logo-loader
Comunicare

Modele de urmat în economia rurală | Cooperativă apicolă – Fondul Inițiativelor Pilot LEADER–UE

  • Dezvoltare rurală
19 iulie 2021
Vizite: 1057

„Îmi doresc mult ca noi, în Moldova, să consumăm mai multe produse apicole și să dezvoltăm sectorul din interior”, o spune Mihai Bozianu, un antreprenor care și-a găsit rostul și pasiunea între albine și care a pus bazele unei cooperative apicole în Republica Moldova – „Ghidapisgrup”. Împărtășim și noi la Solidarity Fund PL în Moldova aceeași dorință de a promova produsele locale și de a valorifica resursele existente în localitățile rurale.

Prin intermediul Fondului Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020, finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, ne-am propus să susținem ideile de  afaceri care contribuie la dezvoltarea economică în sate și pot servi drept modele de urmat pentru alți antreprenori. Mihai este unul din cei 12 antreprenori din mediul rural care au obținut finanțare, cooperativa apicolă, fiind un exemplu frumos de asociere a apicultorilor pentru consolidarea afacerilor asociate și a sectorului apicol.

Într-o zi însorită, i-am făcut o vizită lui Mihai chiar la el la prisacă, recent modernizată cu peste o mie de nuclee APIDEA pentru împerecherea mătcilor, cu susținerea Fondului Inițiativelor Pilot LEADER–UE 2020. Prisaca se află într-o zonă pitorească, în mijlocul naturii – satul Mingir din raionul Hîncești, care, alături de alte sate din vecinătate, este în plin proces de creare a unui Grup de Acțiune Locală. Printre zumzete și înțepături de albine, pe care aproape că nici nu le mai simte deja, Mihai ne-a împărtășit viziunea sa ambițioasă, dar pragmatică pentru sectorul apicol al Republicii Moldova, pe care lucrează activ să o transforme în realitate împreună cu ceilalți membri „Ghidapisgrup”.

Albinărit local cu regine de import

Povestea lui Mihai cu albinele pornește încă de la începutul anilor 2000’, când a pus bazele unei stupine cu doar două familii de albine. Având posibilitatea să viziteze mai multe ferme apicole din Europa și Statele Unite, a reușit să-și lărgească cunoștințele și orizonturile profesionale: „Acele experiențe m-au făcut să-mi dau seama că și acasă e posibil de construit ceva în apicultură, mai bine chiar decât în alte colțuri ale lumii. Aici te-ai născut, îți cunoști florile, oamenii și știi bine ce trebuie să faci.”

Întors în țară cu poftă de muncă, Mihai s-a confruntat cu una din cele mai mari probleme care afectează la moment sectorul apicol: lipsa materialului genetic de proveniență autohtonă, mai exact regine din rasa carpatină – singura omologată în Republica Moldova, datorită rezistenței sale ridicate la iernat, secete și boli.

Pentru a compensa deficitul de pe piața locală și a-și asigura necesarul de regine, Mihai a fost nevoit să le importe din Ucraina, însă nici această soluție nu este lipsită de neajunsuri: Sunt mai multe nuanțe și aspecte aici pe care nu le putem controla din punct de vedere genetic – nu știm cum au fost făcută selecția, care a fost fondul de trântori acolo în Ucraina, și multe altele.

Spirit de antreprenoriat și cooperare

Mihai a înțeles că adevărata soluție este să-și stimuleze producția proprie de material genetic, folosind noile tendințe de apicultură inteligentă practicate peste hotare. Și fiindcă tehnologiile moderne cer investiții generoase, a aplicat la Fondul Inițiativelor Pilot LEADER–UE 2020 ,lansat de Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova.

Tot apelul de propuneri i-a dat imboldul de care avea nevoie ca să înființeze Cooperativa de Întreprinzător „Ghidapisgrup”, împreună cu alte patru întreprinderi apicole din diferite zone ale țării. Ideea unei cooperative apicole exista deja de ceva timp în rândul membrilor, după ce au văzut modelul aplicat cu succes în alte țări, inclusiv din regiune. După mai multe discuții, au ajuns la concluzia că se poate pune în aplicare și în Republica Moldova, pentru a eficientiza producția și vânzările de miere: „Cooperativa a luat naștere din necesitatea de a comercializa produsele apicole direct către consumator. Până la cooperativă, noi practic comercializam mierea către procesatorii de pe piața locală, și atunci unul din partenerii noștri a venit cu ideea de a constitui o cooperativă, ca să putem să ne valorificăm produsele și să creăm unele noi – inclusiv să ne putem produce singuri materialul genetic.”

Astfel, unul dintre efectele pozitive a înființării unei Cooperative este eliminarea intermediarilor din mai multe procese ce țin de colectare, producere și comercializare a produsului finit.

Regine autohtone prin tehnologie elvețiană

Perseverența și abordarea modernă de care au dat dovadă Mihai și colegii de cooperativă au stat la baza aprobării proiectului propus, într-un final beneficiind de 560.000 MDL – cea mai consistentă susținere din cadrul Fondul Inițiativelor Pilot LEADER–UE, datorită asocierii producătorilor. La această sumă s-a adăugat contribuția proprie din partea „Ghidapisgrup” în valoare de 655.000 MDL, întreaga sumă fiind investită în peste 1.300 de nuclee APIDEA de producție elvețiană.

Aceste nuclee, cele mai utilizate la nivel mondial pentru împerecherea reginelor, vor spori și eficientiza producția de material genetic autohton de o calitate înaltă: „Nucleele APIDEA sunt practic un fel de mini-stupi, testate în peste 100.000 de ocazii și expoziții care au demonstrat succesul acestora, cu o rată de 90% de împerechere a reginelor la o calitate foarte bună.”

