logo-loader
Comunicare

Modele de urmat în economia rurală | Industria laptelui – Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020

  • Dezvoltare rurală
19 august 2021
Vizite: 658

Circa 91% din totalul vacilor mulgătoare sunt întreținute în gospodării casnice și doar 9% din acestea sunt crescute în ferme comerciale. Aceste date reflectate în Programul național de dezvoltare a sectorului de lapte pentru anii 2019-2025 arată că la moment fermierii mici care produc în condiții casnice sunt cei care, de fapt, asigură producția de lapte pentru Republica Moldova.

Numărul acestor mici producători este în continuă scădere și, respectiv, cantitatea de lapte produsă este în continuă scădere. Dacă în 2010 se produceau,  începând de la 576,4 mii tone, în anul 2019 – 308,2 mii tone sau cu circa 48% mai puțin.

Astfel, este evident faptul că în industria laptelui, veriga fundamentală care trebuie sprijinită întru susținerea și dezvoltarea sectorului sunt anume producătorii mici de lactate.

Familia Chiriac este acel exemplu de producători mici care, datorită entuziasmului, muncii și ambițiilor de a fi competitivi, a reușit să devină istoria de succes, care ulterior poate inspira și alți fermieri din această nișă

Spuneam că laboratorul de cașcaval va fi inima afacerii noastre, iar de la inimă – ne mișcăm mai departe”, zice familia Chiriac despre mini-ferma lor cu produse lactate, care a beneficiat de finanțare nerambursabilă în cadrul Fondului Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020. Datorită acestui suport, oferit de către UE și Polish Aid, domeniul produselor lactate din mediul rural capătă o nouă viață.

De la hobby, la afacere datorită suportului GAL

Eudochia și Piotr Chiriac au lansat afacerea mini-fermei cu produse lactate acum trei ani în satul Cealîc, unde, de fapt, au și întemeiat familia, își cresc copiii și promovează oportunitățile de dezvoltare rurală prin propriul exemplu. „Inițial, a fost un hobby”, începe a povesti Piotr. „Eu lucram peste hotare, iar Eudochia gospodărea, îngrijind de cei trei copii ai noștri. Familia noastră a primit în dar o văcuță și de la ea totul a pornit.” După ce au mai luat câteva văcuțe și având lapte cât pentru zeci de produse, Piotr a încetat să meargă peste hotare. Îi plăcea să îngrijească de animale, iar Eudochia experimenta cu produsele lactate și le oferea familiei, prietenilor și cunoscuților. „Când ne spuneau că totul e atât de gustos, ne-am zis că trebuie să continuăm să experimentăm”, adaugă ea.

Așa au apărut și clienții fideli ai afacerii. Gama de produse a fost diversificată – unt, brânză, cașcavaluri moi, apoi au experimentat și cu cașcavalurile tari. Totuși, pentru atât de multe comenzi, erau prea puține produse. „Așa, am apelat la suportul GAL «Bugeac Kilim» cu primul nostru proiect, unde antreprenorii mici din zonele rurale au primit o susținere enormă”, adaugă Piotr, menționând că aceasta s-a întâmplat acum trei ani. Astfel, familia s-a ales cu un sistem de auto-alimentare, electrogenerator de șase kilowați, pentru echilibrarea energiei electrice în situațiile de excepție când aceasta lipsea, dar și un aparat pentru prelucrarea plantelor furajere.

Inițiativă pilot, finanțată pentru un viitor prosper

În cadrul Fondului Inițiativelor Pilot LEADER-UE 2020, mini-ferma Chiriac s-a manifestat cu un proiect de achiziționare a unui ansamblu de tehnică eficientă și utilă afacerii lor. Din suma obținută, 267.000 de lei, Eudochia și Piotr au procurat presă pentru cașcaval, tanc de răcire a laptelui și cameră de maturare a cașcavalurilor cu regimul necesar – de 85% umiditate, cu control riguros al temperaturii, iar din contribuția proprie – mesele și spațiul, care ia forma unui container de tip modul. „Când am scris primul proiect, aveam doar șapte bovine, iar anul trecut aveam tocmai 20. Așa și am rezolvat problema unde să prelucrăm cantitățile de lapte obținut”, menționează Piotr. Iată și istoria noului laborator de cașcavaluri, spațios și răcoros, pentru crearea unor produse de excepție, deja cunoscute în sudul Moldovei, dar dorite și în alte părți ale țării. „În acest laborator, producem cinci-șapte roți de cașcaval timp de o săptămână”, adaugă Piotr, povestind că anii trecuți erau doar două-trei pe lună.

Mărirea sumei de finanțare, cum a fost în cadrul FIP LEADER-UE 2020, a contribuit la progresul antreprenoriatului local. Sumele mici sunt foarte eficiente, dar cu timpul, am înțeles că aveam alte nevoi”, spune Piotr. Deși sumele finanțate în cadrul FIP erau semnificativ mai mari, familia Chiriac a depus formularul de aplicare, indicând cu exactitate doar necesitățile identificate la moment și suma de care aveau nevoie.

