logo-loader
Comunicare

Revitalizarea Urbană a ajuns în Ucraina: Orașele din Moldova au împărtășit experiența lor în cadrul Adaptive Reuse Forum din Harkov

15 octombrie 2019
Vizite: 804

11 și 12 octombrie curent, echipa Revitalizării Urbane a participat la forumul internațional Adaptive Reuse Forum în Harkov, Ucraina. Scopul acestui eveniment a fost promovarea conceptului de reutilizare ajustabilă drept sursă de dezvoltare pentru cultură, orașe sustenabile și economie în Ucraina în baza experienței internaționale.

Printre multitudinea de teme discutate în aceste două zile, – experiența ucraineană și poloneză în spațiile industriale și obiectele de infrastructură, reutilizarea ajustabilă drept resursă de dezvoltare culturală și pentru industriile creative, păstrarea patrimoniului cultural industrial, politicile de reglementare a procesului de revitalizare în zonele industriale ale orașelor, intervențiile temporare, activismul și arta drept tactici și strategii de revitalizare, sustenabilitatea proiectelor de revitalizare, – s-a discutat și experiența echipei de revitalizare din Republica Moldova, mai ales din perspectiva orașelor participante la acest forum – Drochia, Edineț și Cimișlia.

În prima zi a evenimentului, în cadrul panelului de discuții Revitalisation bottom-up initiatives, Marina Vorbăneț, responsabilă de revitalizarea urbană în Mun. Edineț și Anastasia Ștefanița, coordonator de program Solidarity Fund PL în Moldova, au prezentat instrumentele de implicare comunitară pentru proiectele de revitalizare. A fost discutată experiența orașelor din Moldova din perspectiva creării și activității Comisiilor Consultative, implicarea comunității în procesul de discuție și stabilire a necesităților zonei, dar și a obiectivelor de revitalizare, scrierea programului de revitalizare urbană, importanța vizitelor în zonele orașului și participarea comunitară în implementarea mini-proiectelor pentru îmbunătățirea socială, economică și vizuală a orașului.

A doua zi a forumului a găzduit un întreg panel de discuții și prezentări pe tematica revitalizării în Republica Moldova – pașii de implementare și succesele din urma acesteia. Igor Malai, șef al Direcției Generale de Dezvoltare Regională, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, a vorbit despre politicile de dezvoltare a zonelor urbane, despre rolurile și funcțiile actorilor implicați în procesul de revitalizare, metodologii și reglementări ș.a. Andrzej Brzozowy a prezentat activitățile realizate în cei doi ani de colaborare moldo-poloneză pe latura revitalizării urbane. S-a discutat detaliat despre experiența orașelor Drochia, Edineț și Cimișlia. Au fost exemplificate toate etapele de elaborare a unui program de revitalizare, dar și fazele de implementare a proiectelor de revitalizare urbană. Discuțiile și prezentările au trezit un șir de întrebări, sugestii și dezbateri, care au dus spre aceeași concluzie – crearea unor orașe cu condiții bune de locuit și de petrecut timpul, atrăgătoare pentru turiști și antreprenori, astfel încât și latura economică a urbelor să fie dezvoltată, este un proces provocator, dar foarte important, iar implicarea comunității este obligatorie la fiecare etapă de lucru.

Acest eveniment a fost organizat de Școala de Arhitectură din Harkov, Ucraina, în colaborare cu Platforma Inițiativelor Culturale IZOLYATSIA și Solidarity Fund PL in Moldova, cu suportul Institutului Adam Mickiewicz, Polonia și Ukrainian Cultural Foundation.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă