității pompierilor voluntari, precum și de a studia oportunități de colaborarea cu posturile teritoriale de salvatori și pompieri voluntari (PTSPV) din alte localități în vederea creării unei asociații de profil, care să reprezinte interesele și obiectivele comune ale pompierilor voluntari. Astăzi, în Republica Moldova activează 78 de posturi teritoriale de salvatori și pompieri, dintre care 22 sunt posturi teritoriale de salvatori și pompieri voluntari. 

În cadrul atelierelor de lucru moderate de reprezentanții IGSU, pompierii voluntari din cele 12 PTSPV prezente la eveniment au evaluat oportunitățile de colaborare cu IGSU în vedere eficientizării proceselor de intervenție și schimbului de experiență, explorând totodată oportunități de finanțare și fundraising pentru dezvoltarea PTSPV.

La eveniment au participat și reprezentanți din voievodatul Wielkopolska, comuna Stawiszyn, care în 2021 au donat o autospecială de pompieri Primăriei Sireți. Pentru a consolida relația de prietenie între cele două localități, în cadrul evenimentului a fost semnat un acord de colaborare între Primăria Sireți și Primăria Stawyszin, Polonia.

Anterior festivalului, la mijlocul lunii octombrie, douăzeci de salvatori din subdiviziunile IGSU au participat la un curs dedicat lucrărilor de căutare și salvare în mediul urban, moderate de formatorii polonezi în legătură cu realizarea acțiunilor de stabilizare a construcțiilor avariate, efectuarea lucrărilor de tăiere și secționare a metalului, precum și a materialelor constructive din lemn. În perioada desfășurării cursului practic, salvatorii au efectuat misiuni improvizate de căutare, salvare și deblocare a instalațiilor cu utilizarea echipamentelor performante și autospeciale de descarcerare grea. Astfel, angajații IGSU au practicat mai multe tehnici de salvare și deblocare în medii periculoase în caz de cutremure, furtuni, inundații, precum și accidente tehnologice. 

Festivalul Pompierilor Voluntari este organizat în cadrul Proiectului Pilot „Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova”, lansat în luna martie 2022 de către Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Proiectul își propune să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru funcționarea și dezvoltarea Posturilor Teritoriale de Salvatori și Pompieri Voluntari, prin evaluarea cadrului normativ ce reglementează voluntariatul în situații de urgență precum și pentru a testa, iar ulterior a furniza soluții optime de elaborare a standardelor aplicabile în domeniu. La moment, proiectul pilot este implementat în parteneriat cu 8 comunități rurale din Republica Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă