Acest articol este despre un proiect din s. Butor, Grigoriopol. Despre acest proiect de parteneriat non-comercial ne va povesti Sudaber Guseinova, „Centrul de sprijin și dezvoltare socială «Успешная женщина»”
Echipa eroinei acestui articol a menționat că inițial s-a înregistrat în proiect cu două idei. „Ne doream să conectăm Casa de Cultură la un sistem de încălzire și să deschidem o mini-brutărie socială. Dar, întrucât un sat putea veni cu o singură idee, am decis că cel mai important spațiu cultural de la noi are nevoie de încălzire”, povestește Sudaber. După, echipa a contactat lucrătorii Casei de Cultură pentru o eventuală colaborare și, împreună, s-au înscris în proiect cu ideea menționată.
„Am făcut sesiuni de chestionare pentru locuitorii Butorului, pentru a afla părerile lor, care probleme din comunitate necesită o soluție cât mai rapidă și, în cele din urmă, a fost stabilit că dintre cele trei probleme menționate, cea mai apăsătoare era lipsa sistemului de încălzire în Casa de Cultură”. Această inițiativă este susținută de către Primărie și de organizația, unde Sudaber activează. „E de menționat că primăria și-a asumat cheltuielile de contribuție proprie în valoare de 30% în cadrul proiectului. În plus, proiectul nostru este creat în parteneriat cu s. Cîșla, r-ul Telenești. În acest sat, dezvoltarea culturii este o prioritate – proiectul satului este direcționat către crearea unui spațiu de dans și, având cu ei interese comune, în timpul înscrierii la apelul de propuneri, am hotărât să organizăm evenimente culturale comune pe ambele maluri ale Nistrului”, accentuează Sudaber.
„Beneficiem de un suport informațional enorm din partea organizatorilor – în timpul acestui an de proiect, toți am aflat informație utilă și chiar reutilizabilă. Acces pentru Succes oferă sprijin informațional, educațional, suportul din partea experților în realizarea proiectului și parteneriat de durată – aici, am cunoscut oameni noi și viitori colegi”, povestește Sudaber.
Vizita de studiu în Polonia a influențat entuziasmul participanților programului. „În cadrul vizitei, am aflat despre experiența poloneză în lucrul cu comunitățile, spre care noi tindem. E un program complex, ce nu susține moral, financiar și informațional”.
Un sfat viitorilor participanți – „Pentru schimbări mari, e nevoie nu doar de dorință, dar și de o echipă bună, care mereu te va susține într-un moment de dificultate – dacă nu o echipă sigură, calea spre succes va fi cu baraje. Și, binînțeles, să nu vă fie frică de nimic – în acest proiect veți fi instruit, susținut. Cel mai important este să ai dorință și scopul bine-definit de a schimba viața comunității.”
Această serie de articole este scrisă în cadrul proiectului Acces pentru Succes, implementat de către consorțiul de organizații Solidarity Fund PL în Moldova, EcoContact, Ecospectr și Moștenitorii. Proiectul Acces pentru Succes este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” și de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului Polish Aid.
0
ani de activitate înRepublica Moldova
0
proiecte de dezvoltarelocală co-finanțate
0
parteneriatefacilitate
0
membri înechipă