logo-loader
Comunicare

A fost creată Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova

7 august 2020
Vizite: 1102

Între 21 și 31 iulie, zece orașe au semnat Memorandumul și Declarația de principii privind crearea Rețelei de Revitalizare Urbană din Republica Moldova (RNRU) — un nou actor important în dezvoltarea locală urbană.

Revitalizare urbană este un proces de eliminare dintr-o stare de criză a zonelor urbane degradate, desfășurat în mod complex, prin acțiuni integrate teritorial și desfășurate de către administrațiile locale prin parteneriate locale, regionale, naționale eficiente în baza unui program de revitalizare. Până la momentul actual, 13 dispun de programul de revitalizare urbană, implementând în baza acestuia diverse proiecte — spații de agrement pentru copii, renovarea zonelor sportive, îmbunătățirea condițiilor de trai pentru copii, tineri și vârstnici și altele.

În urma experienței acumulate între anii 2017-2019, dar și în baza rezultatelor discutate în cadrul Conferințelor Internaționale de Revitalizare Urbană din aprilie și decembrie 2019, orașele implicate și-au demonstrat dorința de a trece la o etapă nouă de dezvoltare — crearea unei rețele, care va reprezenta interesele orașelor și va contribui la răspândirea inițiativelor de Revitalizare Urbană în întreaga țară. Astfel, timp de zece zile, zece orașe — Bălți, Căușeni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Edineț, Ocnița, Rezina, Soroca, Strășeni, Ungheni, — au semnat Memorandumul și Declarația de principii cu privire la crearea RNRU. Evenimentele au avut loc în format restrâns, respectând măsurile de protecție în situația actuală.

Deși experiența mun. noastru în domeniul Revitalizării Urbane este mică, noi am observat diverse tendințe pozitive în viața orașului. Noi deja avem un program de revitalizare aprobat de autoritățile publice, dar și este bine primit de comunitate”, povestește Nicolae Dișli, responsabil de Revitalizare Urbană în mun. Ceadîr-Lunga. Simion Tatarov, primarul or. Rezina, a menționat despre descoperirea importantă atestată pentru lucrătorii din autoritățile publice locale — Revitalizarea Urbană este axată pe oameni și pentru oameni. „Ne-am propus să devenim membri ai RNRU pentru a avea posibilitatea de a beneficia de asistență tehnică, logistică și de a acumula o experiență în revitalizarea orașului nostru, care este unul relativ tânăr.

Fiecare dintre participanții la eveniment a povestit despre înalta calitate a lucrărilor efectuate în zonele de revitalizare și despre dorința de a participa la un schimb de experiență mai amplu între orașele implicate în proces, dar și pentru orașele care vor dori să facă parte din acesta. „Sunt sigur că bunele intenții, pe care le vom face în baza parteneriatelor inter-relaționale atât pe intern în Republica Moldova, cât și pe extern cu partenerii internaționali, vor pune temeliile unor viziuni propice pentru comunitățile noastre”, a menționat Constantin Cojocari, primarul or. Edineț. Anastasia Jdanova, responsabilă de Revitalizarea Urbană în or. Ocnița, a relatat despre zona de revitalizare de lângă fabrica de conserve, unde au îmbunătățit spațiul de agrement pentru copii. „Avem doar așteptări pozitive de la RNRU și sunt sigură că mereu ne vom ajuta reciproc.

Deși Maratonul a avut loc într-o componență redusă, orașele nu au încetat să celebreze într-o manieră simbolică acest eveniment, în prezența reprezentanților echipei de lucru și ai primăriilor. Evenimentul, startul căruia a fost dat în mun. Edineț și a sfârșit în orașul Strășeni, a culminat cu semnarea Memorandumului și Declarației de Principii, orașele mulțumind partenerilor pentru încredere și suport în dezvoltarea urbană. „Este evident că revitalizarea unei zone va fi un imbold, un element motivațional pentru locuitorii altor sectoare ale orașului și sperăm la o implicare și mai mare a cetățenilor”, povestește Valentina Casian, primar al or. Strășeni, menționând cooperarea dintre sectoarele civic, public și comunitar drept un rezultat impresionant.

Procesul de creare și dezvoltare a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană din Republica Moldova este facilitat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă