logo-loader
Comunicare

Un loc de joacă pentru copii, un început de investiție în educația preșcolară

15 iulie 2022
Vizite: 569

Educația preșcolară dezvoltă abilitățile sociale, emoționale și cognitive ale copiilor și îi ajută să asocieze studiile cu o activitate pozitivă și interesantă. În acest context, jocul devine una din cele mai importante și recomandate metode de educare a copiilor, contribuind la dezvoltarea lor fizică și socială prin stimularea creativității, spiritului de echipă și a gândirii critice. Amenajarea terenului de joacă la grădinița din comuna Făleștii Noi, raionul Fălești oferă copiilor din localitate o platformă de socializare și distracție, dezvoltând totodată și personalitatea și abilitățile lor motorii.

Grădinița comunei Făleștii Noi a trecut printr-un șir de schimbări pe parcursul anilor. Totul a început prin anii ‘80, când grădinița era dotată doar cu o simplă nisipieră și un topogan, adăugându-se pe parcurs un scrânciob și foișoare. Acum însă, datorită finanțării în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2.0, ograda grădiniței a devenit mult mai atractivă. La momentul actual, ograda este dotată cu noi complexe de joacă (topogane), măsuțe, scaune și balansoare. În urma amenajării terenului de joacă, copiii de la grădiniță se bucură de activități în aer liber, care îi ajută să se dezvolte multilateral. „Înainte să folosim complexele de joacă, am avut grijă să îi învățăm pe copii anumite reguli: să nu bruscheze alți copii, să aștepte rândul, să se ajute unii pe alții dacă se tem să urce. Anume jocurile pe teren îi învață să fie prietenoși, să se joace în echipă, să se susțină unii pe alții”, a povestit Lidia Turturea, directoarea grădiniței.

Condiții mai bune pentru dezvoltarea copiilor

Natalia Covalciuc, mama unei fetițe cu vârstă preșcolară, care frecventează această grădiniță, apreciază amenajarea terenului de joacă cu noi elemente, care, după părerea ei, aduc mai multă vitalitate în rândurile copiilor. În perioada în care aveau loc lucrările pe terenul grădiniței, copila aștepta cu nerăbdare sfârșitul vacanței de primăvară pentru a se juca alături de prietenii săi la noile complexe: „Venea acasă entuziasmată, spunând că va avea alte jucării la grădiniță, topogane noi. Acum copiii au mai multe cerințe. Pentru ei o simplă minge și un scăunel nu sunt îndeajuns, vor ceva mult mai atractiv. Apariția noilor complexe a fost o mare bucurie și o mare schimbare pentru copii”, a relatat Natalia.

„După implementarea acestui proiect, părinții uneori nu puteau lua copiii acasă după orele de program, deoarece doreau să rămână mai mult timp să se joace”, a adăugat cu bucurie Vladimir Bejenar, primarul comunei Făleștii Noi, membru al GAL-ului Movila Măgura de mai bine de 5 ani. La început, Vladimir activa în calitate de voluntar, nebănuind că  implicarea sa va aduce astfel de roade. Acum însă, se mândrește că are oportunitatea să atragă noi investiții pentru a susține dezvoltarea locală. Pentru dotarea terenului de joacă, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2.0, grădinița a primit o susținere financiară în valoare de 76 mii lei, co-finanțată de către primăria comunei Fălești cu o sumă de 33 mii de lei.

„Totul începe de la grădiniță. Aici se pun bazele unui copil sănătos atât fizic, cât și spiritual. Din acest motiv, am ales să realizăm acest proiect și am dotat terenul de joacă cu noi complexe de joacă.Este important să aplicăm la proiecte, deoarece nu reușim să le facem pe toate cu bugetul local. Mă bucură că începând cu anul acesta, GAL-urile pot fi finanțate și din bugetul de stat. Rămâne doar să depunem efort și să venim cu noi idei de proiecte”.

Investind în copii – investim în viitor

Ludmila Golovatic, Directoarea GAL-ului Movila Măgura, a susținut cu drag acest proiect: „Punem accent pe copii, pe viitorul copiilor. Dacă vom oferi un mediu de dezvoltare favorabil tinerilor, aceștia nu vor mai simți necesitatea să plece din localitate, însă vor rămâne să continue afacerile părinților, vor investi în dezvoltarea locală.”  

Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2.0 este implementat în cadrul proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare – Asistența Poloniei. Proiectul este implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER și în strânsă cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Pentru mai multe detalii despre activitățile proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, click aici.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă