logo-loader
Comunicare

Mihai Chitaica, GAL „Serpentina Nistrului”: Am reușit să aduc copii la performanțe extrem de bune

  • Dezvoltare rurală
12 iulie 2019
Vizite: 253

Următoarea istorie este despre un proiect, destinat dezvoltării unei comunități sănătoase și, gândim noi, încercării de a-i obișnui pe copii cu modul sănătos de viață. Vorbim despre proiectul „Turism și sport în siguranță”, beneficiarul direct al căruia e Mihai Chitaica, iar beneficiarii indirecți – copiii clubului său de caiac canoe, un sport nautic, care se practică pe ambarcațiuni ușoare. „Sunt antrenor al clubului, unde se practică acest sport”, povestește dnul Chitaica.

Deschis în a doua jumătate a lui 2016, clubul acum găzduiește lecții de caiac-canoe pentru copiii și adolescenții din satul Varnița. „În cadrul abordării LEADER, am obținut finanțare parțială pentru a procura un motor pentru barca de antrenor. În club, avem copii de vârsta 9-10 ani și atunci când ei sunt la antrenamente, vă dați seama că neapărat trebuie să fiu și eu prin preajmă și să-i supraveghez”, menționează dnul Mihai. Dumnealui zice că adolescenții din club sunt deja mai cu experiență – vin la antrenamente din mai, sunt siguri în mișcările lor pe apă, se țin bine în bărci. „Dacă e cumva un timp mai cu vânt la antrenamente, copiii au nevoie de instrucțiuni și supraveghere specială. Avem bărci sportive, care necesită o echilibrare specială.”

Din spusele antrenorului, doritori să practice caiac-canoe sunt, doar că clubul nu dispune de capacități atât de extinse. „Ne-am plăcea să avem mai multe bărci, mai moderne. Dar și cadre didactice – sunt singurul antrenor și forțele mele nu sunt suficiente pentru a supraveghea mai multe grupuri de copii”, spune dnul Chitaica.

Tinerii antrenați de dnul Chitaica au participat și la competiții în Bălți, Varnița și Chișinău. „Da, avem și veste de protecție, care pot ține persoane, ce cântăresc până la 80 de kg. Totuși, am antrenat copiii în exerciții de înot pe anumite distanțe și ei și-au dezvoltat abilitățile în acest sport”, spune cu mândrie dnul Mihai. „Mi-au fost de-ajuns câteva luni să-i aduc la performanțe extrem de bune.”

Deși afară sufla un vânt rece, tinerii nu regretau nici un minut că dedică atât timp sportului lor poate chiar preferat. Exigența dlui Chitaica i-a ajutat să obțină performanțe deosebite, care îi vor ajuta să meargă împotriva oricărui vânt.

Acest articol face parte din seria „Istorii de Succes”, privind ediția rurală LEADER, Fondul Granturilor Mici 2018, implementat de Solidarity Fund PL in Moldova. Solidarity Fund PL in Moldova susține crearea și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală în Republica Moldova, în baza abordării LEADER. Proiectul „Turism și sport în siguranță” este implementat în cadrul ediției rurale LEADER a Fondului Granturilor Mici 2018 (cu suportul Polish aid) și susținut de GAL „Serpentina Nistrului.”

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă