Satele Pelinia și Butuceni despre renovarea obiectelor de infrastructură și relațiile de prietenie stabilite
- Dezvoltarea rurală
- Istorii
Parteneriatul dintre satele Pelinia – Butuceni este unul dintre cele 15 parteneriate, implicate în Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă”, a beneficiat de o serie de instruiri, activități și suport financiar pentru implementarea unor intervenții de infrastructură, care vor îmbunătăți relațiile dintre comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului.
Partenerii din Pelinia și Butuceni implementează proiectul „Conștientizare, implicare, schimbare – factori importanți în îmbunătățirea calității vieții în comunitățile Pelinia – Butuceni”.
„De mai multe ori am spus că acest proiect este unul mai deosebit, pentru că pune accent pe relațiile dintre oameni”, menționează Galina Grumeza, coordonatorul proiectului de pe malul drept (organizația responsabilă Asociația Obștească „Băștinașii din Pelinia”). „Chiar de la începutul instruirilor, am avut o relație mai strânsă cu reprezentantele satului Butuceni – Ecaterina, Pavlina și echipa lor. Și am stabilit parteneriatul practic la a doua instruire”, povestește Galina despre experiența sa din cadrul activităților A2S.
Pavlina Petrașco, reprezentantă a Parteneriatului non-comercial de dezvoltare economică, socială și culturală „Сукчес ал плаюлуй натал”, s. Butuceni, stânga Nistrului, a accentuat că s-a ales cu niște parteneri minunați. „Îi consider profesioniști, întrucât echipa lor are experiență în implementarea proiectelor. Comunicăm și ținem legătura cu Galina, Ludmila și Victoria, întrucât mai avem nevoie de sfaturi, consultanță și suport reciproc. Astfel, înțelegem modul de lucru al echipei noastre, așa încât să nu mergem împotriva regulamentelor și normelor legale. Ne-am vizitat reciproc în cadrul tuturor evenimentelor”, a povestit Pavlina.
Acest parteneriat a beneficiat de un suport financiar de 24,929 de euro din partea A2S, buget care a mers spre renovarea obiectelor de infrastructură din ambele comunități și organizarea evenimentelor necesare pentru promovarea acestora. „Așteptările mele s-au materializat într-o sală de festivități frumoasă, modernă, unde tinerii vor avea posibilitatea să organizeze diverse activități, un centru pentru ei, poate și niște vizionări de film, sesiuni de discuții. Dar, la nivel emoțional, avem mai multe din urma proiectului”, povestește Galina.
Pavlina spune că necesitatea renovării sălii sportive din localitatea Butuceni a apărut în urma lipsei unui spațiu pentru activitățile cu localnicii. „Ne-am gândit și am decis că avem nevoie de un spațiu, unde vom petrece evenimente, competiții sportive – un spațiu cald, cu acoperiș și pereți trainici. Am înțeles că acest spațiu e sala sportivă din Casa de Cultură – dacă o vom repara și vom instala acolo un sistem de încălzire, vom avea o încăpere unde vor fi organizate întâlniri regulate cu cetățenii, serate de grupuri creative, repetiții, antrenamente, mai ales pe timp de iarnă”, a povestit dumneaei.
În s. Pelinia, parteneriatul creat a catalizat mobilizarea comunității – toate instituțiile din localitate, cum ar fi Casa de Cultură, Școala de Arte, grădinițele din sat, ansamblu al Seniorilor, agenții economici, diaspora ș.a. – toți au contribuit la realizarea proiectului, adunând o contribuție mult peste suma propusă în proiect. „Toți cei implicați ne-au ajutat să mergem în aceeași direcție, să fim împreună”, a accentuat Galina, menționând că acum e renovată o sală din liceu, iar mai apoi pot fi și alte obiective de infrastructură în alte instituții. „Astfel, zi de zi încercăm să schimbăm spre bine viața locuitorilor din Pelinia.”
Pavlina mulțumește tuturor oamenilor implicați în proiect. „Acum cunosc atât de multe personalități cu suflet. Toți trainerii ne-au influențat atât la nivel de abilități, cât și la cel moral-spiritual. Am înțeles că munca noastră, oricare ar fi ea, trebuie arătată celor din jur, pentru că mai apoi la sigur se vor găsi oameni interesați, care se vor implica în activitățile tale. E important să crezi în forțele proprii, să muncești și să mergi spre scopul propus”, punctează Pavlina.
Proiectul „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă” este implementat de către Consorțiul de organizații: Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „Eco-Contact”, ОО „Ecospectr” și AO „Moștenitorii” și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei.
0
ani de activitate înRepublica Moldova
0
proiecte de dezvoltarelocală co-finanțate
0
parteneriatefacilitate
0
membri înechipă