logo-loader
Granturi

Întrebări și răspunsuri pentru Apelul de propuneri de proiecte: „Revitalizarea urbană pentru sporirea rezilienței comunităților locale”

Vizite: 35
Data publicării: 23.08.2024

Informație despre Apelul de propuneri de proiecte „Revitalizarea urbană pentru sporirea rezilienței comunităților locale” găsiți aici.

Întrebare: Ce fel de suport va acorda Solidarity Fund PL în Moldova pentru implementarea proiectelor de Revitalizare Urbană, suma finanțării include și taxa pe valoare adăugată? 

Răspuns: Ca parte a proiectului va fi acordată finanțare către 5 APL-uri în scopul implementării a instrumentului de Revitalizare urbană. Este planificată finanțarea a 5 proiecte cu un buget maxim de 200.000 EUR per beneficiar.  

Întrebare: Este scutită de TVA finanțarea din cadrul Apelului 

Răspuns: Proiectul finanțate de către Solidarity Fund în Republica Moldova este scutit de taxa pe valoare adăugată și investițiile vor fi realizate la cota TVA 0%. 

Întrebare: Ce tipuri de proiecte pot fi implementate ca parte a Programelor de Revitalizare Urbană ? 

Răspuns: Proiectele țintă includ domeniile social-cultural, revitalizarea spațială și activități de redresare a mediului. Ne concentrăm pe modernizarea și reabilitarea, domeniului educației, spațiilor publice urbane intens utilizate sau a zonelor urbane izolate. Exemple de astfel de proiecte sunt reabilitarea instituțiilor de preșcolare și școlare, instituțiilor culturale, reabilitarea parcurilor, piețelor sau scuarurilor din zonele defavorizate, îmbunătățirea infrastructurii din cartierele isolate. Ne orientăm și pe protecția mediului prin reconstrucția ecosistemelor, curățarea albiilor râurilor, evacuarea apelor pluviale și reabilitarea barajelor și digurilor. 

Întrebare: Dacă Programul de Revitalizare Urbană a orașului este aprobat doar până la sfârșitul anului, aplicația este considerată eligibilă? 

Răspuns: Conform criteriilor apelului, orașele trebuie să aibă Programul de Revitalizare Urbană aprobat și valabil la momentul depunerii aplicației. 

Întrebare: Conform cărei documentații naționale sau locale orașele care au populația mai mare de 20.000 locuitori sunt eligibile pentru apel? 

Răspuns: Apelul este deschis pentru toate orașele din Republica Moldova care nu sunt a căror populație nu depășește 20.000 de locuitori. Numărul populației se va considera cea reflectată în Recensământul Populației și al Locuințelor 2014 din RM. 

Întrebare: Este necesar proiectul tehnic actualizat la momentul aplicării, sau el poate fi actualizat pe parcursul desfășurării concursului? 

Răspuns: La momentul depunerii aplicației, orașul trebuie să prezinte documentația tehnică avizată și expertizată, însoțită de avizele necesare și de raportul de verificare, conform legislației Republicii Moldova. Proiectul tehnic este prezentat în format fizic la sediul Solidarity Fund PL în Moldova. Doar orașele care depun documentația tehnică validă sunt eligibile. 

Întrebare: Cum se calculează contribuția solicitantului? 

Răspuns: Contribuția financiară a APL-ului va constitui minim 10% din suma solicitată din sursele Apelulu (200.000 euro care v-or fi transferate în MDL, conform cursului BNM în acea zi). 

Întrebare: Unde putem descărca formularul de Aplicare și de Anexele Apelului? 

Răspuns: Toate formularele și anexele pot fi descărcate din Termenii de Referință ai acestui apel, la punctul 11. Anexe, la pagina 10, la sfârșitul TdR. 

Întrebare: Care este procedura de evaluare a dosarului de aplicare? 

Răspuns: Dosarul va fi supus evaluării formale și de conținut: 

  1. Evaluarea formală: Verifică completitudinea și conformitatea dosarului cu cerințele apelului. 
  1. Evaluarea de conținut: Se face pe baza criteriilor de impact asupra comunității, calitatea formularului de aplicare, calitatea planificării bugetare și calitatea documentației tehnice. Calitatea pregătirii acestor documente este de o importanță ridicată. 
  1. Procesul de evaluare: Se desfășoară pe baza clauzelor de imparțialitate și confidențialitate. Vor fi acceptate spre finanțare cele 5 dosare care au acumulat punctajul cel mai mare. 

Întrebare: Care este termenul de implementarea proiectelor? 

Răspuns: Perioada de implementare este maxim 12 luni, nu poate depăși termenul de 01.10.2025.