logo-loader
Comunicare

Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova în cadrul Zilei Europei

  • Noutăți
12 iulie 2019
Vizite: 813

11 și 18 mai au fost zile semnificative în calendarul organizațiilor europene – la Chișinău și la Cahul s-a desfășurat Ziua Europei. Acest eveniment a adunat diverse organizații, reprezentanți ai inițiativelor locale, mici producători și entuziaști în dezvoltarea locală cu același scop – promovarea valorilor locale și europene, atât de necesare pentru o dezvoltare fructuoasă a țării.

Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova a participat în cadrul Orășelului European, oferind informații despre misiunea și viziunea inițiativei europene LEADER și împărtășind bunuri din Grupurile de Acțiune Locală (GAL) în cadrul unui mini-târg.

La Chișinău, vizitatorii orășelului au avut ocazia să exploreze o expoziție a proiectelor implementate în cadrul abordării LEADER, proiecte finanțate de Uniunea Europeană și alți donatori, inclusiv Polish Aid. De asemenea, diverse obiecte de artizanat, în special ii exclusive din mărgeluțe și decorații croșetate, erau puse spre vânzare. La eveniment, au participat GAL-urile „Drumul Gospodarului” și „Valea Halmagei”.

Cahulul a găzduit organizații, misiuni diplomatice și inițiative locale în corturile de pe Piața Orașului. La eveniment au participat șase GAL-uri – „Lunca Prutului de Jos”, „Cișmeaua Sudului”, „Bugeac Kilim”, „Zhemchuzhina Yuga”, „Colinele Tigheciului” și „Valea Halmagei”. Mini-târgul, organizat în cadrul promovării misiunii Rețelei Naționale LEADER în Republica Moldova, a fost inundat de vizitatori – aceștia puteau procura brânzeturi, miere, obiecte exclusive din ceară de albină, haine tradiționale, mături și dulciuri la prețuri extrem de avantajoase.

Ulterior, reprezentanții Rețelei Naționale LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală au participat la o ședință cu Domnul Peter Michalko, Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău și alți oficiali ai ambasadelor țărilor UE. După prezentarea experienței de implementare a abordării LEADER în Republica Moldova, a urmat o discuție cu reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală. Dl Michalko a felicitat participanții pentru rezultatele înregistrate, încurajându-i să continue acțiunile de dezvoltare a localităților lor, reiterând că Uniunea Europeană va continua să susțină inițiativa LEADER în Republica Moldova.

Reprezentanții GAL-urilor au povestit despre modul de desfășurare a procesului de implementare a abordării LEADER în țară, nenumăratele provocări cu care se confruntă, dar și despre proiectele de succes, realizate în ultimii doi ani – proiecte care continuă să dezvolte imaginea satului moldovenesc. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a promis că va include în agenda sa vizite personale în GAL-urile din țară.

Participarea Rețelei Naționale în cadrul evenimentelor de celebrare a Zilei Europei a fost posibilă datorită suportului Solidarity Fund PL în Moldova, care susține crearea și activitatea Grupurilor de Acțiune Locală în Republica Moldova, în baza abordării LEADER.

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate
facilitate

0

membri în
echipă