Investiția nu a întârziat să dea roade pentru membrii cooperativei: „La doar circa jumătate de an de la achiziționarea nucleelor, avem deja rezultate bune de pe urma lor. Am obținut prima generație de regine și urmează să avem încă două sau chiar trei anul acesta, fiind un an bun pentru înmulțirea albinelor.”

O investiție pe termen lung

Ambițiile lui Mihai însă nu se opresc aici. Tehnologia și inovația pe care le aplică „Ghidapisgrup”, inclusiv prin intermediul nucleelor APIDEA, vin ca răspuns la necesitățile ramurii dulci a industriei agricole din Republica Moldova.Ceea ce își propune el, cu ajutorul suportului primit prin Fondul Inițiativelor Pilot LEADER–UE, e ca soluția găsită de el să fie împărtășită și replicată la nivelul întregii comunități apicole a țării: „Faptul că noi am început creșterea albinelor și avem rezultatele așteptate ne bucură în sine, însă acesta e doar începutul. Dorința noastră este să putem împărtăși experiența deja acumulată cu alți apicultori din țară, în primul rând prin furnizarea materialului genetic de înaltă calitate. În al doilea rând, vrem să putem transmite experiența de creștere a albinelor în nucleul APIDEA și altor cooperative apicole, deja constituite sau care urmează a se constitui în viitorul apropiat, precum și întreprinderilor apicole pe care le avem la moment.”

Deși majoritatea eforturilor și a progreselor din apicultura moldovenească sunt direcționate spre export, pentru Mihai,dezvoltarea sectorului merge mână-n mână cu promovarea consumului de miere pe plan intern. „Una dintre strategiile trasate în cadrul cooperativei este să putem oferi mierea în primul rând consumatorului local, din Republica Moldova. Nouă ne pasă ca cetățenii țării noastre să consume un produs 100% natural, și abia apoi să exportăm surplusul”, menționează dumnealui.

Ca primă direcție de acțiune,Ghidapisgrup”și-a propus să distribuie mierea în școlile Republicii Moldova, investind astfel o doză de sănătate în viitorul țării. „Ceea ce ne-am propus e ca, în următorii cinci ani, mierea produsă în cadrul cooperativei să se găsească măcar în școli, după modelul mai multor țări UE care își susțin astfel și sectorul apicol, și sănătatea copiilor.”

Mai mult consum de miere la noi în țară

Obiectivele lui Mihai sunt cu atât mai importante în contextul în care Republica Moldova e codașă la consumul de miere, lucru care se reflectă și asupra sănătății noastre „Suntem țara cu cel mai slab consum de miere din Europa”, accentuează dumnealui. „Consumăm, statistic, 20 de grame de miere pe cap de locuitor, adică aproximativ o lingură de miere. Prin comparație, Germania consumă pe cap de locuitor 7 kg de miere.”

„Trăim mai puțin ca popor din cauza că nu avem cultura aceasta de a consuma produse cu adevărat naturale, autentice și calitative. Noi în general trimitem la export astfel de produse, inclusiv mierea.”

Conform lui Mihai, consumul redus de miere în rândul moldovenilor se datorează și prețurilor ridicate din comerț, din cauza cărora tind să cumpere mierea mai mult la ocazii speciale. Cooperativa „Ghidapisgrup” își propune să facă mierea mai accesibilă prin scurtarea lanțului de la producător la consumator, unul din principalele avantaje ale asocierii în sectorul apicol. „La moment, în supermaketuri se găsește miere moldovenească ambalată de procesatori tot din Republica Moldova, la un preț ce include adaosul comercial al acestuia. Noi vom încerca să vindem mierea la prețul de producător, fără intermediari, pentru a face astfel mierea mai accesibilă pentru populația locală.”

Achiziționarea nucleelor APIDEA prin intermediul Fondului Inițiativelor Pilot LEADER–UE este de asemenea un pas important în direcția acestui țel ambițios: „Atunci când ai material genetic calitativ, poți să obții recolte de miere de câteva ori mai mari, și ai mai mult produs pe stoc pe care-l poți oferi local. Surplusul merge la export, dar mai întâi, trebuie să consumăm alimente sănătoase la noi acasă.”

Pasul următor – producție și asociere la scară mare

Grație spiritului întreprinzător al lui Mihai și a susținerii din partea Inițiativelor Pilot LEADER–UE, proiectul implementat în cadrul Fondului a devenit un exemplu de reușită în domeniul apicol, bazat pe cooperare, asociere și abordare inovativă. Parcursul lor de succes își are continuitatea prin construcția unei hale de colectare, procesare, ambalare și depozitare a mierii în satul Cojușna din raionul Strășeni. Complexul de 4.500 m2 este o premieră pentru Republica Moldova și va asigura livrarea pe piață a mierii de calitate, conform tuturor normelor în vigoare.

La fel ca investiția în nucleele APIDEA, de beneficiile complexului se va bucura nu doar cooperativa deja formată, ci toți apicultorii din Republica Moldova înregistrați ca persoane juridice, care pot deveni membri asociați. Potrivit lui Mihai, cooperarea este calea de urmat pentru a crește un sector apicol puternic la noi în țară, capabil de performanțe atât pe plan extern, cât și local:
 
„Nu putem supraviețui fără cooperare și fără asociere. Aceasta e unica șansă a noastră, a agricultorilor din Republica Moldova din toate sectoarele, inclusiv cel apicol, ca să putem avea un produs calitativ, uniform, să putem ieși cu el la export, să asigurăm piața și să putem veni cu mierea în școli, așa cum se practică în țările europene.”

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE este parte a proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova” co-finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă