logo-loader
Ce facem

Dezvoltare Rurală - Abordarea LEADER

Vizite: 1799

Definim dezvoltarea rurală drept un element important în procesul dezvoltării locale - tindem spre comunități rurale prospere, identificăm și cercetăm oportunități în agricultură și muncim asupra creării unor concepte clare pentru dezvoltarea economică. Astfel, lansăm programe și implementăm inițiative noi pentru a îmbunătăți viața rurală și aspectul economic valorificând potențialul Republicii Moldova.

Realizăm numeroase acțiuni, printre care și abordarea LEADER, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova (MADRM).

LEADER a fost lansat drept o abordare de dezvoltare a zonelor rurale din UE în anii ’90. Actorul principal este Grupul de Acțiune Locală (GAL) – un parteneriat instituțional dintre reprezentanții sectoarelor civic, antreprenorial și public. În 2016, au fost întreprinse primele acțiuni pentru implementarea abordării LEADER în Moldova. Acest proces, dirijat de către comunitățile locale, a determinat ca actorii locali să coopereze și să identifice soluții de dezvoltare pentru zonele rurale în care locuiesc. La crearea GAL-urilor în Moldova au contribuit diverse organizații, primul model funcțional fiind facilitat în cadrul programului UE-SARD. Experiența LEADER este una pozitivă, sprijinind activitatea a 32 de GAL-uri, ce acoperă aproximativ 30% din zonele rurale și, împreună cu partenerii, conectează comunitățile la oportunitățile existente.

De-a lungul anilor, organizația a avut diverse roluri în diverse procese. Contribuim la crearea, finanțarea și consolidarea capacităților comunităților locale, susținând în acest proces Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, care, în prezent, este membru al Asociației Europene LEADER de Dezvoltare Rurală (ELARD). Activitatea este direcționată spre implementarea abordării LEADER – instrument al UE de dezvoltare a zonelor rurale. Sprijinim GAL-urile în elaborarea strategiilor de dezvoltare care stau la baza activității lor. De asemenea, menținem un dialog continuu cu instituțiile statului pentru a promova programul LEADER. În 2020, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat măsura LEADER ce va permite ca Grupurile de Acțiune Locală din țară să fie finanțate din surse publice. Astfel, Republica Moldova va fi prima țară din afara UE care va implementa abordarea LEADER ca politică de dezvoltare rurală, susținută din fondurile naționale.

În cadrul direcției de dezvoltare rurală, implementăm și alte acțiuni, una dintre acestea fiind dezvoltarea economică. Tindem să identificăm ideile inovative prin intermediul unor programe-pilot. Actorii implicați sunt deținătorii procesului și prin suportul oferit îndeplinim o parte importantă a strategiei noastre de dezvoltare rurală.

Persoana
de contact

team-member-image

Marina Albu

Coordonator Program marina.albu@solidarityfund.md (+373) 60233312

Parteneri

partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo

Donatori

partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate facilitate

0

membri în echipă