logo-loader
Comunicare

Prin Revitalizarea Urbană, m-am revitalizat și eu ca personalitate

  • Dezvoltare rurală
  • Dezvoltarea urbană
  • Istorii
12 iulie 2019
Vizite: 1015

Programele de Revitalizare Urbană au ajuns la etapa de prezentare și consultări publice – responsabilii de Revitalizare povestesc mai multe despre modul în care aceștia au identificat zonelor degradate, care sunt necesitățile comunității și soluțiile inovative pentru orașe.

Că tot am povestit despre Ungheni, Edineț și Bălți, astăzi vă informăm despre succesele Municipiului Soroca prin prisma povestirilor Dorinei Lisnic, specialistă principală în cadrul Primăriei și responsabilă de Revitalizarea Urbană Soroca.
Adunând diverse opinii și păreri, dovezi vizuale despre starea orașului, Dorina Lisnic, cu suportul Mariei Axenti și a echipei locale, a elaborat un Program de Revitalizare Urbană foarte bun, care servește drept un exemplu de valoare. E de menționat că scopul acestora este de a facilita dezvoltarea participativă a orașelor. „PRU în sine începe cu analiza aprofundată a Mun. Soroca, executată în baza indicatorilor necesari”, povestește Dorina. „De-a lungul procesului de diagnosticare a problemelor, am depistat că avem parte de multe dificultăți – din domeniul social, câteva exemple ar fi rata mare a persoanelor de vârsta treia, copiii din comunitățile rome nu frecventează regulat grădinițele și școlile și mai e și o rată mare a șomajului”, menționează Dorina. La acestea mai sunt adăugate și probleme de ordin economic, unde activitatea antreprenorială este extrem de scăzută, iar problemele de mediu sunt și mai simțitoare, din cauza prezenței unei gunoiște neautorizate, distribuirea neuniformă a punctelor de colectare a deșeurilor și nu doar. Zone de agrement nu sunt, iar drumurile sunt în stare degradată.

„Drept zonă de revitalizare a fost ales Dealul Romilor, cu o mică extindere din Zona Hidroinpex și din Zona Colegiului Agricol”, accentuează Dorina. „Micro-regiunea dispune de un potențial uman de valoare, care poate fi implicat în colaborările noastre pentru dezvoltarea orașului. Acolo există spații, care pot fi utilizate spre organizarea cursurilor de pregătire profesională pentru comunitate, iar casele comunității rome pot servi drept o atracție turistică și, credem unul dintre elementele principale în edificarea identității culturale a Mun. Soroca”, adaugă Dorina.

Câteva idei de proiecte ar fi reparația capitală a grădiniței Nr. 4 pentru încurajarea copiilor din comunitatea romă să frecventeze instituția educațională, elaborarea cursurilor de pregătire profesională, organizarea unui Festival al Romilor, amenajarea și valorificarea terenurilor și spațiilor publice, crearea unei campanii de sensibilizare a managementului deșeurilor, crearea unui centru național al comunității rome și alte propuneri interesante, identificate în urma discuțiilor cu localnicii și incluse în Program, pe care-l găsiți pe site-ul Primăriei Soroca.

Potrivit Fact Finding Mission, casele din zonă au nevoie de reparație, PC: Maria Axenti
„Vă spun sincer – am speranțe foarte mari și cred cu adevărat că, prin intermediul PRU, vom schimba viața locuitorilor din zona de revitalizare aleasă. Într-adevăr, este zona cea mai degradată din Municipiu. Îmi doresc enorm să îmbunătățim calitatea vieții locuitorilor zonei, pentru că toți merită să trăiască în condiții mai bune”, spune Dorina. „Copiii din zonă trebuie să meargă la o grădiniță, condițiile căreia sunt adaptate standardului european. Lupt să fie eliminată și segregarea socială dintre comunitatea romă și moldovenii de rând – da, la noi este observată o discrepanță între comunități și un nivel de discriminare simțitor, dar e absolut necesar să fim împreună, să muncim și să ne ajutăm reciproc”, adaugă Dorina.

Ne întrebam dacă și oamenii sunt implicați în acest proces, dar ne-am convins rapid de acest lucru în cadrul consultărilor publice privind PRU Soroca, unde au participat 45 de oameni și aceștia au fost extrem de activi în discutarea Programului. „Oamenii sunt cointeresați în dezvoltarea zonei – unii sunt gata chiar și să fie voluntari la anumite etape de lucru și să contribuie cu alte necesități, poate chiar și susținere financiară.” E de menționat că reprezentanții comunității rome au afirmat că vor participa în cadrul realizării proiectelor din PRU.

„Pot să vă spun cu siguranță că prin intermediul acestui Program, m-am revitalizat ca personalitate. Mi-am dezvoltat abilitățile de lucru într-un domeniu necunoscut, dar unde am reușit, datorită sprijinului facilitatorilor și experților internaționali, să creez un Program foarte bun. Sunt mândră de acțiunile mele”, punctează Dorina.

  • Responsabilă de Revitalizarea Urbană mun. Soroca – Dorina Lisnic
  • Email: lisnic.dorina79@mail.ru
  • Telefon: +373 6931 83 49
  • Facilitator local – Maria Axenti, Centrul de Urbanism

Poze: FGM, Vadim Șterbate, Maria Axenti

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă