logo-loader
Comunicare

Dezvoltarea și funcționarea parteneriatelor discutate la masa rotundă „Consolidarea încrederii prin proiectul Acces pentru succes” 

  • Evenimente
8 iulie 2019
Vizite: 671

Pe 22 mai, partenerii locali din cadrul proiectului Acces pentru succes s-au întâlnit la masa rotundă „Consolidarea încrederii prin proiectul Acces pentru succes”.

Evenimentul a creat un spațiu de comunicare cu / între partenerii proiectului A2S și experții în domeniul cooperării inter-municipale și inter-sectoriale (național și internațional). Împreună, participanții au analizat experiența dezvoltării comunitare în cadrul proiectului, parcursul dezvoltării și funcționării parteneriatelor stabilite și au discutat în ce măsură dezvoltarea locală ar putea deveni un instrument eficient pentru consolidarea încrederii între comunitățile de pe ambele maluri.  

Prezent la eveniment, Fabien Scaeffer, ofițer de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că proiectul A2S este important pentru că unește oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și îi ajută să să îmbunătățească viața în comunitățile din care vin. Tomasz Horbowski, conducătorul organizației Solidarity Fund PL în Republica Moldova a subliniat că Acces pentru succes nu este doar un proiect, este o cale spre cooperare, iar consolidarea încrederii are loc în fiecare zi, atât între partenerii locali, cât și între ei și Consorțiu. „A2S este și pentru noi o școală, o comunitate pe care vrem să o construim și să o întărim”, a menționat Ivan Ignatev, coordonatorul proiectului A2S din partea EcoSpectr. În acest context, activitățile din cadrul mesei rotunde s-au focusat pe identificarea și crearea ulterioară a oportunităților de promovare a cooperării între comunități, instituții și organizații de pe ambele maluri ale râului Nistru. 

La eveniment, partenerii locali au împărtășit experiența și provocările legate de implementarea proiectelor de parteneriat. Astfel, partenerii locali s-au confruntat cu probleme legate de lipsa experienței în domeniul implementării proiectelor, identificarea surselor pentru contribuția proprie, lipsa spațiilor pentru activitățile legate de proiect, distanța din parteneri, legislație și întocmirea documentelor. Cu toate aceste, partenerii au menționat că lucrul în comun i-a ajutat să le depășească și să găsească soluție la orice problemă pe care au întâmpinat-o.  

De asemenea, partenerii locali și-au expus viziunea lor privind parteneriatele, durabilitatea parteneriatelor create și au propus pași ulteriori în consolidarea și menținerea acestora. Pentru Ala Lopatina din Rașcov, parteneriatul creat cu organizația din Climăuții de Jos, e despre dorința de a se întâlni și a colabora, indiferent de piedici. Rodica Rusu de la Telița, a menționat că în cadrul A2S nu mai vorbim de parteneriate, dar de o comunitate prietenoasă. Valentina Ivanova din Butor, a menționat că partenerul lor le-a devenit prieten apropiat, cu viziuni și valori comune: „împreună am învățat să ne ascultăm, să ne sfătuim, să învățăm din experiența fiecăruia”.  

Rezultele discuțiilor din cadrul mesei rotunde se vor regăsi într-un raport elaborat de experții în domeniul cooperării inter-municipale și inter-sectoriale (național și internațional) din cadrul proiectului A2S, raport care își propune să prezinte experiența dobândită de comunități, viziunile acestora asupra măsurilor de consolidare a încrederii prin prisma proiectelor de dezvoltare locală dar și recomandări vizavi de acest aspect.  
 
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Acces pentru succes: parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă”,implementat de către Consorțiul de organizații: Reprezentanța Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu AO „Eco-Contact”, ОО „Ecospectr” și AO „Moștenitorii” și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii” și Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare – Asistența Poloniei. 

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă