logo-loader
Comunicare

Lansarea oficială a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” — perspective și oportunități

  • Noutăți
22 septembrie 2020
Vizite: 812

Astăzi, în cadrul unui eveniment online, a fost lansat oficial proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală”, care este rezultatul unei cooperări dintre Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Solidarity Fund PL și Programul de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone

Noul proiect, cu bugetul total de 3.000.000,00 USD prevede implementarea și promovarea abordării LEADER în zonele rurale din Republica Moldova, atât prin diverse oportunități de dezvoltare create, cât și prin implementarea micro-proiectelor locale.

Abordarea LEADER este un instrument european, implementarea căruia a început în Republica Moldova în anul 2016. La acest proces contribuie mai mulți parteneri, inclusiv Uniunea Europeană, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, comunitățile locale, autoritățile publice, parteneri de implementare. Datorită implicării active a actorilor locali și rezultatelor care au fost obținute, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a început procesul de creare a cadrului legal pentru finanțarea Grupurilor de Acțiune Locală din surse publice.

Proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală” este o nouă componentă a procesului de dezvoltare, care va contribui la identificarea și valorificarea resurselor locale în micro-regiuni, va oferi suport Grupurilor de Acțiune Locală ce activează pe teritoriul țării și va contribui la crearea a cel puțin 16 GAL-uri. De asemenea, 70% din buget vor fi direcționate spre finanțarea proiectelor de îmbunătățire a economiei locale.

Bartłomiej Zdaniuk, Ambasador al Republicii Polone în Republica Moldova a declarat faptul că cel mai mare succes al abordării LEADER și al Grupurilor de Acțiune Locală este faptul că locuitorii zonelor rurale și-au recăpătat optimismul pentru a continua afacerile de familie lansate. Colaborarea cu Statele Unite ale Americii este o onoare imensă și o recunoaștere a eforturilor depuse în ultimii ani, de Polonia și echipa Solidarity Fund PL în Moldova. Abordarea LEADER reprezintă un instrument european care a demonstrat eficiența în dezvoltarea posibilităților autorităților locale, dar și în domeniul antreprenoriatului prin susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, aceasta fiind în esență – cheia succesului. Prin implementarea unor asemenea proiecte, construim deja Uniunea Europeană în casele oamenilor, a subliniat Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk.  

Scott Hocklander – Director de Misiune, USAID in Moldova a declarat faptul că prin eforturi comune, proiectul LEADER pentru Moldova Rurală devine o istorie de succes. Parteneriatul Guvernului Statelor Unite cu Guvernul Poloniei este unul foarte important și valoros pentru implementarea Abordării LEADER, iar istoriile de succes în dezvoltarea locală și oportunitățile care se oferă la nivel local, confirmă faptul că această activitate trebuie să continue. USAID este interesată în sprijinirea acestui program în Republica Moldova, pentru că anume Abordarea LEADER încurajează cetățenii să-și rezolve problemele la nivel local și încurajează tinerii să investească în dezvoltarea comunităților în care trăiesc. 

Totodată, Scott Hocklandera reiterat importanța implicării MADRM, așa încât suportul să fie alocat și din bugetul de stat, iar Abordarea LEADER să fie instituționalizată.  

Dorin Andros, Secretar de Stat al Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a confirmat susținerea la nivel de stat în procesul implementării Abordării LEADER în Republica Moldova. Împreună cu Solidarity Fund PL în Moldova am reușit în acest an, să elaborăm și să promovăm în Parlament, inițiativa legislativă care ne va oferi posibilitatea de finanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, iar cele 5% din Fondul de Subvenționare în Agricultură vor putea contribui la implementarea anumitor proiecte. 

Aleksandra Jarosiewicz, Director Executiv al Solidarity Fund PL și-a exprimat recunoștința pentru suportul constant al partenerilor proiectului – USAID, Polish Aid și  MADRM, subliniind faptul că doar prin cooperare va fi asigurată durabilitatea proiectului și vor fi aduse schimbări de la rădăcină.

Elena Reoneac – manager GAL Lunca cului a relatat experiența de creării GAL-ului: „Grupul de Acțiune Locală  este un sprijin cu adevărat pentru cei care vor să-și realizeze ideile aici, acasă. În anul 2019, am implementat cu succes 12 proiecte, iar cel mai îmbucurător fapt, este că populația a început să creadă în forțele proprii și să vină cu inițiative”. 

Alexandru Sîrbu, Membru al Grupului de Acțiune Locală Valea Cuboltei: Încă de la începuturi mi-am exprimat dorința de a scrie proiecte și de a mă implica în activitatea GAL-ului. Proiectele sunt mici, dar au un impact direct asupra localității și în acest sens, îndemn toți cetățenii să beneficieze de oportunitățile oferite de GAL. 

Proiectul constă din patru activități-cluster (grupate):

  • LEADER Inception –  crearea a 16 GAL-uri noi;
  • LEADER Advancers – susținerea proiectelor de dezvoltare locală în parteneriat cu aproximativ 12 GAL-uri;
  • Inovatori LEADER – pilotarea instrumentelor inovatoare pentru dezvoltarea economiei locale;
  • LEADER Knowledge – analiza impactului de dezvoltare.

Proiectul „LEADER pentru Moldova Rurală” este finanțat de USAID Moldova și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă