logo-loader
Ce facem

Dezvoltarea urbană – Abordarea de Revitalizare Urbană

Vizite: 2638

Dezvoltarea Urbană are scopul de a crea comunități urbane consolidate care participă activ în procesele de luare a deciziilor. Aceasta se realizează inclusiv prin Revitalizarea Urbană, un instrument care tinde să aducă inovațiile în orașele Republicii Moldova.

Abordarea sprijină transformările pozitive ale zonelor din oraș care sunt în condiție critică și au nevoie de schimbări sociale, arhitecturale și economice. Revitalizarea Urbană este despre oameni, comunități, spații publice, infrastructură și inovație.

În momentul în care Revitalizarea Urbană devine o prioritate pentru autoritățile locale, abordarea contribuie la crearea unor sisteme eficiente pentru a identifica soluții și consolida spiritul comunitar. Puterea de decizie aparține comunităților implicate. Astfel, este creată o platformă de încredere, ce promovează atât tradițiile, cât și diversitatea, iar fiecare actor este parte a procesului de coeziune socială în mediul urban.

Dialogul este facilitat de către un trainer comunitar, astfel încă fiecare idee este discutată, iar fiecare grup este activ implicat.

Programul de Revitalizare Urbană setează mici pași pentru reinventarea orașului (cu accent pus pe zona de revitalizare), unde interacțiunea comunitară și socială este încurajată. Drept exemple menționăm zonele multifuncționale de recreere în Ocnița și Cimișlia, sau spațiile de comunicare lipsite de segregare socială în Soroca, sau parcul „Vasile Alecsandri” modernizat și școala incluzivă de artă din Ialoveni.

După cei trei ani de activitate, procesul de Revitalizare Urbană are opt orașe implicat din 2018 — Bălți, Căușeni, Cimișlia, Edineț, Ialoveni, Ocnița, Soroca, Ungheni, și alte șase orașe din 2019 — Ceadîr-Lunga, Drochia, Rezina, Sîngerei, Vulcănești. Raportul privind activitatea Revitalizării Urbane poate fi descărcat aici.

Procesul de Revitalizare Urbană a fost inițiat în Republica Moldova din 2017 de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone, în cooperare cu Solidarity Fund PL în Moldova.

Procesul este structurat în trei etape:

1) asigurarea dialogului dintre autoritățile locale pentru a crea mai ușor echipele de lucru și de a stabili zona de revitalizare a unui oraș printr-o analiză complexă

2) explorarea necesităților și valorilor comunităților locale pentru a dezvolta, într-o manieră participativă, Programul de Revitalizare Urbană, care include o viziune comună și un set complex de activități integrate — proiecte de revitalizare;

3) implementarea Programului și stabilirea parteneriatelor locale și naționale.

Procesul de Revitalizare Urbană, la nivel local, este inițiat și coordonat de autoritatea publică locală, prin desemnarea unei persoane responsabilă la nivel de oraș de Revitalizarea Urbană și prin crearea unei Comisii de Coordonare, constituită din specialiști locali. Echipa locală asigură ca procesul de dezvoltare și implementarea ulterioară a Programului de Revitalizare să fie executată într-o manieră participativă prin crearea unei Comisii Consultative cu implicarea diverșilor actori locali.

La nivel național, MADRM a dezvoltat un regulament — „Linii directoare privind revitalizarea urbană în Republica Moldova”, pentru a ghida și pregăti orașele în procesul de revitalizare. La nivel regional, Agențiile de Dezvoltare Regională susțin orașele în întregul proces.

În baza activității și experienței acumulate, orașele implicate au lansat inițiativa de a crea o Rețea Națională de Revitalizare Urbană în Republica Moldova, cu scopul de a promova procesul de Revitalizare Urbană.

Persoana
de contact

team-member-image

Maria Axenti

Manager de Unitate | Dezvoltare Urbană - Revitalizare maria.axenti@solidarityfund.md (+373) 60166224

Coordonator proiect

Grzegorz
Pragert

Departamentul Programe de Asistență Ministerul Investițiilor și Dezvoltării din Polonia grzegorz.pragert@miir.gov.pl (+48) 22 273 75 62

Proiecte gestionate de organizație

 • 2021-2022: Fondul de sinergie
  • Susținerea implementarea proiectelor integrate de Revitalizare Urbană
  • Buget: 100,000.00 EUR (Polish Aid)
 • 2021-2022: Fondul de Dezvoltare Urbană
  • Cofinanțarea proiectelor în de Revitalizare Urbană
  • Buget: 100,000.00 EUR (Polish Aid)
 • 2021: Suport pentru Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană
  • Grant pentru suport instituțional RNRU
  • Buget: 15,000.00 EUR
 • 2020-2021: Fondul Granturilor Mici
  • Cofinanțarea a 8 proiecte de Revitalizare Urbană
 • 2019: Fondul Granturilor Mici
  • Cofinanțarea a 8 proiecte de Revitalizare Urbană
  • Buget: 255,000.00 EUR (Polish Aid)
 • 2018: Fondul Granturilor Mici
  • Cofinanțarea proiectelor- pilot de Revitalizare Urbană
  • Buget: 200,573.00 EUR (Polish Aid)

Parteneri

partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo
partner-logo

Donatori

partner-logo

0

ani de activitate în
Republica Moldova

0

proiecte de dezvoltare
locală co-finanțate

0

parteneriate facilitate

0

membri în echipă