Viitorul laboratorului de cașcavaluri

Eudochia povestește cu ardoare despre laboratorul-inimă al afacerii, menționând că datorită proiectelor de tipul dat, micii antreprenori ca familia ei pot atinge noi scopuri. „Datorită Fondului Inițiativelor Pilot, am realizat un proiect de producere, iar acum gândim un nou proiect pentru păstrarea îndelungată a cașcavalurilor, prelungirea procesului de maturare al lor”, adaugă Piotr. Familia Chiriac planifică și o sală de degustare a cașcavalurilor pentru toți doritorii de a vizita sudul Moldovei și de a se întoarce acasă cu diverse lactate făcute cu dragoste. Imaginați-vă că, aici, fiecare doritor va degusta din diversitatea cașcavalurilor create, inclusiv din rețeta proprie a Eudochiei, va participa la ateliere și va crea propriul cașcaval.

Când sunt în proces de pregătire a cașcavalului, mai cânt, mai vorbesc cu el, de parcă e copilul meu”, povestește Eudochia, entuziasmată de proces. „E plin de bacterii vii și se maturează timp îndelungat”, adaugă ea, în timp ce povestește și despre alți producători, pe care îi cunoaște, că se comportă ca părinții cu produsele lor – e nevoie de dragoste, să depui suflet, să fii în dispoziție bună. „Sunt și producători care ascultă jazz în timpul procesului. Noi mai ascultăm muzică, mai dansăm un pic”, zice ea.

Când ești susținut, înseamnă că oamenii cred în tine

În satul Cealîc, care face parte din GAL „Bugeak Kilim” și UTA Găgăuzia, au fost implementate mai multe proiecte sociale și antreprenoriale prin intermediul inițiativelor de susținere a mediului rural: „În orice sat, dacă cineva implementează un proiect cu ajutorul altor inițiative și oamenii aplică, acest lucru funcționează drept o auto-publicitate.”

Piotr relatează că micii producători sunt ca micile întreprinderi și au nevoie de susținere. „Micilor producători le este dificil să se dezvolte – nici finanțe nu-s suficiente, nici experiență nu au”, menționează el, adăugând că toate aceste granturi stimulează un start bun pentru ei: „Dacă nu ar fi fost acel grant oferit de GAL acum trei ani, probabil nici nu am fi pornit afacerea. Ce avem astăzi – în plan de achiziții și dorințe, – e datorită acelui suport”. Piotr menționează că o astfel de investiție pentru micul fermier în orice domeniu – apicultură, agricultură, lactate, – e un pas mare. „În plus, avem și un produs ecologic, prelucrând laptele natural”, adaugă el. Potrivit lui, astfel de proiecte îi mișcă, îi inspiră: „Ăsta e un plus al țării, oamenii vor migra mai puțin, vor rămâne acasă, să lucreze aici. Pe exemplu propriu, pot să spun că da, orice proiect este o gură de aer proaspăt pentru fermieri și după asta, ei nu se mai opresc.”

Îi inspirăm, câte puțin, și pe copiii noștri”, adaugă Eudochia. „E plăcut când copilul îți urmărește activitatea și-ți spune că va deveni și el producător de cașcavaluri. Înțelegi că afacerea va continua să se dezvolte”, adaugă ea.

Deși la început erau sceptici, acum cei din familia Chiriac o spun sigur că prin exemplul propriu demonstrează că diverse proiecte funcționează în favoarea micului fermier: „Primim nu doar ajutor financiar, dar și sfaturi pentru fiecare pas al procesului de implementare, cum să folosim corect această susținere financiară, ca să obții echipamentul dorit sau oricare alt scop propus.” Familia Chiriac împărtășește experiența sa la orice ocazie, spunând că dacă le-a reușit, atunci totul este posibil – datorită încrederii și susținerii oferite, laboratorul de cașcavaluri are echipamentul necesar și alte planuri mari sunt puse la cale. „E nevoie de dorință și idee, dar și să creadă cineva în tine”, adaugă Piotr. „E și important să scrii corect ce-ți dorești și succesul este asigurat.

Sfatul nostru este să nu vă fie frică, dar chiar să participați la acest tip de proiecte, pentru că e un suport bun pentru orice întreprinzător”, îndeamnă Eudochia, la care Piotr adaugă că, după părerea lui, toate fondurile trebuie să-și continue misiunea, să nu se oprească, pentru că acestea vor mișca lucrurile, astfel încât fiecare om să facă ce dorește și să fie unic în domeniul său. „Și poate țara va înflori. E cel mai important. Dar ea va înflori datorită dorințelor noastre și suportului vostru”, sfârșește Eudochia.

Fondul Inițiativelor Pilot LEADER-UE este parte a proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova” co-finanțat de Uniunea Europeană și Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă